Halmen Balázs: most érett meg a cég egy befektetésre

2020. november 4. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozsváron induló Eastride futárcég angyalbefektetőtől kapott befektetést, és a bukaresti piacot is célozza. Az alapítóval arról is beszélgettünk, hogy mennyit keresnek a futárok.

Egy angyalbefektető is fantáziát látott a Kolozsváron alapított, jelenleg 4 városban 250-nél is több futárral dolgozó Eastride cégben. Halmen Balázs alapítóval beszélgettünk a terveikről, illetve arról, hogy mire fordítják a befektetést. Azt is megtudtuk, hogy mennyit keres egy biciklis futár. Lehet, hogy a futárod jobb órabérért dolgozik nálad?

Amikor pár éve még interjút készítettem veled, arról beszéltél, hogy külföldi mintákból kiindulva szeretnéd megreformálni az utolsó mérföldes kiszállítást. Feltételezem sikerrel jártatok, hiszen most egy befektetést is sikerült szerezni.

Halmen Balázs: – Igen. Már régóta szeretnénk befektetéshez jutni, de azt hiszem, hogy a cég csak most érett meg erre. Annyi változás történt az interjú óta, hogy igazából most már nem csak az utolsó mérföldes kiszállítás irányába mentünk el, hanem az ételkiszállításra specializálódtunk. Most tulajdonképpen erre is sikerült befektetést bevonni, de a terveink között szerepel, hogy a nem ételkiszállítást is elkezdjük azokban a városokban, ahol jelen vagyunk.

Mit kell tudni erről a befektetésről?

– Nagyon sok helyen pitcheltem (a startup vagy vállalkozás lényegi bemutatása, a lehető legrövidebb idő alatt szerk. megj.) az ötletünkkel. Rengeteg vállalkozói eseményen vettem részt, és beszéltem arról, hogy mennyivel jobb és gyorsabb biciklivel kiszállítani, illetve mennyire fontos a városoknak is, hogy ne csak autós kiszállítások legyenek. A networkingnek köszönhetően sikerült eljutni egy angyalbefektetőhöz. Ő nem szeretné közölni a nevét, de a lényeg az, hogy fantáziát látott az elmúlt években elért gyors növekedésünkben. Jelenleg négy városban vagyunk jelen és, több mint 250 futárral van szerződésünk. Szeretnénk ezeket a számokat tovább növelni, más piacokra is betörni. A befektetés egyik célja az, hogy a bukaresti piacra is megérkezzünk.

A befektetőnek az is tetszett, hogy szeretnénk diverzifikálni a tevékenységünket. Az Eastride gyakorlatilag három irányt képvisel. Az Eastride Delivery végzi az ételkiszállítást, online platformoknak adunk brandelt futárokat, és közvetlenül vendéglőknek is nyújtunk ilyen jellegű szolgáltatásokat. Van egy érdekes modellünk, ami arról szól, hogy csúcsidőben vendéglőknek adunk bérbe futárokat. Például, ha van egy vendéglátóhely, amelynek ugyan vannak saját sofőrjei, de a csúcsidőt nem tudják lefedni a kiszállításban, akkor erre az időszakra egy dedikált futárt adunk bérbe nekik, aki beáll segíteni. Erre jelentős igény mutatkozik.

A második vonal, amelyben az Eastride jelen van, az a környezetbarát járművek bérbeadása futároknak, illetve vendéglőknek, ez az Eastride Fleet. Tehát vannak napi, heti, havi díj ellenében bérbe vehető elektromos robogóink és kerékpárjaink is, amelyekkel sokkal könnyebb futárkodni. Ezt is egy külön ágazatként fogjuk fel, kiváltképp, hogy el is adunk elektromos robogókat, tehát forgalmazzuk is ezeket a járműveket.

A harmadik ágazat pedig az Eastride Kitchens. Ez egy nagyon izgalmas terület. Olyan konyhákba is be fogunk fektetni, amelyek kiszállításra fognak készíteni különböző brandeket. Ez az elképzelés angolul a Ghost Kitchen vagy Dark Kitchen nevet kapta, és az a lényege, hogy egy konyhában több virtuális vendéglő termékeit fogjuk készíteni, amelyek kizárólag kiszállításra vannak kitalálva, és természetesen azokat a termékeket mi is fogjuk kiszállítani. Tulajdonképpen partnerségre léptünk egy szakáccsal, akivel közösen új startup céget indítottunk. Az Eastride Kitchen nagyon autentikus, minőségi fast casual virtuális vendéglőbrandeket fog gyártani, amiket egyrészt szeretnénk továbbvinni azokba a városokba, ahol már jelen vagyunk, másrészt később akár franchise-olni is, amikor elértünk az ehhez szükséges szintre. Nagyon érdekes kétirányú virtuális franchising modellben gondolkodunk: Egyrészt más szakácsok vagy vendéglő brandek receptjeit teljesen átvállaljuk a mi konyhánk operációjába, gyakorlatilag licenszeljük a receptjeiket, vagy az általunk létrehozott virtuális vendéglő brandeket „visszük el” müködő vendéglők konyháiba, akiknek a saját brandjük mellett van kapacitásuk bevállalni még egy-két virtuális brandet, amit kizárolag csak kiszállitásra készítenek. Ebben a három, szorosan összefüggő ágazatban látott fantáziát a befektető, és ebből a befektetésből mindhármat fogjuk fejleszteni.

