Hogyan igényelhetjük vissza az előleget, ha mégsem utazhatunk az ünnepek alatt?

2020. november 6. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

László Endre turisztikai szakembert kérdeztük, hogy mire számíthatunk az ünnepek alatt, és mit kell tennünk a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Több európai magasrangú politikus is nyilatkozott arról, hogy „veszélyben vannak az ünnepek”, vagyis a járványhelyzet miatt idén a karácsony, de a szilveszter sem a megszokottak szerint zajlik majd. De mit tehetünk akkor, ha nem otthon szerettük volna köszönteni az újévet, és végül mégsem utazhatunk el? Hogyan igényelhetjük vissza a szállásfoglalásért fizetett előleget? Kérdéseinkre László Endre , a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter elnöke válaszolt, aki maga is saját utazási irodát működtet.

Egyáltalán vannak szállásfoglalások az ünnepek idejére? Milyen trend rajzolódik ki?

László Endre: – A foglalások trendje nagyjából ugyanúgy néz ki, mint tavasszal, tehát főként a kis- és közepes kapacitású szálláshelyek vannak helyzetelőnyben. A nyári szezonban is nagyjából beigazolódott az erre vonatkozó előrevetítésünk, ez jól látszik a szeptember végi statisztikai adatokból. A tavalyi forgalmat ezek a kis- és közepes kapacitású szálláshelyek tudták tartani, közülük is a panziók, az önellátó villák és menedékházak. A főszezonban a külföldi turisták szinte teljesen kimaradtak, ez székelyföldi viszonylatban főleg Hargita megyét érintette, hisz itt a vendéglátók nagyobb mértékben fókuszálnak például a magyarországi turistákra.

Sokan teljesen át kellett alakítsák a vendégfogadási szokásaikat, hiszen többnyire belföldi piacról érkeztek a turisták. Kovászna megyében ilyen szempontból nem volt ekkora változás, így most hangsúlyozottan Hargita megyéről beszélek. Véleményem szerint az ünnepek alatt is ez az irányvonal várható, annyi különbséggel, hogy nyáron lehetett teraszon étkeztetni, kültéri medencét működtetni, vagy más szabadidős tevékenységgel vonzóvá tenni a szálláshelyeket, télen viszont ez korlátozottan lehetséges. Igaz, a nyári szezonhoz képest annyi könnyítés van a hatóságok részéről, hogy a szállodák és a panziók az étterem belső terét a saját vendégeik részére működtethetik, de csak az előírásoknak megfelelően: az asztalok közötti távolságtartással, valamint a korlátozott számú asztaltársaságokkal. Tehát igen: egész bizonyosan más lesz a szilveszter.

Amit a foglalásokkal kapcsolatban már látunk:

1.

Nagyon sokan készülnek kimozdulni a november végi, december elsejei hétvégére. Sok olyan kis- és közepes szálláshely van, ahol már nincs hely arra a periódusra. Székelyföldön főként a más régiókból érkeznek vendégek ezen a hétvégén.

2.

Karácsonyra még nincsenek látványos foglalások, ilyenkor az erdélyi családok inkább otthon, családi körben ünnepelnek, de a szálláshelyek többsége számít a más régiókból étkező turistákra.

3.

Egy Hargita megyei kollégám épp most mondta, hogy nagyon sok vendég jelentkezett be a két ünnep közötti időszakra is. Ekkor számítunk egy nagyobb fellendülésre, amely valószínű, hogy a téli szünet végéig fog tartani.

4.

A szilveszteri foglalásokról még nem tudok sokat mondani, talán csak annyit, hogy tavaly ilyenkor már alig lehetett találni szabad szobákat, főleg Szovátán, Tusnádfürdőn, Bálványoson és Kovásznán. Ez most sajnos nem így van. Egyelőre a foglalásokkal kivárnak a turisták, főleg a nagy kapacitású szálláshelyek esetében.

Mennyire rontanak a helyzeten a novemberi szigorítások?

– A november statisztikai szempontból és a realitásban is a legkritikusabb hónap a turizmus szempontjából. Külön érvágásnak számít, hogy nincsenek nyitva a welness központok, zárva vannak a belső uszodák, amelyek lényegében kisegítették ezt a hónapot. Ebben az átmeneti időben ugyanis, amikor nincs hó, de az idő már túl hideg túrázásra, az emberek általában olyan helyeket keresnek fel, ahol megtalálhatóak ezek. Tusnádfürdő például nagyon megszenvedi ezt a periódust, máskor hétvégenként a wellness miatt tele voltak a szálláshelyek. Meglátásom szerint az utóbbi évek egyik leggyengébb hónapja áll előttünk. Az első fellendülést a november végi hosszú hétvégére várjuk, ha nem lesznek szigorítások.

