Az építőipart nem döntötte le a koronavírus, de már ott is alig van bevethető ember

2020. július 20. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetésre, idén áprilisban messze Romániában volt a legnagyobb az építőipar növekedése az EU-ban.

Közel sem olyan ütemben, mint tavaly, de 2020-ban is fejlődött a hazai építkezési szektor: áprilisban például az EU tagállamai közül Romániában volt a legnagyobb az ágazaton belüli növekedés mértéke – mutat rá a KeysFin tanácsadócég friss iparági elemzése.

A hazai építőiparról készített elemzés több szempontból járja körül a területet, összefoglalja a legfrissebb hivatalos adatokat és becsléseket az éves forgalom, a piacon szereplő cégek száma és nagysága, valamint a munkavállalók számának alakulása tekintetében. Az elemzők az iparág tavalyi helyzetét, illetve a koronavírus-járvány utáni állapotokat is kontextusba helyezik.

Éves üzleti forgalom: 2020-ban is nőnek a számok, a fejlődés lendülete viszont alábbhagyott a járvány miatt

Az építőipar 2018-ban az éves forgalom szempontjából 17%-kal nőtt 2017-hez, és csaknem 30%-kal 2014-hez képest. 2018-ban a szektorban tevékenykedő vállalatok évi 84,4 milliárd lejes üzleti forgalmat produkáltak. A KeysFin elemzése 2019-re is jelentős előrelépést becsül, körülbelül 89 milliárd lejes összesített forgalmat. Ami az idei évet illeti, a növekedési trend nem változott: a szakértők mérsékeltebb ütemű növekedést jósolnak 2020-ra is, várakozásaik szerint az éves üzleti forgalom el fogja érni a 90 milliárd lejt.

A 2018-as hivatalos adatok szerint Romániában 75 ezer építkezéssel foglalkozó vállalkozás működött (a CAEN kódok alapján), ami az összes romániai cég 10%-át teszi ki. Mindez 2017-hez képest 4,3%-os növekedést jelent, a 2014-es adatokkal összemérve pedig 12,7%-os gyarapodást. 2019-ben a KeysFin szerint már 76,4 ezer vállalat működött, s bár 2020-ban a cégek számának emelkedését a koronavírus-járvány jócskán befolyásolta, úgy kalkulálnak, hogy idén a cégek száma eléri a 77 ezret.

Ami az alkalmazottakat illeti: csekély a változás 2017 és 2018 között, az utóbbi évben 342 ezer ember dolgozott ebben a szektorban, míg 2017-ben 340 ezer építőipari munkást jegyeztek. A felmérés készítői hozzáteszik: noha a piac folyamatosan növekedik, a kivitelezést egyre kevesebb munkavállaló végzi, számuk csaknem felére csökkent az elmúlt 10 évben. A visszaesésnek két fő oka van, egyrészt az építkezésben alkalmazott technológiáknak köszönhetően már kevesebb munkavállalóval lehet ugyanakkora munkát elvégezni, másrészt viszont a szektor komoly munkaerőhiánnyal küzd, amit a technologizálás sem tud pótolni.

A piacot főleg a kis- és mikrovállalkozások dominálják

„Bár az építőipar legnagyobb vállalkozásai viszik a nagy infrastrukturális projekteket, fontos megjegyezni, hogy az iparág nemcsak köréjük összpontosul: a kis- és középvállalkozások képezik a szegmens nagy részét. Véleményünk szerint a romániai építőipari piac növekedésének minden esélye megvan, de ez a kormány által alkalmazott intézkedésektől függ, illetve, hogy ezek hatására milyen lesz a ingatlanvásárlási és beruházási kedv” – mondta el Roxana Popescu , a KeysFin ügyvezető igazgatója.

2018-ban 75 104 építőipari vállalkozást tartottak számon, amelyekből:

  • 26 nagyvállalat (50+ millió euró forgalommal, és több mint 250 alkalmazottal);
  • 952 közepes vállalat (10–50 millió euró közötti forgalommal, 50 és 250 közötti munkavállalóval);
  • 6503 kisvállalkozás (2–10 millió euró közötti árbevétellel, 10–50 közötti alkalmazotti létszámmal);
  • 67 600 mikrovállalkozás (kevesebb mint 2 millió euró forgalommal és kevesebb mint 10 alkalmazottal).

Az építőipar forgalmának nagy részét tehát láthatóan kisvállalkozások adják, de a felmérés készítői hozzáteszik, a szektorban volt még 24 ezer cég, amelyeknek a forgalma nulla volt 2018-ban.

