A közalkalmazottak még az informatikusokat is megverték bérnövekedésben

2020. december 3. – 22:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ami a fizetések növekedését illeti, nehéz a közigazgatásban dolgozóknál nagyobb nyerteseket találni az elmúlt négy évből.

Miközben Romániában egy közalkalmazott átlagos havi nettó fizetése 3835 lej volt, a magánszektorban az átlagbér mindössze 2711 lej körül alakult 2019-ben az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint. Egy egyszerű számítással kiderül, hogy a közalkalmazottak több mint 41%-kal keresnek jobban a versenyszférában dolgozóknál, ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy:

  • a szintén állami alkalmazottaknak számító köztisztviselők és a hadseregben dolgozók átlagos bére 4948 lej,
  • az oktatásban dolgozók átlagfizetése 3457 lej,
  • és még az egészségügyben is 3871 lej körül alakul az átlagbér,

akkor bátran kijelenthetjük, hogy Romániában a közalkalmazottak sokkal jobban keresnek, mint a versenyszférában dolgozók.

Ez persze nem volt mindig így. Nagyjából 2015-re tehető az az időszak, amikor a közalkalmazottaknál komoly bérrobbanás indult be. Születtek olyan elemzések is , amelyek szerint a versenyszférában bekövetkezett minden 1 lejnyi átlagbérnövekedésre 3 lejnyi fizetésemelkedés jutott a közszférában. Már 2018-as statisztikai adatok alapján is nyilvánvaló volt, hogy a közigazgatásban dolgozó romániaiak jobban keresnek, mint a magyarországi vagy lengyel társaik, sőt, a tanügyi alkalmazottak esetében is előzni tudtuk Magyarországot, és jelentősen közelítettünk Lengyelországra. Azóta talán előztünk is, de erről még nincsenek megbízható adatok.

Fennáll az a veszély is, hogy tovább nyílik az olló. A közalkalmazottak fizetését meghatározó közalkalmazotti bértábla rendelkezései szerint ugyanis az állami alkalmazottak fizetésének emelkedése tovább folytatódik, és elképzelhető, hogy miközben a versenyszférát jelentős csapásként érintette a koronavírus-járvány, még nagyobb társadalmi feszültségek kialakulásához is vezethet a magánszérában és a közszférában kínált fizetések közötti egyre nagyobb eltérés.

A PSD kormányra kerülésével indult be a folyamat

Az olló különösen a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2016-os parlamenti választásokon elért győzelme után kezdett egyre nagyobbra nyílni. Miközben 2016 végén nagyjából 19%-kal voltak nagyobbak a közszférában adott havi átlagbérek a versenyszférában nyújtoptt fizetéseknél, ez 2019 végére a cikk elején már említett 41%-ra módosult. A PSD ugyanis már a 2016-os parlamenti választásokat megelőző kampányban egy olyan kormányprogramot mutatott be, amelynek gazdaságpolitikai szempontból az egyik fő elemét az állami fizetések és a minimálbér jelentős emelése jelentette.

A párt fő gazdasági gondolkodói, Cristian Socol közgazdászprofesszor és Darius Vâlcov korábbi pénzügyminiszter több cikkben is értekeztek arról, hogy egy úgynevezett bérvezérelt gazdaságfejlesztési stratégiát szeretnének gyakorlatba ültetni, amelynek az a lényege, hogy a lakosság jövedelmének jelentős növekedése nagyobb költekezéshez vezet, amiből a beszedett adók révén nem csak az állam, hanem az eladott termékek és szolgáltatások révén a vállalati szféra is csak nyer. Az elképzelésük csak részben jött be.

A választási siker után az első igazán nagy jelentőséggel bíró lépések között már rögtön az szerepelt, hogy nagyobb mozgásteret adtak az önkormányzatoknak a közigazgatásban dolgozók fizetésének megállapításánál (jelentősen nőttek is az önkormányzatok bér jellegű kiadásai), majd jelentős bérnövelések következtek az egészésgügyben és az oktatásban is.

A minimálbér emelése is folyamatosan napirenden volt, hiszen a nettó minimálbér a 2016-os 925 lejről 2019-re 1414 lejre emelkedett a diplomások esetében (a nem diplomásoknál 1263 lej körüli volt a minimálbér, de 2020 elején 1346 lejre emelkedett), de a magánszférának láthatóan ez nem sokat segített abban, hogy az elmúlt években felvegyék a versenyt a közintézmények által kínált fizetésekkel, így a különbségek egyre nagyobbak lettek az állami és magánszaktorbeli juttatások között.

