Az alakuló kormány négyéves tervei: autópályák, fekete-tengeri földgáz, öntözőrendszerek

2020. december 21. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL és USR-PLUS kormányprogramjának gazdasági aspektusait böngésztük. Kiderül az is, hogy várhatóan mekkora ütemben nő majd az átlagjövedelem.

Úgy fest a dolog, hogy karácsony után friss és ropogós kormánya alakul Romániának: a kormánykoalíciós feleknek sikerült megegyezniük, megvan a miniszterelnök-jelölt és a tárcák leosztása. A tárgyalásokat egyébként azért is sürgetik a felek, mert Klaus Johannis államfő hétfőre összehívta a parlamentet.

Még mielőtt a kormánykoalíciót adó pártok bemutatnák a közös kormányprogramjukat, a Pénzcsinálók annak nézett utána, hogy a koalíciós erők milyen korábban közölt víziók mentén indulnak neki 2021-nek: főként gazdasági kérdésekben nyálaztuk át a PNL és USR-PLUS választási programjait. A koalíciót erősítő harmadik párt, az RMDSZ nem hozott nyilvánosságra olyan friss dokumentumot, amely tágabb értelemben vett kormányzási programot mutatna be, de a Szövetség gazdaságélénkítő és járványkezelési programjáról itt már beszámoltunk.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a pártok elképzelései szerint hogyan történnek majd a beruházások, hogyan költenék a közpénzeket a gazdaság fejlesztésére, újjáépítésére. Kiindulópontként a Hotnews portál összesítőjét vettük alapul, de kiemeltünk olyan részleteket is, amelyek ott nem kaptak nagy hangsúlyt.

Mekkora lesz az átlagjövedelem és a nyugdíj?

A gazdaság növekedéséről és a beruházásokról általában a PNL programja jóval bőbeszédűbb és részletesebb, mint az USR-PLUS dokumentuma, ők főként általános irányelveket fogalmaznak meg.

A PNL már a dokumentum első fejezetében leszögezi: a gazdaság fejlesztése elsősorban a beruházásokkal történik majd, amelynek köszönhetően 2021–2024 között Romániában a legmagasabb gazdasági növekedést láthatjuk majd az Európai Unióban. A PNL számításai szerint ebben a periódusban ugyanis az átlagos éves növekedési ütem 5,6%-os lesz, 2024-ben akár 6%-os, amennyiben az európai uniós forrásokat sikerül következetesen felhasználni. Ehhez kapcsolódik, hogy a gazdaság alapját főleg a bruttó állóeszköz-felhalmozás (a termelők tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzése, alapvetően gépeket és berendezéseket, járműveket, lakásokat és egyéb épületeket jelent) teszi ki, remélve, hogy a magánszektor jelentős befektetési magatartást képvisel majd.

A dokumentumban kifejtik továbbá, hogy a elkövetkezendő 4 évben is negatív tartományban lesz a nettó export, de a kereskedelmi hiány gazdaságra gyakorolt „fékező hatását” a kormányzás alatt enyhítik majd, mert céljuk a román termékek versenyképességének növelése a külföldi piacokon is.

Fontos tételük mindezek mellett a humán tőkébe való befektetés is, szerintük a munkaerőpiac fejlődését a szilárd alapokon nyugvó gazdasági növekedés fogja támogatni. A PNL szerint a liberális kormányzás mellett 2024-re várhatóan 4 800 lej lesz a nettó átlagjövedelem, a nyugdíjpont értéke pedig eléri majd az 1 841 lejt.

Az USR programjában nem találhatóak ilyen makrogazdasági előrejelzések, azonban ők többek között eltörölnék a minimálbérekre mért adókat, ezzel ösztönözve a lakosokat a munkavállalásra. Azt szeretnék elérni, hogy a 2 230 lej alatti fizetések élvezzenek adómentességet, és az adókat csak a fizetések minimálbért meghaladó szintjére vessék ki.

Az USR esetében fontos megjegyezni: számukra fontos tétel az is, hogy a kötelező magánnyugdíj (Pilon II-es) alapok legalább 50%-át olyan részvényekbe és kötvényekbe kelljen befektessék az alapkezelők, amelyek főleg energetikai szektorral kapcsolatos projekteket érintenek: erőművek, földgáz-vezetékek, intelligens villamosenergia-átviteli hálózatok, megújuló energia stb.

