Mi van a rekordnak számító gazdasági visszaesés mögött, és milyenek a kilátások?

2020. augusztus 19. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bálint Csaba, a jegybank igazgatótanácsának tagja szerint a harmadik negyedév után várhatóan be fog lassulni a gazdasági helyreállás dinamikája.

Az idei első negyedévhez viszonyítva 12,3%-os, az előző év azonos időszakához mérve 10,5%-os visszaesést mutatott a román gazdaság a második negyedévben (április-június) – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet. Romániában 1995 óta érhetőek el megbízhatónak számító negyedéves adatok a gazdaság teljesítményéről, ekkora visszaesésre viszont azóta sem volt példa. A mostani zuhanás még a 2008-as gazdasági és pénzügyi válságot követően tapasztalt visszaesésnél is jóval nagyobb.

Nem okozott nagy meglepetést a rekordméretű visszaesés

A gazdasági visszaesés mértéke ugyanakkor nem számít meglepetésnek, nagyságrendileg megfelel az elemzői várakozásoknak – mondta el megkeresésünkre Bálint Csaba , a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja. „A járvány okozta sokk, a sürgősségi állapot bevezetése, valamint a szociális távolságtartás már márciusban a gazdasági aktivitás jelentős visszaesését okozta. A legnagyobb zuhanás áprilisban következett be, amikor a gazdasági aktivitás elérte a mélypontot. A megszorító intézkedések lazításának köszönhetően májusban elindult a kilábalás, a rendelkezésre álló adatok alapján ez júniusban is folytatódott, sőt, júniusban a jelek szerint igazán dinamikus növekedés volt tapasztalható minden fő gazdasági ágazatban” – részletezte Bálint Csaba.

Az ipar mutatta a legmélyebb visszaesést

Ugyan a statisztikai hivatal még nem tett közzé részletes statisztikákat arról, hogy mely szektorokat érintette legsúlyosabban a gazdasági válság, de a havi adatok szerint valószínűleg az ipar mutatta a legmélyebb visszaesést. „Az iparon belül majdnem minden ágazat esett. Az ágazatok között voltak azonban különbségek, az alapszükségletek kielégítésére szolgáló fogyasztási cikkek esetében, ahonnan az élelmiszeripart érdemes kiemelni, a rendelkezésre álló adatok alapján itt nem volt olyan mély a zuhanás, a beruházási javak vagy a gépjárműtermelést is magába foglaló tartós fogyasztási cikkek területén viszont rendkívül mély volt a visszaesés. Ez érthető is, hiszen a lakosság általában halasztotta azokat a kiadásokat, amelyek nem feltétlen szükségszerűek” – magyarázta Bálint Csaba.

A jegybank igazgatótanácsának tagja elmondta, összességében a szolgáltatószektor esetében is nagyon mély lehetett a visszaesés, a terület különböző ágazataiban viszont rendkívül vegyes kép rajzolódik ki. Nem meglepetés, hogy a HoReCa (hotelek, vendéglők és kávéházak) ágazatnál például az áprilisi és májusi megszorítások hatásaként „rettenetes” adatokra lehet számítani, viszont volt néhány olyan terület is a szolgáltatószektoron belül, amelyek jól tartották magukat, ilyen például az IT-szektor vagy a kialakult helyzetből még profitálni is tudó futárszolgáltatások szegmense.

Az építőipar meglepően jól teljesített

Bálint Csaba szerint a nagy gazdasági ágazatok közül az építőipar teljesítménye a legpozitívabb a jelenleg elérhető információk szerint. Valószínűsíthető, hogy ezen a területen éves összevetésben továbbra is dinamikus volt a növekedés a második negyedévben. Ugyanakkor az építőipar esetében is a lassulás jelei mutatkoznak. „Valószínűleg az történhetett, hogy a folyamatban lévő projekteket az építtető vállalatok végigvitték, igyekeztek azokat befejezni. A nagy kérdés jelenleg az, hogy az új projektek esetében vajon hány építkezés kerül elhalasztásra, vagy hány ilyen projektről mondanak le akár teljesen az ingatlanfejlesztők. A következő negyedévben érdemes lesz ezt is figyelemmel kísérni” – tette hozzá.

Csökkentek a beruházások, visszaesett a fogyasztás és az export

Az építőipar meglepően erős teljesítménye azt sugallná, hogy felhasználási oldalon a beruházások jól teljesítettek, azonban ez a kép könnyen félrevezető lehet. Az építkezésekkel szemben a kutatás-fejlesztésben, az ipari gépek vásárlásában és a haszongépjárművek beszerzésében jelentős lehetett a visszaesés, hiszen a vállalatok igyekeztek vigyázni a cash flowjukra (pénzáramlásaikra), és ezeket a kiadásokat vágták vissza először. Ennek megfelelően feltehető, hogy összességében a beruházások is ugyancsak szenvedtek a második negyedév során.

A fogyasztás tekintetében szintén az a kép rajzolódik ki, hogy a nagyon rossz április után dinamikus növekedés következett be májusban és júniusban, legalábbis a kiskereskedelmi forgalom alakulására vonatkozó adatok mindenképp ezt sugallják. „A fogyasztás visszaesése egyrészt érthető, hiszen a reálkeresetek pozitív dinamikája megtört, a magas bizonytalanságok pedig arra kényszerítették a háztartásokat, hogy kevesebbet fogyasszanak és többet tegyenek félre. Másrészt, a fogyasztás visszaesését egyfajta kényszer is magyarázhatja, egyes gazdasági egységek bezárásával voltak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeket egyszerűen nem lehetett megvásárolni ” – mondta Bálint Csaba.

