Tíz elképesztő gazdasági jóslat jövőre, ami akár be is jöhet

2020. december 14. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dán Saxo Bank közzétette meghökkentő gazdasági jóslatait. Idén sem fogták vissza magukat.

„Elképesztő gazdasági jóslatok” címmel a dán Saxo Bank elemzőcsapata minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó legőrültebb előrejelzéseit . Előre figyelmeztetnek, hogy ezeket a jóslatokat jövőre senki ne kérje számon tőlük, hiszen az elemzésüknek inkább az a célja, hogy rámutassanak olyan negatív tendenciákra és esetleges gazdasági eseményekre, amelyeknek a valószínűsége ugyan csekély, de az előfordulásuk kockázatát és hatásait nem vesszük eléggé komolyan.

1. Az Amazon „megveszi” Ciprust

Azért nem kell ezt szó szerint érteni. A Saxo Bank elemzői a megbotránykoztató jóslattal inkább arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyertese a világ leggazdagabb emberének tulajdonában levő Amazon, ami az elmúlt hónapokban még tovább erősödött. De nem csak az online kereskedelemben utazó óriás hatalma egyre nagyobb, hanem az olyan technológiai gigavállalatok is jó évet zárnak, mint a Facebook, a Google vagy a Microsoft. A Saxo Banknál arra számítanak, hogy a következő évben még nagyobb lesz a nyomás ezeken a vállalatokon, és nem csak a nagyra nőtt erejük miatt, hanem azért is, mert a méretükhöz képest nagyon kevés adót fizetnek. Ha a vita nagyon elfajulna, a dán elemzők szerint az adóparadicsomként is funkcionáló, de jókora államadóssággal is rendelkező Ciprus tárt karokkal fogadná az Amazont, hogy az áthelyezze székhelyét a szigetországba. Ehhez persze az EU-nak is lenne pár keresetlen szava.

2. Németország kisegíti Franciaországot

Franciaországban már a járvány előtt gondok voltak az államadósság mértékével, amely folyamatosan a GDP 100%-ának közelében táncolt. Ráadásul a magánszektor adóssága is kilőtt az elmúlt időszakban, meghaladja a GDP 140%-át. Jelzésértékű, hogy még az állandó gazdasági nehézségekkel küzdő Olaszországban (106%) és Spanyolországban (119%) sem ennyire szörnyű a helyzet. A Saxo Bank elemzői szerint a francia államadósság a járvánnyal szembeni védekezés miatt a francia gazdaság méretének 120%-ára fog duzzadni, és egyes forgatókönyvek szerint a magánszektorbeli (jelentős mértékben vállalati) adósságok is jelentősen növekedni fognak, ami vállalati csődöket vetít előre (a francia vállalatok hitelportfóliója az egyik legkockázatosabb az EU-ban).

A helyzet komoly nehézségeket jelenthet majd a francia kormánynak, hiszen úgy kellene segítő kezet nyújtani majd a vállalati szektornak és az azt hitelező bankrendszernek, hogy a magas államadósság miatt erre rendkívül szűkös lesz a mozgástere. Kézenfekvő megoldást az jelentene, ha az Európai Központi Bank (EKB) beindítaná a „pénznyomdát”, és monetáris poltikai intézkedésekkel forrásokhoz juttatná a tagállamokat. Az ilyen jegybanki manővereknek az egyik legnagyobb kerékkötője általában Németország szokott lenni, a Saxo Bank elemzői szerint viszont a német vezetés látni fogja a helyzet súlyát, és segítő kezet nyújt Franciaországnak.