Minden, ami INFRASTRUKTÚRA

A Hotnews kis cinikussággal megjegyzi: a PNL programjában 340 oldalon 449-szer szerepel az infrastruktúra kifejezés, az USR-PLUS-nál 451 oldalon 233-szor. Érdekességként: a PSD is készített programot, ott 320 oldalon „csak” 78 találat van.

1. A nagy kérdés: hány kilométer autópályánk épül 4 év alatt?

A PNL programjának 117. oldalától kezdődően érintik a kérdéskört, azaz, hogy mekkora költségvetéssel támogatják az érintett autópályák megépítését:

  • A3-as autópálya körülbelül 155 kilométeres szakaszára 4,2 milliárd lej finanszírozás kerül áfa nélkül;
  • A1-es autópálya Nagyszeben és Pitești közötti szakaszának első és ötödik részére 2,32 milliárd lej áfa nélkül (kb. 43 km.);
  • A0-ás autópálya, Bukarest kerülőútja körülbelül 100 kilométer, megközelítőleg 5 milliárd lej áfa nélkül;
  • A10-es autópálya (Szászsebes és Torda között) hiányzó második része, 550 millió lej áfa nélkül;
  • Épülnek majd gyorsforgalmi utak, főleg az országi déli és keleti részein: Craiova – Pitești, Brăila – Galac, Buzó – Brăila és Foksány – Brăila között.

De számos új autópálya projekt elindítását ígérik Erdélyben és Moldvában:

  • A8-as autópálya Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni (határ mellett), megközelítőleg 311 kilométer 36 milliárd lej áfa nélkül;
  • A7-es autópálya Ploiești–Buzó–Bákó–Szucsáva, megközelítőleg 421 kilométer, 8,2 milliárd lej áfa nélkül;
  • A13-as autópálya Brassó és Bákó között, megközelítőleg 160 kilométer, 8,8 milliárd lej áfa nélkül;
  • A13-as Brassó és Szeben között, megközelítőleg 130 kilométer, 7,1 milliárd lej áfa nélkül;
  • Ígérik a Ploiești – Brassó autópálya ügyében is az előrehaladást, de számos más gyorsforgalmi út megépítését, valamint egyes hidak felújításának kezdeti lépéseit is.

Kiemelnénk továbbá, hogy a PNL támogatná több erdélyi nagyváros kerülőútjának megépítését is: Kolozsvár, Temesvár, Zilah, Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Segesvár stb.

Az USR-PLUS is tematizálja az autópályák építését. A programban felhívják a figyelmet, hogy valós beruházásokra van szükség, és a kormányzás alatt igyekeznek jelentős reformintézkedésekkel növelni az autópályákra szánt valós költségvetés növelését. Számításaik szerint 2021-ben 1,3 milliárd euróval, 2022-ben 2,4 milliárd euróval, 2023-ban 5 milliárd euróval, 2024-ben 7-10 milliárd euró körüli összeggel kellene folyamatosan növelni az ilyen jellegű beruházások értékét. Ehhez persze szükség van a költségvetés olyan szintű megváltoztatására, hogy az autópályákra biztosított összegek folyamatosan elérhetőek legyenek, de szükség van az Európai Unió által biztosított alapokra, illetve nemzetközi hitelek felvételére a Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Világbank, és az amerikai Eximbank részéről.

2. Metrók

A PNL kormány programjában külön kitérnek a bukaresti metróhálózat bővítésére, az 5-ös és 6-os vonalak kiépítésére, ezen felül külön említik a Gyalu – Kolozsvár hálózat tervezését is, ami a becsléseik szerint 5,6 milliárd lejes beruházás. Az USR-PLUS is bele foglalta terveibe a metróhálózatok építését, különös tekintettel a bukaresti járatok véglegesítésénél és tervezésénél. (310.o.)

3. Kórházak

A PNL 3 regionális kórház építését szorgalmazza Jászvásáron, Kolozsváron és Craiován. Ezen felül 10 új „egészségügyi egység” felépítését tervezik EU-s forrásokból, további 25 megyei kórház és 110 városi kórház felújítását, valamint 1 450 vidéki egészségügyi központ létrehozását vetítik előre.