A szakértő szerint felhasználási oldalon a beruházások és a fogyasztás csökkenése mellett a külkereskedelmi mérleg is negatívan járulhatott hozzá a GDP alakulásához, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy az export (kivitel) nagyobbat esett az importnál (behozatal).

Kilátások: erős harmadik negyedév jöhet, utána lassulás

A szakértő szerint a Google mobilitási adatai, illetve egyéb magas frekvenciájú információkra alapozva arra lehet következtetni, hogy a nagyon mély áprilisi visszaesést, illetve a dinamikus májusi és júniusi felpattanást követően júliusban folytatódhatott a növekedési trend. „Ahhoz még sok időre lesz szükség, hogy a gazdaság a válság előtti szinten teljesítsen, de a harmadik negyedév (július-szeptember) nagyon erős lehet. Ugyanakkor a harmadik negyedévet illetően is van pár negatív várakozás. Ebben az időszakban a mezőgazdaság súlya magasabb, és jelenleg úgy tűnik, hogy az idei agrártermés a tavalyinál gyengébb lesz. Ez a dinamikát némiképp tompítja” – mondta Bálint Csaba.

A gazdasági szakértő kiemelte viszont azt is, hogy a harmadik negyedéven túli kilátásokkal kapcsolatban olyan bizonytalanságokkal állunk szemben, amilyenekkel talán a 2008-2009-es időszakban sem igazán találkozhattunk. „Szerintem az a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg, hogy a harmadik negyedév után a gazdasági helyreállás dinamikája be fog lassulni. A járványhelyzet romlik, hetek óta napi ezer feletti új fertőzöttet közölnek a hatóságok, így a kérdőjelek is nagyok. Emellett az úgynevezett elhalasztott fogyasztás hatása is el fog homályosodni. A helyreállásnak plusz támaszt adott, hogy aki az üzletek bezárása miatt például áprilisban nem tudott bizonyos javakat megvásárolni, az májusban és júniusban próbálta ezt bepótolni. Ennek a gazdaságra gyakorolt pozitív hatása mindenképp csökkenni fog a következő időszakban” – mondta Bálint Csaba, aki szerint az is a kilábalás ütemének belassulását vetíti előre, hogy az ország fő kereskedelmi partnereinél, az eurózóna tagállamainál is ez a forgatókönyv a legvalószínűbb.

Vannak viszont pozitívumok is, Bálint Csaba a jelentős helyreállítási forrásokat tartalmazó Next Generation EU programot emelte ki a világszerte bevezetett gazdaságélénkítő fiskális intézkedések mellett, valamint a központi bankok által hozott döntések (kamatcsökkentés, likviditás biztosítása) jelentőségére is rámutatott. „Azt gondolom, hogy a Román Nemzeti Bank történelminek számító döntései is támaszt jelentenek” – tette hozzá, utalva arra, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa augusztus elején úgy döntött, hogy tovább csökkenti az alapkamatot, állampapír csereügyleteken keresztül növeli a kereskedelmi bankok likviditását és folytatja az állampapír vásárlásokat is a másodlagos piacon (a már kibocsátott értékpapírok kereskedési színterén).

A szakértő szerint ugyanakkor jelentős kockázati tényezőt hordoz magában az adósságbesorolás esetleges változása, hiszen az ország költségvetési hiánya rendkívül magas. „Románia nagyon sérülékeny költségvetéssel esett bele ebbe a válságba, ami jelentős kockázati tényező a régió más országaihoz viszonyítva” – mutatott rá Bálint Csaba.

Mennyiben voltak sikeresek az intézkedések?

A válságkezelő gazdasági intézkedések sikerességére vonatkozó kérdésünkre Bálint Csaba elmondta, a világ különféle kormányzatainak és jegybankjainak döntései nagyon sokban hozzájárultak ahhoz, hogy sikerült korlátozni a gazdasági visszaesést. Az is pozitív szerinte, hogy így itthon nem tudott kialakulni olyan helyzet, mint a 2008-as válság idején, amikor a kamatok pillanatok alatt megemelkedtek, az árfolyam pedig meredek gyengülésen esett át.

„Irányukat tekintve az állami garanciával, kényszerszabadsággal kapcsolatos intézkedések véleményem szerint jók voltak. Európa-szerte nagyon hasonló lépések születtek. Hogy mennyire sikerült ezeknek az intézkedéseknek a hazai gyakorlatba ültetése, arról valószínűleg mindenkinek megvan a véleménye. A monetáris politikát illetőleg, a központi bank intézkedései összességében megnyugtatták a piacokat. Márciusban tapasztalható volt egyfajta pánikhangulat, az emberek megrohanták az üzleteket, a bankokból is több milliárd lejnyi készpénzt vettek fel. Ha abban az időszakban a döntéshozók, itthon és külföldön egyaránt, nem léptek volna közbe, akkor véleményem szerint még nagyobb problémák alakulhattak volna ki. A járvány okozta sokk hatásait azt gondolom, hogy sikerült jelentősen mérsékelni, de ez sajnos még így is egy hatalmas pofon volt a gazdaságnak, és ennek megfelelően a háztartások és a vállalatok szempontjából is nagyon fájdalmas. Sajnos a negatív hatásokat sehol a világban nem lehetett teljesen semlegesíteni, még sok munkára van szükség a teljes kilábaláshoz” – mondta Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!