Ha valakinél beválik a kézműves kozmetikum, nem tér vissza az ipari termékekhez

2020. szeptember 14. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két natúrkozmetikum készítővel beszélgettünk arról, milyen tapasztalataik vannak az erdélyi piacról, ami a kézműves szépségápolási termékeket illeti. Egyikük már több éves tapasztalatról mesél, másikukat épp a koronavírus késztette cselekvésre. Vállalkozói profil.

Fazakas Katalin a KATI Naturals márka megálmodója, Sepsiszentgyörgyön készít természetes alapanyagból álló kozmetikumokat. Mint elmondta, azután kezdett saját maga kézfertőtlenítőket készíteni, miután már a boltokban nem lehetett találni. "Pár hét alatt hiánycikké vált, ekkor a saját Facebook-oldalamon megosztottam egy videót arról, hogyan kell házi készítésű kézfertőtlenítőt készíteni. Ennek végül hatalmas sikere lett, mindenki rendelni akart tőlem. Így lettem vállalkozó" – kezdte történetét Kata.

Fröhlich Orsolya Csíkszeredában tevékenykedik, ő áll a My Petite natúrkozmetikum manufaktúra mögött. A Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, már 8 éve készít szépségápolási és higiéniai termékeket. Mint elárulta, vállalkozása akkor lendült be igazán, miután támogatást nyert a Startup Plus program által, így tudott szakszerű eszközöket beszerezni, műhelyt kibérelni, és úgy egyáltalán a termékek bevizsgálását finanszírozni. "Azelőtt nem volt lehetőségem önerőből finanszírozni a költségeket, úgyhogy mindezt a pályázat során oldottam meg" – mesélte Orsolya. Elmondása alapján addig hobbiként foglalkozott a kozmetikumok készítésével, de folyamatosan részt vett kézműves vásárokon és fejlesztette szaktudását.

A termékekkel a tudatosságot is népszerűsítik

"Számomra egyfajta cél, hogy promováljam a környezetemben: tudatosan válasszanak termékeket, főleg most, a világjárvány után. Nemcsak a bevitt táplálékra kell figyelni, ugyanúgy arra is, hogy mi szívódik be a szervezetünkbe a bőrápolás során. A kemikáliáknak látványos negatív hatásai vannak" – hívja fel a figyelmet Kata.

Gyógyszerészként készítem a termékeimet, amelyeknél 100%-ig természetes összetevőket használok. A krémeknél bőrazonos hatóanyagokat választok, ezek komponensükben hasonlítanak a bőr szerkezetéhez, így hamar felszívódnak és nem keltenek ragacsos érzést” – magyarázta a vállalkozó.

A tudatosságot ott is kihangsúlyozta, mikor elmondta: az első saját terméke a Cleany nr.19 kézfertőtlenítő volt, emellé kiegészítésként egy 25%-os zsírtartalmú kézkrémet is készített, hiszen a kézfertőtlenítők bár nagyon fontosak most, 70%-os alkoholtartalmuk miatt nagyon károsak a bőrre. “Volt, akinek annyira kiszáradt tőle a keze, hogy már vérzett” – számolt be tapasztalatairól.

Orsolya főként az arcápolásra és a mindennapi higiéniai termékekre (sampon, tusfürdő, izzadásgátlók) koncentrál. Saját bevallása szerint már több mint 10 bőrtípushoz állított össze arckrémeket, és ezeket találja a legértékesebb készítményeinek.

“Babáknak is készítek termékeket, amelyek kimondottan kímélőek. Olyan mosóaktív anyagokat használok, amelyek nem távolítják el a természetes zsírtartalmát a bőrnek, mint ahogy általában az ipari készítmények. Ezek a termékek igaz kisebb koncentrációban, de ugyanazokat tartalmazzák, mint a mosogatószerek. A babáknak rendkívül érzékeny a bőre, tehát natúrkozmetikumoknál kerüljük az ilyen típusú anyagok használatát – hívta fel a figyelmet Orsolya.

A nők egyre többet áldoznak a minőségre

Mindketten megerősítették, idővel egyre több olyan vásárlójuk akadt, akik a nem megfelelő hatású készítményekről panaszkodnak.

"Ez a negatív tapasztalat sok embert elbizonytalanít, én ezt szeretném kicsit a visszájára fordítani. Nagyon pozitívan élem meg viszont, hogy mennyi visszajelzést kapok úgy a kézkrémről, mint pedig a bőrregeneráló arcmaszkról. Heti rendszerességgel keresnek olyan termékeket is, amelyeket még nem dobtam ki. Ebből azt tudom lekövetkeztetni, hogy megbíznak bennem, és fontos számukra, hogy a tudatos bőrápolásban tanácsot adjak"– mondta a KATI Naturals termékek készítője.