Az USR-PLUS 1 milliárd eurót különítene el az egészségügyi infrastruktúrának. Számukra is fontos lépés a korábban említett három város regionális kórházának megépítése, de más egyetemi központokban is előterjesztik ennek szükségességét.

4. Energia

A PNL programjában külön kitérnek a:

  • csernavodai atomerőmű bővítésére amerikai, kanadai és francia partnerek segítéségével – kb. 9 milliárd euró
  • a vajdahunyadi és olténiai gázkitermelés kapacitásának növelésére;
  • a szél- és vízenergia felhasználásának növelésére, az erre szánt fejlesztésekre 26 milliárd lejt szánnának;
  • villamosenergia hálózatok korszerűsítésére – 1 milliárd lej;
  • az országos földgáz-szállító rendszer modernizálására és bővítésére – 9 milliárd lej;
  • a Fekete-tenger területén történő földgáz-kitermelés támogatására (részletek a 101. oldalon).

Az USR-PLUS javaslatai:

  • Már fentebb említettük: az USR-PLUS egyik fontos elképzelése, hogy a kötelező magánnyugdíj alapból befolyó összegek egy részét például olyan részvényekbe fektessék az alapkezelők, amelyek többek között a fekete-tengeri földgáz-kitermelést célozzák;
  • Elengedhetetlen szerintük a Nuclearelectrica által kezelt csernavodai atomerőmű 1-es blokkjának felújítása, továbbá koherens, a piacnak megfelelő keretrendszert kell kialakítani a 3. és 4. blokkok felépítésére;
  • És akárcsak a PNL, ők is hangsúlyt fektetnének a villamosenergia hálózatok korszerűsítése.

Különlegesebb előterjesztések

Nyilván sokkal hosszabb összefoglalót kellene készítenünk annak érdekében, hogy a két párt programjának tartalmát teljes egészében átadjuk. Igyekeztünk tehát olyan érdekesebb programpontokat kiemelni, amelyek újdonságnak, érdekességnek hatnak a többi programpont között.

1.

Ilyen például az USR-PlLUS azon javaslata, miszerint létre kellene hozni egy Országos Fejlesztési Bankot, amelynek szerepe a nagy beruházások pénzügyi irányítása. Ezt az Európai Fejlesztési Bankkal közvetlen kapcsolatban álló intézményként képzelik el.

2.

Szintén az USR-PLUS javaslata egy olyan országos stratégiai terv létrehozása, amely a vidékfejlesztési program folytatásaként segítené a mezőgazdasági egyesületek, szakszervezetek létrejöttét, ezeknek pedig külön támogatási platformot biztosítana. Ezen felül olyan befektetési alapot hoznának létre, amelybe a mezőgazdasági szektor nagy vállalatai adókedvezmények mellett fektethetnek be, ezzel pedig a kis- és közepes gazdálkodók támogatását, munkagépek, berendezések vásárlását, feldolgozóüzemek építését támogatnák.

3.

A PNL számos állami támogatási programot sorakoztat fel, ezek közül néhány:

  • 1,5 milliárd lejes évi költségvetésű támogatási program zöldmezős beruházások támogatására;
  • számos program azoknak a területeknek, amelyeket különösen érintett a koronavírus-járvány: HoReCa, bevásárlóközpontokban helységet bérlő vállalkozásoknak, külön segítenék továbbá a kulturális-kreatív ágazatokat is;
  • állami támogatás a filmiparnak 150 millió euró a 2021-2024-re;
  • új programok kkv-k támogatására: Agro-Invest, I.C. Brătianu kártya, IMM Venture, IMM Capital stb;
  • Electric Up de minimis támogatás a kkv-k számára fotovoltaikus napelem panelek kiépítéséhez – 200 millió eurós költségvetés;
  • elektromos töltőállomások (autóknak) kiépítése a megyeszékhelyeken – 92 millió lejes költségvetés;
  • öntözőrendszerek a sivatagosodás megakadályozására a Siret-Bărăgan csatorna mentén – 6,5 milliárd euró.

Azok, akik szívesen böngésznének a programpontok között és további információkra kíváncsiak, IDE és IDE kattintva érhetik el ezeket a dokumentációkat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!