3. A blokklánc-technológia megöli az álhíreket

A Saxo Bank szerint 2021-ben az álhírek jelenléte már annyira bosszantó szintet fog elérni, hogy a médiacégek technológiai megoldások igénybevételével lesznek kénytelenek szembenézni a problémával. Jelenleg az amerikai Verizon és IBM cégek is dolgoznak azon, hogy megállíthatóvá tegyék a vészes trendeket, mindkét cégnél a digitális fizetőeszközöknél (Bitcoin, Ethereum) alkalmazott blokklánc-technológiában látják a megoldást. A fő cél az, hogy a közösségi médiákban csak úgy lehessen tartalmat megosztani, ha annak valóságtartalmát és megbízhatóságát előbb blokklánc-technológiával ellenőrzik, így pedig sikerülhet kizárni a hírfolyamból az álhíreket publikáló oldalakat. A Saxo Bank jóslata szerint ráadásul a technológia fejlődését jelentősen felgyorsíthatja, hogy a Facebook és a Twitter is lépéskényszerbe került ezen a téren, így várhatóan jelentős összeget lesznek hajlandóak áldozni ezekre a fejlesztésekre.

4. Kína új digitális pénze kikezdi a dollár dominanciáját

Kína rohamléptekkel halad a készpénzmentes jövő irányába. 2019-ben az ázsiai nagyhatalomban az összes kifizetés 80%-át már valamilyen elektronikus csatornán keresztül végezték (legtöbbet a WeChat és az AliPay alkalmazásokkal). Idén októberben pedig a kínai jegybank nagyszabású kriptopénz-programba kezdett, amit sokan neveztek a világ eddigi legnagyobb szabású digitális valuta tesztjének.

A Saxo Bank szerint a digitális valuta széleskörű elterjedése gazdaságtörténelmű jelentőséggel bírna, hiszen azt is jelentené, hogy a blokklánc-technológia jellemzőienk köszönhetően külföldiek is korlátozás nélkül hozzáférhetnek a kínai tőkepiachoz. A falak ledőlése pedig kifejezetten jót tehet a kínai gazdaságnak, nőhet a fogyasztás, és egyre könnyebbé válna a nyugdíjrendszer vagy éppen az államadósság finanszírozása, nem mellesleg a kínai vezetés azon régi álma is valóra válna, hogy a kínai jüan valódi versenytársává váljon a dollárnak.

5. Az emberiség új energiaforrást szelidít meg

Az emberiség történelme világossá teszi, hogy minden nagyobb léptékű fejlődési lépcsőhöz egy akkor rendkívülinek számító innovációra volt szükség az energiatermelés terén. Éppen ezért, a Saxo Bank elemzői szerint, ha az emberiség fent szeretné tartani az elmúlt évtizedekben megszokott fejlődési ütemét, akkor új energiatermelési lehetőségek után kell néznie. Az elemzők szerint ez a terület azért nagyon izgalmas, mert jelenleg nincs olyan kész megoldás, amely választ adna erre az égető kérdésre, sőt, a jelenlegi alternatív energiaforrások is inkább a probléma részét, mintsem az igazi fordulatot jelentik.

A Saxo Bank szerint forradalomra van szükség ezen a téren: a legbiztatóbb előrelépéssel pedig az MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyik nemrégiben bemutatott tanulmánya kecsegtet , amelyben azt próbálták felmérni, hogy mikor jöhet létre egy olyan fúziós reaktor, amelyben a megtermelt energia mértéke felülmúlja a felhasznált energia mennyiségét. A szerzők szerint a fúziós reaktor többek közt a globális felmelegedés lassulásában is segíthetne, hiszen egy ilyen berendezés nem bocsát ki üvegházgázokat. Ráadásul, rengeteg hidrogén érhető el a Földön, így a szükséges alapanyag beszerzése sem jelentene gondot. A probléma inkább az, hogy bár a szimulációk nagyon kecsegtetőek, a kutatók 2025-re látják csak megvalósíthatónak az első ilyen berendezés létrejöttét. És itt jön a Saxo Bank elképesztő jóslata: szerintük ez jóval hamarabb fog sikerülni, és 2021-ben jelentős előrelépések várhatóak.

