A Brexitet és Trump győzelmét is megmagyarázta a híres elefánt ábra, most frissítette a szerzője

2020. szeptember 10. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a legtöbb országban nőnek az egyenlőtlenségek, globálisan épphogy csökkennek – állítja Branko Milanovic.

A gazdasági globalizáció ellenzői gyakran érvelnek azzal, hogy a folyamat hatására a különböző országokon belül nőtt az egyenlőtlenség az elmúlt évtizedekben. Az Egyesült Államokban például a munkabérek 1980 óta stagnálnak, miközben a leggazdagabb amerikaiak az összesített jövedelem egyre nagyobb szeletét tudják magukénak. A globalizációnak ugyanakkor van egy másik nagyon fontos hatása is: hozzájárult a globálisan vett egyenlőtlenségek csökkenéséhez – állítja legújabb cikkében Branko Milanovic , a híres elefánt ábra megalkotója, a Világbank volt vezető közgazdásza.

Az egyenlőtlenség és jövedelemelosztás kutatására szakosodott szerb származású közgazdász szerint a globalizáció hatásainak megítélésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az elmúlt évtizedekben százmillióknak sikerült kiszabadulni a mélyszegénységből, és a hidegháború vége és a 2008-as válság közötti időszakban, amelyet sokan a globalizáció fénykoraként tartanak számon, a világ jövedelmi egyenlőtlensége csökkent. A közgazdász új kutatásaira hivatkozva most ráadásul azt is állítja, hogy ez a tendencia 2008 után is folytatódott.

Mit mutat a híres elefánt ábra, ami a Brexitet és Trump megválasztását is megmagyarázza

Milanovic Christoph Lakner rel közösen 2013-ban mutatta be az alábbi diagramot, amely később elefánt ábra néven vált széles körben ismertté. A sikerét az okozta, hogy a gazdasági folyamatok mellett egy sor társadalmi és politikai jelenségre is magyarázatot adott, vagy legalábbis könnyebben magyarázhatóvá tette azokat. A Brexitet, vagy éppen Donald Trump meglepő megválasztásának okait is előszeretettel magyarázták sokan az elefánt formáját felvevő vonaldiagram segítségével.

De mit mutat a mindent megmagyarázó diagram? Azt, hogy miként növekedett a világon a különböző jövedelmi csoportok egy főre jutó reáljövedelme 1988 és 2008 között. A vízszintes tengelyen balra a legszegényebbek, jobbra a leggazdagabb csoportok szerepelnek, míg a függőleges tengely az egy főre jutó reáljövedelem relatív növekedését mutatja.

Az ábra szerint a globalizáció legintenzívebb időszakában a vízszintes tengely közepén, vagyis a globális jövedelemelosztás centrumában elhelyezkedő embereknek nőtt legjelentősebben a reáljövedelme. Ezek az emberek többnyire Ázsiában, főként a gazdasági szempontból rendkívül sokat fejlődő Kínában vagy Indiában élnek. Az ábra jobb oldalán lévők ugyan sokkal tehetősebbek, mint a tőlük balra elhelyezkedők, de a reáljövedelmük sokkal kisebb mértékű növekedést mutatott be. Itt többnyire a fejlett nyugati országok, Nyugat-Európa, az Egyesült Államok vagy Japán lakosságának jövedelmi helyzete van bemutatva. Végül, és ennek szinten nagy a jelentősége, az ábra jobb végén, az elefánt ormányát jelképező részen, a világ leggazdagabb embereinek vagyonnövekedése van bemutatva, amely arányaiban legalább olyan jelentős, mint azt az ázsiai feltörekvő országok lakossága esetén láthattuk.

Innen már könnyű levezetni a legfontosabb tanulságokat. Ahogy azt Milanovic is összefoglalja, az ábra jól mutatja, hogy a nyugati országokban élő középosztály nem csak a feltörekvő országok középosztályaival szemben került a vesztes oldalra, hanem a gazdag honfitársaikkal szemben is.

  1. A nyugati középosztály jövedelme ugyanis arányaiban nagyon keveset nőtt az elmúlt évtizedekben, miközben a jövedelmi helyzetükön az sem segített, hogy a vállalatok jelentős termelői kapacitásokat helyeztek át a fejlett nyugatról a jóval olcsóbban dolgozó ázsiai országokba.
  2. És ha figyelembe vesszük azt is, hogy a nyugati középosztály kiábrándulását méginkább erősíteni tudta a saját országaikban élő gazdagok előretörése, akkor egy viszonylag stabil lábakon álló magyarázatot kapunk arra, hogy miért voltak vevők olyan sokan a populista politikusok és politikai programok ajánlataira.

Milanovic a két jelenséget a globalizáció által okozott két feszültségnek nevezi.

