Kampányígéretektől a megvalósításokig: így állunk 2020-ban autópályaügyben

2020. december 4. – 22:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összegyűjtöttünk minden, erdélyi tekintetben fontos infót az idei „autópálya-termésről”. Soványka, de a mienk.

Év végéhez közeledve szokásunk olyan összefoglalókat készíteni, amelyek során mi magunk, de olvasóink is tisztább képet kaphatnak bizonyos témákkal kapcsolatban, a politikusok nyilatkozathalmazaitól függetlenül. Ilyen ez az éves autópályabörze is, amelyet egy kimondottan autópályák és gyorsforgalmi utak építését regisztráló weboldal segítségével állítottunk össze.

2020: volt itt koronavírus-járvány, két választási kampány és az ígéretek sem maradtak el

Ebben az évben kiemelt téma volt a kormányzó PNL kampányában az infrastruktúra fejlesztése, azon belül is az autópályákra fektetett hangsúly. Mint a kormányfő és az államfő is számtalanszor elmondta, a járvány utáni gazdasági fellendülés alapvető feltétele, ha gőzerővel építkeznek, befektetnek, autópályákat építenek. Szakértő azonban még korábban kifejtette egy költségvetési hiánnyal foglalkozó interjúnk során, hogy az infrastruktúra fejlesztésének kontextusa nem a PNL sikere, nem is a PSD kudarca, hanem annak köszönhető, hogy az új EU-s költségvetési ciklusban elég komoly szemléletváltás lesz, lényegében megduplázódik az EU költségvetése, így a Románia fejlesztésére szánt összegek is megduplázódnak. Ilyen szempontból a PNL-nek könnyű helyzete van az infrastrukturális építkezéssel kampányolni, mert amúgy is több gazdasági fejlesztési program lesz, függetlenül attól, hogy PNL, PSD, vagy bármilyen más koalíció kerül kormányra.

De térjünk vissza az idei év eredményeihez. Mivel 2020 első fele szinte a teljes leállásról szólt, így nem meglepetés, hogy az autópályák körüli mozgások nyáron indultak be és szeptemberben történt az első átadás. Idén összesen 54,3 kilométer hosszú autópályát nyitottak meg az autós forgalom előtt:

Az első moldvai autópályáról, a bákói körgyűrűről egyébként az a hír járta át a román sajtót, hogy a kutyafuttában, politikai nyomásra felhúzott pályaszakasz enyhén szólva nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A kivitelezett autópályaszakaszokhoz tartozik továbbá még egy apró szakasz, amelyet még idén decemberben adnak át: ez az A3-as autópályához tartozó Brassó – Comarnic közötti szakasz ötödik része (Lotul 5.) Barcarozsnyó és Cristian Brassó megyei település között.

Milyen egyéb fontos előrelépések születtek az erdélyi régiót érintő pályák kapcsán?

1.

Az A3-as autópálya Gyalu–Bors közötti szakaszát illetően voltak jelentős fejlemények, főleg a Szilágy és Bihar megyei területeken.

A hatékonyabb helyzetjelentés érdekében elsőként felvázolnám a szakasz három fő szektorát, ezek a:

  • 3A szektor, Gyalu és Nádasszentmihály (Kolozs megye) – 26,27 km;
  • 3B szektor, Nádasszentmihály és Berettyószéplak (Bihar megye) – körülbelül 76 km;
  • 3C szektor, Berettyószéplak és Bors (itt van a határátkelő) – 60,25 km.

A 3A szektor első részét teszi ki a már átadott Gyalu és Magyarnádas közötti 9,47 kilométer hosszú sztráda, amelyet 2018-ban nyitottak meg. A második részt jelenti majd a Magyarnádas és Nádasszentmihály között húzódó pálya, amely a tervek szerint 16,8 kilométer hosszú lesz. Erről írtak alá szerződést 2020 szeptemberében a Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Electromontaj SA cégcsoporttal. A friss szerződés szerint a megvalósíthatósági tervekre 12 hónap, a kivitelezésre 24 hónapuk van, tehát valamikor 2023-ban kellene kész lennie. Erre a munkálatra (a Nádasszentmihály–Magyarzsombor szakasszal együtt) 1,39 milliárd lejben egyeztek meg a felek, áfa nélkül.

A 3B szektornak már több része van:

A 3C szektor is szintén több részre bomlik fel, itt is volt előrelépés az idén:

2.

Ami a Marosvásárhely és Gyalu közötti szakaszt illeti: a 130km.ro weboldal információi szerint a Marosvásárhelyt Marosugrával összekötő, 4,5 kilométer hosszú részt már 2021-ben át kellene adja a Strabag. A 192 millió lej (áfa nélkül) értékű beruházásra idén májusban kötöttek szerződést. A hiányzó Maroskece–Aranyosgyéres szakaszt is jövőre kellene átadni, legalábbis ez szerepel a még 2015-ben Stracoval aláírt egyezségben. A legújabb fejlemények szerint azonban a fővállalkozó nem fizeti az alvállalkozó cégeket, ezért most egy ideig megállt a munka a terepen.

3.

Idén voltak fejlemények továbbá az Aradot Nagyváraddal és azt az A3-as pályával összekötő A11-es autópálya kapcsán is, ehhez tartozik az a 3,5 kilométeres pályaszakasz, amelyet már átadtak átadva a forgalom előtt, ez köti össze Aradot a DN7-es országúttal. 2020 augusztusában írták alá egyébként a Strabaggal azt a szerződést, amely Nagyváradot az A3-as pályával, ezáltal a határátkelővel kötné össze. A szerződésben foglaltak szerint a felek 545,9 millió lejben állapodtak meg áfa nélkül, a munkálatokkal pedig 2023-ban el kellene készülniük.

4

. A Nagy-Egyesülés autópályáról, azaz a Marosvásárhelyt Moldvával összekötő pályáról egyelőre annyit tudni, hogy jelenleg zajlanak a nyomvonal tisztázása körüli tárgyalások. Ez az autópálya érintené tehát Marosvásárhelyt – Gyergyóditrót – Németvásárt (Târgu Neamțot) – Jászvásárt és a moldovai határ mentén fekvő Ungheni települést. A legfrissebb hírek szerint a pálya moldvai régióra eső részére eddig három kivitelező adta le jelentkezését a közbeszerzésre, amelyet szeptember 1-jén hirdettek meg. A határidő november 25. volt.

5

. Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor az idén tavasszal meglehetősen nagy médiavisszhangot kapó Brassó – Bákó között terülő autópályáról sem, amely természetesen Kovászna megyén is áthaladna. A márciusi hírek szerint a projekt megvalósíthatósági terveinek elkészítését a Search Corporation SRL – Primacons Group SRL cégek kapták, 20,09 millió lejért (áfa nélkül). Az üggyel kapcsolatban még akkor felkerestük Henning Lászlót, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét, aki akkor semmi konkrétumról nem tudott beszámolni, hiszen a nyomvonal tisztázása elmondása szerint még hátra van. Ezt egyébként olyan szempontból tartottuk fontosnak megkérdezni, mivel egyes sajtóértesülések szerint az autópálya nem érintené közvetlenül Sepsiszentgyörgyöt.

6

. Az erdélyi autópályákhoz tartozik továbbá még egy tervezett vonal, amely összekötné Temesvárt a szerb határral, onnan pedig egészen Belgrádig tartana. A romániai szakasz körülbelül 50-60 kilométer hosszú lenne. Az idézett weboldal szerint azonban semmi hivatalos előrelépés nem történt eddig ezzel az autópályával kapcsolatosan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!