Azt el lehet árulni, hogy mekkora összegű befektetésről van szó?

– Igen, 175 ezer eurós befektetést kaptunk. Elsősorban a konyhákba, az elektromos flottánk bővítésébe, és új piacokra való betörésre használnánk a befektetést.

Szabad kezet kaptatok a befektetés elköltésére, vagy azért vannak bizonyos kötöttségeitek?

– Közösen megbeszéltük, hogy mire fordítjuk ezt az összeget. Minden ágazatra van egy üzleti terv, annak alapján kaptuk a befektetést, hogy az üzleti tervek szerint mennyi pénzre van szükségünk az elképzeléseink megvalósításához.

Gondolom egy ilyen befektetés most különösen jól jön, hiszen a kiszállítási szektor nagyon dinamikus növekedésben van. Te hogyan látod a jelenét, illetve a jövőjét?

– Az nyilvánvaló, hogy meglehetősen érzékenyen érintette a vendéglátószektort ez a mostani válság. Nagyon sok vendéglátóhely túl hirtelen kényszerült rá, hogy a kiszállításra kezdjen koncentrálni. Most nagyon érződik, hogy sok vendéglő esetében nem volt megfelelően kitalálva ez a tevékenység. Viszont a kiszállítás részén érezhető egy konstans növekedés, még ha ez nem is olyan jelentős. Sokan rendelnek, de nagyon érdekes módon ezzel együtt komoly bizonytalanság is tapasztalható. Kiszámíthatatlan, kaotikus a rendelések napi száma, egy-egy fontosabb hivatalos bejelentésnél érezhetően visszaesnek a számok. Az emberek megijednek, nem rendelnek, inkább főznek otthon. Aztán kis idő elteltével újra normalizálódik a helyzet.

Érdekes módon viszont itt Romániában nem annyira gyors a növekedés, mint más országokban. Bizonyos nyugati államokban duplázdódott, vagy akár meg is triplázódott az online kiszállítási platformoknak a növekedése, nálunk viszont nem volt ennyire látványos a növekedés. Másik érdekes vetülete ennek a helyzetnek, hogy mivel csak biciklisekkel dolgozunk, nagy arányban egyetemistákkal, ezért munkaerőhiány lépett fel. Nagyon sok egyetemista a sürgősségi állapot ideje alatt hazament, a nyári időszakra sem jöttek vissza, illetve most is kevesen vannak, hiszen az egyetemek online működnek. Így a HR a legnagyobb problémánk jelenleg, rendelések vannak.

A magyarországi Forbes-ban láttam egy anyagot azzal a felütéssel, hogy „valószínűleg a futárod többet keres nálad”. Mennyire látod ezt egy Románia esetében is érvényes kijelentésnek?

– Nem keresnek rosszul. Jellemzően 20-25 lej körüli órabérrel dolgoznak, persze fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy mi egyéni vállalkozókkal (PFA) dolgozunk, tehát egyetlen futárunk sem alkalmazott. Jellemzően nagyon sok az olyan futárunk is, aki részmunkaidős kereseti lehetőségként tekint erre: ahogy már mondtam, nagyon sok az egyetemista futárunk, akiknek jövedelemkiegészítés ez a munka. Emiatt havi szinten nem keresnek olyan sokat, de aki kimondottan ebből él – ez nálunk ritka – és sokat dolgozik, akár a 3-5 ezer lejes jövedelmet is elérheti, ami már nagyon szép kereset tud lenni szerintem. De nyilván ez attól függ, hogy ki mennyit dolgozik naponta.

Hogyan látod a koronavírus utáni időket? Elképzelhető, hogy mivel az éttermek nagy hangsúlyt fektetnek a kiszállításra, komoly befektetések jelennek meg ebben az irányban?

– Igen, ha ilyen szempontból tekintünk erre, akkor történt egy paradigmaváltás: a vendéglők rájöttek, hogy a mai világban már nélkülözhetetlen szolgáltatássá vált az, hogy kiszállítást is vállaljanak, illetve az is, hogy a telefonos elérhetőség mellett online felületeken is megjelenjenek. Ez egy jó dolog. Az ügyféloldalon is történt egy hatalmas méretű digitális nevelés, ugyanis sokan nem használtak online eszközt bevásárlásra, vagy ételrendelésre. Akik viszont eddig nem használtak, azok elkezdtek megismerkedni ezekkel a megoldásokkal, ami szintén eredményezett növekedést ebben a szektorban.

Ha vége lesz az egészségügyi válságnak, akkor minden jel arra mutat, hogy sokkal többen fognak élni ezzel a lehetőséggel, illetve az is körvonalazódik, hogy sokan fognak kizárólag a kiszállításra ráállni. A csak kiszállításos konyháknak a piaca is meg fog nőni, illetve arra is számítunk, hogy ezeknek a virtuális brandeknek is jelentős lesz a térnyerése. Nagyon érdekes üzleti modellek vannak erre létrehozva: virtuális étterembrandeket külön platformokon tesznek rendelhetővé, és akár az is elképzelhető, hogy a brandet egy működő vendéglő konyhájának adják oda, ahol a vendéglő amellett, hogy csinálja a saját dolgát, a konyhájával futtat egy virtuális brandet is, amivel kizárólag csak kiszállítást célozza, és ami pluszbevételt generál neki. Ezért a brandért pedig franchise díjat fizetnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!