Ennek ellenére kudarcként sem igazán lehet elkönyvelni a próbálkozást, arról ugyanis nem szabad megfeledkezni, hogy a közalkalmazotti fizetések jelentős emelkedésének voltak rendkívül fontos pozitív hozadékai is: vélhetően sok orvos döntött úgy, hogy inkább Romániában épít karriert a vonzó külföldi lehetőségek helyett, egy versenyképes oktatási rendszert is nehéz lenne elképzelni elfogadható anyagi juttatások nélkül, ahogy az önkormányzatoknál is szükség van megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező, nagyobb bérigényű alkalmazottakra. A közalkalmazottak jelentős béremelkedésének viszont komoly ára is volt, egyrészt valamelyest hozzájárulhatott az infláció és a külkereskedelmi hiány növekedéséhez, de ami súlyosabb, jelentősen nőttek az állam pénzügyi terhei, hiszen a megemelt állami fizetések mellett nem igazán jött be az az elképzelés, hogy a magasabb romániai fizetések jelentősen magasabb adóbevételeket is jelentenek majd.

A koronavírus-járvány erre a gyengeségünkre is rávilágított

Hogy Románia a lehetőségeihez mérten nagyon sokat költ közalkalmazottakra, a koronavírus-járvány berobbanásával csúcsosodott ki igazán. Az elmúlt időszakban egyre több elemző hívta fel arra a figyelmet, hogy a járvánnyal szembeni védekezést és a román gazdaság helyreállását veszélyezteti, hogy az állami kiadások jelentős része (egyes vélemények szerint 50%-a) jelenleg is fizetésekre és nyugdíjakra megy el.

Az egyik legnevesebb megszólaló a témában Valentin Lazea volt, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza jegybanki alkalmazottól szokatlan egyenességgel jelentette ki, hogy meg kell fontolni annak a lehetőségét is, hogy a költségek csökkentése érdekében bizonyos közalkalmazottak heti 5 nap helyett 4 napot dolgozzanak a fizetésük ezzel arányos változása mellett. „A kiadások csökkentése azért szükségszerű, mert a jövőben egyéb, nem bér jellegű költekezések indokoltak, ami a kórházak, iskolák felszereltségét, illetve az infrastruktúra fejlesztését illeti” – mondta Lazea, aki szerint az nem elég, ha a kormány befagyasztja az állami alkalmazottak fizetését és a nyugdíjakat. Azt is elmondta, hogy véleménye szerint az sem normális, hogy a közalkalmzottak bére magasabb, mint a versenyszférában dolgozók fizetése.

Még az informatikusokat is verik a közalkalmazottak bérnövekedésben

A közalkalmazottak nettó átlagbére 1500 lejjel nőtt 2016 és 2019 között (lásd az alábbi táblázatokat). A közigaztásban több mint 1800 lejjel, az egészségügyben 1800 lejjel, míg az oktatásban 1400 lejjel nőtt az átlagos, adózás utáni havi fizetés. Összehasonlításképp, az egyik legnagyobb szakemberhiánnyal küzdő szektorban, az IT-ban 4 év alatt 4412 lejről 5717 lejre, 1305 lejjel nőtt a nettó átlagbér a versenyszférában. A nem állami mezőgazdasági szektorban 548 lej, a feldolgozóiparban 710 lej, a vendéglátó ágazatban 488 lej, míg a nem állami kulturális szektorban 595 lej volt a növekedés ugyanennyi idő alatt.

Nagyobb képméretért kattintsatok a táblázatokra:

Érdemes még megjegyezni a statisztikákkal kapcsolatban, hogy a közszférában messze a fentebb kiemelt közigazgatásban, egészségügyben és oktatásban dolgoznak a legtöbben. Az egészségügyi alkalmazottak száma nagyjából 335 ezerre tehető, ami 39 ezres növekedésnek felel meg 2015-höz képest a Profit.ro szerint. Az állami oktatásban megközelítőleg szintén 335 ezre dolgoznak, míg a közigazgatásban és hadseregben dolgozók száma 200 ezer körülire tehető.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!