Fatér Gyula: jelenleg nem tapasztalunk fizetési nehézségeket, de a következő év vízválasztó lehet

2020. november 12. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint logikus lépés lenne a törlesztési moratórium folytatódása.

Jelenleg nem tapasztalnak különösebb fizetési problémákat az ügyfelek részéről, a következő év viszont vízválasztó lehet az ügyfelek és az egész bankrendszer számára is. A kormány vállalkozásokat támogató programjai iránt nagy a kereslet, és még mindig nem késő jelentkezni – mondta el Fatér Gyula egy sajtótájékoztatón. Az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint a jelenlegi kontextusban és más régiós országokhoz viszonyítva Románia gazdasági helyzete nem rossz, az EU-s pénzek lehívásában viszont drasztikus előrelépésre volna szükség.

„Amikor márciusban nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a koronavírus-járvány mennyire komoly helyzetet teremt, akkor őszintén szólva kicsit megijedtem. Az elmúlt évben ugyanis elindítottunk egy jelentős átalakítási folyamatot, amit Apollo programnak neveztünk el. Ez a program nagyon sok alprogramból áll, amelyek egyenként is próbára teszik a képességeinket. Felmerült a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha ezekhez a kihívásokhoz még hozzájönnek a járványkörülmények. Visszagondolva viszont már azt látom, hogy igazam volt tavasszal, amikor a tényállást átgondolva azt mondtam, ez a vírushelyzet abból a szempontból nem ért minket rosszkor, hogy egyébként is benne voltunk egyfajta változásban, az elért eredményekre pedig építeni lehet. Azt mondhatom, hogy a válságállapot ellenére is megtaláltuk, és folyamatosan fenntartjuk az egyensúlyunkat” – mondta Fatér Gyula az online szervezett eseményen.

A következő év vízválasztó lehet

Fatér Gyula elmondta, úgy látják, hogy az ügyfeleik döntő többsége a járványhelyzettel eddig jól megbírkózott, különösebb fizetési problémákat nem tapasztalnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebből a szempontból 2021 vízválasztó lehet az ügyfelek és az egész bankrendszer számára is, hiszen év végén lejár a hiteltörlesztés halasztását lehetővé tevő állami moratórium, amellyel megközelítőleg az ügyfeleik 10%-a élt. „Mi készen állunk arra, hogy valamilyen védőernyőt nyújtsunk azoknak, akiknek a későbbiekben fizetési nehézségei adódnak. Jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy az állami moratórium folytatódik-e vagy sem. Véleményem szerint mindenképpen lenne abban logika, hogy ez a program januártól is megmaradjon” – mondta a vezérigazgató.

Ami a vállalkozások megsegítésére indított állami programokat illeti, ezek iránt jelentős keresletet tapasztalnak, az IMM Invest esetében például akkora volt az érdeklődés, hogy már meg is kellett emelniük az erre a programra szánt első keretösszeget. A kis összegű, vissza nem térítendő támogatásokat kínáló kezdeményezésre is tényleges igény van, a vezérigazgató elmondása szerint nagyon sok a megkeresésük azok részéről is, akik korábban nem voltak az ügyfeleik.

Az agilis munkavégzésnek nagy szerepe volt az eredményekben

Fatér Gyula a célkitűzéseikről is beszélt, elmondta, hogy bár az OTP Csoport a legtöbb régiós országban jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, Romániában egyelőre még nem tudták úgy megvetni a lábukat, hogy a legnagyobb bankokhoz sorolják őket. Jelenleg a kilencedik helyen állnak a legnagyobb romániai bankok ranglistáján, de azt tűzték ki célként, hogy egy 5 éves terv részeként duplájára, 5%-ra növeljék a piaci részesedésüket. Elmondta, jó úton vannak, hiszen a banknak már az ötéves terv első évében sikerült 0,5 százalékpontos növekedést elérnie.

A vezérigazgató szerint a növekedésben nagy szerepe volt annak, hogy már a tavalyi évben komoly átalakulási folyamatokat indítottak el, amelyek most kifizetődtek számukra. „A kollégák agilisen dolgoznak, ami azt jelenti, hogy nem feltétlen csak fizikailag működnek együtt, hanem olyan eszközöket alkalmaznak – például a modern távmunkát –, amelyekkel nagyon gyorsan próbálunk a problémákra megoldásokkal előállni, ahelyett, hogy a bürokráciát erősítenénk. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy a jelenlegi tényállás ellenére az Apollo programban megfogalmazott egyik tervünket, tevékenységünket sem kellett felülvizsgálnunk” – magyarázta Fatér Gyula.

Azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is jelentős befektetési tervekkel rendelkeznek, jelenleg az invesztálások időszakát élik, a rövid távú nyereségesség most kevésbé prioritás számukra. „Az utóbbi egy évben 200 bankfiókot zártak be Romániában. Mi, ellenkezőleg, bankfiókokat nyitottunk. Persze nem csak a fizikai jelenlétbe fektetünk be, hiszen a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az ügyfeleink szeretik a digitális megoldásokat, és ha nem muszáj, egyre kevésbé jönnek be a bankfiókba” – mondta a vezérigazgató.

A banknál dolgozók száma is növekedett, az elmúlt évben 200 új kollégát vettek fel, az alkalmazásoknál pedig az is fontos szempont volt, hogy fejlődjenek a magyar nyelvű kiszolgálást igénylő ügyfelek tekintetében. Ezért Sepsiszentgyörgyön létrehoztak egy kisebb call centert, ahol 5 magyarul beszélő munkatárssal rendelkeznek. „Ők biztosítják azt, hogy amennyiben egy betelefonáló magyarul szeretne beszélni, akor őt biztosan ki tudjuk szolgálni. Három műszakban dolgoznak, és a későbbiekben szeretnénk ezt a központot bővíteni” – tette hozzá.

Rámutatott, nem csak a magyarul történő kiszolgálás fejlesztését illetően éreznek felelősséget, hanem a közösség támogatásában is, a járványhelyzet azonban még ebben a tekintetben is új helyzetet teremtett. „Erős támogatói vagyunk nagyon sok olyan eseménynek, ami Erdélyben, Székelyföldön zajlott. Számos rendezvény viszont idén elmaradt, ezért azt a döntést hoztuk, hogy az erre szánt összeget kissé fölkerekítve kórházaknak adjuk” – mondta. Az adományból a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai megyei kórházak is részesültek.

Jelentős céltartalékot képeztek

A bank pénzügyi eredményeiről elmondta, az idei év még mindig a várakozásaik szerint alakul. Az idei első kilenc hónapot 39 millió lejes nyereséggel zárták úgy, hogy nagyságrendileg 50 millió lejnyi céltartalékot képeztek. Arra számítanak ugyanis, hogy a következő évben lesznek olyan ügyfelek, akik sajnos fizetési nehézségekkel szembesülhetnek.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kontextus ellenére stabil a működésük, egy ilyen nagy bankcsoport részeként fel sem merül az, hogy esetleg likviditási problémákkal szembesüljenek, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a bank hitelállománya 14%-kal nőtt (a teljesítő hitelállomány 16%-kal), a betétállomány pedig 19%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az EU-s pénzek lehívásában drasztikus előrelépésre lenne szükség

A gazdaság helyzetére vonatkozó kérdésekre Fatér Gyula elmondta, véleménye szerint Románia helyzete nem rossz, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a román gazdaság esetében mért visszaesés kisebb, mint a régiós átlag. „Annak ellenére, hogy komoly költségvetési deficit van, és láthatunk problémákat – például az infrastrukturális fejlesztések hosszú időn keresztül nem igazán voltak fókuszban –, arra számítunk, hogy amennyiben megalakul egy többségi kormány, akkor a jövő évben a növekedési lehetőségek a régióhoz viszonyítva nem lesznek rosszak” – mondta Fatér Gyula.

Arra is rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben kissé relativizálódik a költségvetésre nagy nyomást helyező nyugdíjemeléssel kapcsolatos vita. „Legyünk őszinték, ha nem lenne most járványhelyzet, akkor furcsa módon talán még nagyobb aggodalommal figyelnénk a költségvetési számokat. A koronavírus-járvány miatt azonban globális szinten sem elsődlegesek a költségvetési számok miatti félelmek, hiszen gyakorlatilag minden ország elengedte a gyeplőt. Nem tapasztaljuk azt jelenleg, hogy ahol nő a költségvetés hiánya, ott elhagyják a befektetők az országot, ugyanis a nagy országok is jelentős hiánnyal küzdenek” – magyarázta a vezérigazgató.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy vissza fogunk térni abba a normálisnak tekinthető helyzetbe, amikor a 3% fölötti költségvetési hiányokat „minimum rosszalló pillantások” fogják kísérni. Ebben az esetben szerinte egy-két év múlva valóban komoly lépésekre lesz szükség a kormányzati szinten. „Amennyiben az EU-s pénzek lehívásának sikeressége drasztikusan javulna, azzal mindenképpen lehetne a költségvetés mozgásterét növelni. Ha ez megtörténik, akkor van lehetőségünk egy soft (puha) átmenetre. Persze nehéz előre fogadásokat kötni, de én optimista vagyok ebből a szempontból” – mondta Fatér Gyula.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!