"Az idők során egyre többen adnak a magas minőségű szolgáltatásokra, és hajlandók fizetni érte. Az arcápolás érték alapú dolog. Én például nagyon alacsonyan tartom az áraimat, mert nagyjából itt, a csíki piacon mozgok. A bukaresti natúrkozmetikum gyártók legalább kétszer-háromszor akkora áron adják el ugyanazt a típusú terméket. Nem tudom, hogy itt ezt az árat megfizetnék-e, de azért azt általánosságban véve elmondhatom: áldoznak arra a nők, hogy egészséges natúr dolgokat használjanak. Ha pedig bevált, akkor abszolút lehet rájuk alapozni. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki megszereti a termékeket, és utólag visszatér egy ipari-, vagy szalonkozmetikumhoz" – mondta el Orsolya.

"Folyamatosan van igény arra, hogy frissítsem a termékpalettát, tegyek be valami újat. Szóval most ősztől is tervezek újdonságokat, főleg arcszérumokat. Talán azt mondanám, az arckrémekre alapvetően nagyobb szükség van, de úgy általánosan is többen keresik azokat” – folytatta.

Kata is elmondta, mindenképp kíván frissíteni a készítmények listáján, azonban részleteket még nem árulhat el róla. Ami pedig a termékei árszintjét illeti, Kata úgy vélte, mivel még kezdő a piacon, igyekszik olyan árakkal dolgozni, amelyek bárki számára elérhetőek.

Az első termékcsalád. Forrás: Facebook.

Ami magát a piacot illeti, Orsolya kifejtette: szerinte bőven lenne hely más manufaktúráknak is, hiszen alapvetően egy kézműves gyártó nem tudja az igényeket kiszolgálni, mivel plafonálódik a kapacitása. Kiemelte, ugyan megvan annak a veszélye, hogy egyesek nem hozzáértően tájékoztatják a vásárlókat, ezért sok rossz vélemény is születhet a natúrkozmetikumokról.

A román nyelvű marketing külön energiabefektetés

Kata elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy termékeit minél operatívabb módon tudják a vásárlókhoz eljuttatni. Ehhez nélkülözhetetlen a weboldal elkészítése, amelyet román és akár angol nyelven is elérhetővé teszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a szolgáltatás. A vásárlókkal egyelőre magyar nyelven kommunikál a Facebook-oldalán.

Orsolya is próbálkozott a román nyelvű kommunikációval, weboldalán román nyelven is elérhető minden információ. De mint kifejtette, a Facebookon és más fórumokon is külön kétnyelvűsíteni kellene, ami oly sok plusz munkát jelentene számára, amire már nincs kapacitása. Termékeit elsősorban magyar vásárlókhoz juttatja el a nagyobb erdélyi városokba, de mint kihangsúlyozta, nem zárkózik el a gondolattól, hogy ilyen téren is bővítsen.

Koronavírus: nem volt akkora krízis, hogy az emberek az alapvető higiéniai szokásaikról lemondjanak

Orsolyát arról is kérdeztük, hogy milyen hatással volt vállalkozására a koronavírus-járvány és a karanténban töltött időszak.

Szerencsére azt mondhatom, hogy egyáltalán nem volt visszaesés. Ezt azzal magyaráznám, hogy a mindennapi használati cikkek továbbra is fogytak. Nem volt akkora a krízis, hogy az ember a megszokott termékeit ne vegye meg. Szerintem azok a készítők jobban megérezték, akik szezonális krémeket vagy más termékeket készítenek. Az is jó volt, hogy működött a webshop, a kiszállítás, futárszolgálat, szóval ez sokat számított. Az egyetlen nehézség talán ott adódott, hogy az alapanyagokat nehezen tudtam beszerezni, különösen a tégelyek esetében, mivel megálltak a gyárak és hónapokig nem volt termelésük. Szerencsére volt tartalékom, úgyhogy amire nagy gondban lettem volna, akkor már pont minden ismét elérhető volt" – osztotta meg gondolatait Orsolya.

Végezetül mindketten elmondták: érdemes helyi, kézműves termékeket vásárolni már csak azért is, mert ezek a termelők szívüket-lelküket "főzik" bele a termékeikbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!