6. Az alapjövedelem megtizedeli a nagyvárosokat

A koronavírus-járvány és az egyre növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek miatt a világ vezető gazdaságpolitikusai egyre kevésbé tartják ördögtől való ötletnek valamilyen egyetemesen járó alapjövedelem-forma bevezetését. A lakosság jelenleg kiszolgáltatott pénzügyi helyzetben van, és ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy az otthoni munka is egyre elfogadottabbá válik, akkor nagyon sokakban felmerülhet, hogy nem is annyira éri meg a drága nagyvárosokban élni. A két dolognak az ingatlanpiacon együttesen csapódhat le a hatása, hiszen a Saxo Bank elemzői azt a jóslatot fogalmazzák meg, hogy egyre többen hagyják el a zsúfolt nagyvárosokat, és költöznek kisebb településekre, így a nagyvárosokban az ingatlanárak is esésnek indulnak.

7. Elkezdik kárpótolni a technológiai fejlődés károsultjait

Az elmúlt években minden a technológia térnyeréséről szólt. A piac az innovatív, hatékony munkavégzést elősegítő vállalatokat és szakembereket jutalmazta busásan, így egyre nagyobb társadalmi csoportok kezdték azt érezni, hogy ők a technológiai átalakulásban a vesztes oldalra kerültek. A Saxo Bank szerint, ha szeretnénk megelőzni a társadalmi feszültségek még jelentősebb elmélyülését, kénytelenek leszünk új megoldásokkal előállni ezen a területen is. A dán bank elemzői azt jósolják, hogy hamarosan létrejön egy olyan pénzügyi alap (ők ezt Állampolgárok Technológiai Alapjának nevezik), amely a technológiai vállalatokra és szakemberekre kivetett plusz adóterhekből a kreativitást, a művészetet és a mindenféle hobbitevékenységeket fogja díjazni.

8. A vakcina emberéleteket ment, de sok vállalatot csődbe visz

A koronavírus-járvány hatásait a jegybankok azzal próbálták ellensúlyozni, hogy rendkívül alacsony szintre csökkentették az alapkamatokat, ami oda vezetett, hogy az alacsony hozamok miatt a tőkepiaci befektetők is kockázatvállalóbbá váltak. A Saxo Bank elemzői szerint viszont fennáll a veszélye, hogy a gazdaságserkentő intézkedések hatására túlfűtötté válik a gazdaság (zuhanó munkanélküliség, elenkülő infláció), a jegybankok pedig kénytelenek lesznek kamatokat emelni, ami az eladósodott vállalatok lassú halálához vezethet.

9. Nagyot nő az ezüst ára

A Saxo Bank elemzői szerint a piacon tapasztalható alacsony hozamok miatt a következő év a nemesfémeké lehet. A nemesfémek közül is az ezüstöt emelik ki, amely nélkülözhetetlen alapanyaga az Európai Unió és Kína energetikai elképzeléseiben is központi szerepet kapó napelem-projekteknek. A dán bank elemzői ráadásul kedvező hátszélre számítanak a Biden-kormányzattól is, így minden adott lenne ahhoz, hogy az amúgy sem alacsony ezüst-árfolyam a következő év slágertémája legyen.

10. A közgazdászok rájönnek, hogy alábecsülték a feltörekvő országokat

A Saxo Bank csapata szerint 2021-ben jöhet el az a pont, amikor a közgazdászok konszenzusra jutnak azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt években mélyen alábecsülték az úgynevezett feltörekvő és határpiacokban levő potenciált. Az elemzők szerint ugyanis a kulcstechnológiák elérhetővé válása az eddig gondoltnál jóval nagyobb mértékben járulhat hozzá a hatékonyság növeléséhez.

Ennek alátámasztására több példát is felhoznak, például a SpaceX Starlink projektjét, amely révén műhöldas internetszolgáltatást nyújtanának a világ legelmaradottabb részeinek is, de kiemelik azokat a digitális pénzügyi megoldásokat is, amelyek révén emberek milliárdjai először juthatnak pénzügyi szolgáltatásokhoz úgy, hogy mindössze egy mobiltelefonra van szükségük. A Saxo Bank azzal érvel, hogy ezek az innovációk a fejlett országok számára nem jelentenek különösebb hozzáadott értéket, az elmaradott államok számára viszont rednkívüli előrelépéseket jelenthetnek.

A Saxo Bank elemzése itt olvasható . A cikkben szereplő illusztrációkat az elemzésből vettük át.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!