Új adatokkal bővült a híres elefánt ábra

Ami viszont most akutális és igazán érdekes, hogy Milanovic visszatért a témára: 2008 és 2013-2014 közötti friss adatokkal bővítette a híressé vált ábrát. Azt állítja, hogy most még kifinomultabb adatokkal tudott dolgozni, mint a korábbi tanulmány elkészítésének idején, több mint 130 ország esetében jutott hozzá a háztartások reáljövedelmének változásával kapcsolatos részletes információkhoz. A kutatását ezzel az ábrával foglalta össze:

Az adatok elemzésekor arra jutott, hogy a globalizáció által okozott első feszültségben nem történt nagy változás: a nem nyugati középosztály jövedelmének növekedési üteme továbbra is jóval meghaladja a nyugati országokban élő középosztály esetében mért emelkedést. Sőt, Milanovic szerint a két csoport között valójában méginkább nőtt ebből a szempontból a különbség. Példaként azt hozza fel, hogy az Egyesült Államokban 2013-ban 4%-kal volt magasabb a medián jövedelem, mint 2008-ban, miközben Kínában és Vietnámban megduplázódott, Thaiföldön 85%-kal, Indiában 60%-kal nőtt mindössze 5 év alatt. Az adatokkal kapcsolatban ugyanakkor arra a rendkívül fontos részletre is rámutat, hogy a reáljövedelmek változása is azt bizonyítja, hogy a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság jóval súlyosabban érintette a nyugati országokat, mint az ázsiaiakat.

Az említett időszakra vonatkozó adatok alapján ugyanakkor érdekes következtetést von le Milanovic az általa a globalizáció második feszültségének nevezett jelenséggel kapcsolatban. A közgazdász arra jutott, hogy a gazdagok és középosztálybeliek jövedelemnövekedése közötti szakadék sokkal kevésbé volt jelentős a 2008 és 2013 közötti időszakban. Milanovic szerint ennek az a magyarázata, hogy a gazdasági és pénzügyi válság jelentősen csökkentette a nyugati gazdasági elit jövedelmének növekedési ütemét. A közgazdász szerint ugyanakkor ez jó eséllyel csak egy alig pár évig tartó jelenség lehetett 2008 után, amit főként a recesszió okozott. S bár a közgazdász szerint nincsenek még megfelelő adatok ennek biztos kijelentésére, de néhány előzetes tanulmány alapján arra lehet következtetni, hogy az általa felvázolt időintervallumot követően inkább a régebbi növekedési tendencia érvényesül újra. Tehát a leggazdagabbak reáljövedelmének növekedése 2013 után visszatérhetett a korábbi pályára.

Globális egyenlőtlenség vs. országon belüli egyenlőtlenség

Milanovic szerint közvetlenül a 2008-at követő gazdasági felfordulás hatásait leszámítva a globalizáció az általa vizsgált új időszakban, 2008 és 2013 között is a korábbi évtizedekhez hasonlóan működött, és továbbra is hozzájárult a globális egyenlőtlenségek csökkenéséhez. Ezt arra alapozva állítja, hogy a jövedelmek eloszlásának mérésére leggyakrabban használt Gini index szerint (amely mindig 0 és 1 közötti értéket vesz fel, 0 abban a hipotetikus helyzetben lehet, amikor mindenki jövedelme egyenlő, 1 pedig abban a szintén hipotetikus helyzetben, amikor egyetlen személy részesül a teljes jövedelemből) a globális egyenlőtlenség az 1988-as 0,70-ről szintről 0,67-re csökkent 2008-ra, majd egészen 0,62-ig 2013-ra.

Igaz, az egyenlőtlenségek mértéke volt is honnan visszaessen, hiszen a közgazdász szerint nagy valószínűséggel egyetlen ország esetében sem fordult elő még, hogy 0,70-nél magasabb Gini mutatóval rendelkezzen. Tehát, nincs is olyan ország, amellyel lemodellezhető lenne, hogy milyen magas egyenlőtlenség volt a világban a nyolcvanas évek végén. Az előrelépést ebben a tekintetben szerinte az is mutatja, hogy a 2013-ban mért globális egyenlőtlenséget már lehet néhány országéhoz hasonlítani, a globális helyzethez leginkább Dél-Afrika hasonlítható szerinte. Dél-Afrikáról ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy még mindig a világ egyik legegyenlőtlenebb országának számít.

Milanovic korábbi tanulmányait gyakran érte az a kritika, hogy a globális egyenlőtlenség visszaesésében elhanyagolja Kína szerepét. Az ázsiai országban a hetvenes évek végén bevezett gazdasági reformok óta jelentősen nőtt a lakosság jövedelme, az 1,4 milliárd kínai jövedelmi helyzetének javulása pedig pozitívan hatott a globális egyenlőtlenség csökkenésére is. Milanovic szerint ugyanakkor Kína elég gazdag és meglehetősen egyenlőtlen országgá vált mostanra ahhoz, hogy már elsősorban nem miatta csökken az egyenlőtlenség a világban, hanem India és az afrikai országok szerepe értékelődik fel ebben a tekintetben.

Milanovic tanulmányát itt, a tanulmány legfontosabb következtetéseiről írt cikkét itt olvashatjátok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!