Mit kell tudni ebben a bizonytalan időszakban, hogyan kaphatjuk vissza az előleget, ha végül mégsem utazhatunk?

– Senki nem látja előre, hogy milyen járványügyi intézkedések lesznek ebben a periódusban. A teljes lezárás, vagyis az utazások teljes mértékű ellehetetlenítése véleményem szerint inkább B forgatókönyv, ha lehet így fogalmazni. Az A opció inkább arról szól, hogy maga a turista nem kíván utazni. Hasonló esetek történtek tavasszal is, amikor egyes külföldi kirándulásokra volt lehetőség, de a turisták megijedtek, nem akartak elutazni. Ebben az esetben, amennyiben utazási csomagról van szó, a klasszikus visszamondási szabályok lépnek érvénybe, az utazási csomagokat szabályozó 2018/2-es kormányrendelet szerint. Ez a törvény pontosan megfogalmazza, hogy milyen feltételek mellett lehet visszamondani az utazási csomagot. A törvény ugyanakkor kitéteket is tartalmaz, úgynevezett különleges eseteket (situații excepționale), ilyen helyzetekben az utazási irodák kötelesek visszafizetni a befizetett összeget. Ez általában akkor érvényesül, amikor az utazás a turista önhibáján kívül hiúsul meg: lezárják a határokat, nem repül a járat, bezár a szálloda stb.

Egyáltalán nem szempont az, ha az utas felelősségvállalás céljából mondja le az utat? Például azért, mert nem akarja magát vagy családját a fertőzésnek kitenni? Milyen törvénykezés vonatkozik erre?

– Ha a turista közvetlenül foglal szállást, akkor annak a turisztikai egységnek a saját szabályai szerint történik minden procedúra. Abban a pillanatban, mikor visszaigazolták a szolgáltatást, a szállásadók kötelesek a vendég tudomására hozni a visszamondási feltételeket is. Nyilván, a kiemelt periódusokban a szálláshelyek nem fogják azt mondani, hogy egy nappal előtte visszamondhatják a foglalást, de próbálják rugalmasan kezelni a visszamondásokat.

Mivel nagyon bizonytalan a piac, ezért a szálláshelyeknek is nagyon határozottan kell viselkedniük, de az utasoknak is.Én személy szerint inkább azt ajánlom, hogy ne csak telefonon intézzük a foglalást, hanem lehetőség szerint kérvényezzünk utasszerződést, írjunk e-mailen, tehát legyen törvényes alapja a szállásfoglalásnak, így ha valami miatt lehetetlenné válik az utazás, akkor legyenek törvényes eszközeink az előleg visszaigényléséhez.

Ami még nagyon fontos itt: olyan szálláshelyet foglaljunk, amely rendelkezik a turisztikai államtitkárság engedélyével. Ha egy szálláshely fent van a Booking.com-on, még nem biztos, hogy engedéllyel is rendelkezik. A turisztikai államtitkárság oldalán van egy lista , amelyen ezt lehet ellenőrizni. Ezt azért emelném ki, mert csak ezek az egységek állíthatnak ki utasszerződést, amely a pénzvisszaigénylés során fontos tényező. Ha olyan szálláshelyet foglalunk, amely nem szerepel a minisztérium listáján, könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Igaz, sokszor baráti megegyezésen alapuló kifizetések is történnek, de szerződés, számla és egyéb feltételek nélkül könnyen baj érhet bennünket, főleg, ha egy személyes bankszámlaszámra utaltuk az előleget. Ritka az ilyen eset, de sajnos volt már rá példa. Szóval most olyan időszakot élünk, amikor szabályok szerint kell működni ahhoz, hogy a turisták védve legyenek, és biztonságos körülmények között történjen a foglalás.

Van arra esély, hogy a nyárról elmaradt utazásunkra szánt előleget visszaszerezzük, akár belföldi vagy külföldi kirándulás esetén?

– Ez attól függ, hogy szállásfoglalásról, vagy utazási csomagról van szó. Ez a folyamat nagyjából úgy működik, ahogy az előbb is felvázoltam. Ha egy turista kizárólag szálláshelyet igényelt bármilyen más szolgáltatás nélkül (szállítás stb.), akkor az illető szálláshely szabályai szerint működik a visszafizetési eljárás. Ha egy utazási irodánál utazási csomagot foglalt az utas (szállás, szállítás, repülőtéri transzfer stb.), akkor a 2-es kormányhatározat értelmében az utasszeződés alapján igényelhető vissza az előleg. Ebben az esetben az irodák 14 napon belül kötelesek visszafizetni az előleg összegét.

Nyitókép: Bálványos Resort Facebook oldala

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!