Érdekesség továbbá, hogy a fizetésképtelen cégek száma milyen nagy mértékben csökkent a 2013-as, ilyen tekintetből rekordnak számító évhez képest: azóta 58%-kal kevesebb az ilyen helyzetbe kerülő vállalkozás.

Ami a koronakrízist illeti: 2020 első 4 hónapjában 315 fizetésképtelen cég volt az építőiparban, ami azt mutatja, hogy a krízishelyzet nem érintette súlyos mértékben az építőipart.

Idén áprilisban messze Romániában volt a legnagyobb az építőipar növekedése az EU-ban

Az országos statisztikai hivatal adatsorai alapján, bár 2020 májusában 2,2%-kal esett az építkezések volumene áprilishoz képest (szezonálisan kiigazítva), de így is 14,3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten.

Ami az építkezési szektor legjobban teljesítő területeit illeti, 2020 első 5 hónapjában (2019 azonos időszakához képest) 39,4%-os növekedés volt tapasztalható országos szinten a különböző infrastrukturális építkezések esetén, ezt a lakóépületek területe követte 20%-os bővüléssel. A nem lakhatásra szánt épületeknél 8,4%-os növekedés volt tapasztalható.

A szegmens teljesítményével kapcsolatban érdemes még hozzátenni: idén májusban 3062 építkezési engedélyt adtak ki lakóépületek felépítéséhez, ami 34%-kal több 2020 áprilisához viszonyítva,de 26%-kal alulmaradt 2019 májusához képest. 2020 első öt hónapjában összesen 13 997 építkezési engedélyt adtak ki lakóépület felépítésére, ez a szám 15%-kal alacsonyabb, mint 2019 azonos időszakában.

Az Eurostat statisztikái is viszonylag jó híreket tartalmaznak a szegmens szempontjából, Romániában 2020 áprilisában 12,2%-os volt az építkezési ipar növekedése 2019 azonos időszakához mérten, ami igencsak meglepő, mivel az EU szintjén ebben a hónapban 24%-kal esett vissza az ágazat, az euróövezetben pedig 28,4%-kal. Az EU területén csak Romániában (12,2%), Németországban (0,9%) és Finnországban (0,8%) hozott pozitív mutatókat az építkezési szektor növekedése.

A piac kiegyensúlyozott, nincsenek monopolhelyzetben lévő vállalatok

A KeysFin felmérése szerint 2018-ban a BOG’ART Kft. volt a piacvezető a maga 925,5 millió lejes forgalmával (ami a teljes iparág 1,1% -át teszi ki). A pódium második fokán a STRABAG Kft. állt 687,8 millió lejes éves árbevétellel, a harmadik helyen a PORR CONSTRUCT Kft. volt 551 millió lej éves üzleti forgalommal. Mint az elemzők kiemelik: a 10 legnagyobb cég az ágazat forgalmának körülbelül 6%-át teszi ki, ami azt mutatja, hogy az építőipar igen kiegyensúlyozott piaci feltételek mellett operál az országban.

Ami a területi eloszlást illeti, 2018-ban a legtöbb építőipari vállalat a fővárosban volt bejegyezve, az ágazati szereplők csaknem 31%-a. Ezt követi Kolozs megye (7,4%), Ilfov megye (6,9%), Prahova (4%) és Temes megye (3,8%). Az öt megye vállalkozásai az ipar forgalmának csaknem 53%-át teszik ki.

Befolyásoló tényezők: kormányprogramok és bérleti díjak

Az elemzés szerint az egyik legnagyobb hatással a 2009-ben életbe léptetett Első lakás kormányprogram volt a piacra, amely jelentősen fellendítette az országos építőipart. Ezáltal bizonyos feltételek mellett előnyösebben, állami garanciával vásárolhatnak lakást az emberek.

A legfrisebb információk szerint a program eddigi koncepciója változni fog, az új rendelkezéseit még vitatják. A pénzügyminiszter szavai szerint az államilag garantált hitel felső küszöbét 70 ezerről 140 ezer euróra emelik, az állami garancia mértékét is felemelnék a szerződésbe foglalt hitel 80%-ára. Az elemzők rámutatnak: az új feltételek természetesen közvetlen hatással lesznek a helyi építkezési piacra, illetve a bankrendszerre is, és arra figyelmeztetnek,a túl magas küszöb és a felemelt állami garancia az ingatlanárak mesterséges emelkedését, a lakosság eladósodását idézheti elő.

Az építkezési szektor növekedésének másik rendkívül fontos kérdése az irodaépületek és más kereskedelmi épületek iránti kereslet alakulása. A fővárosban 2019-ben több mint 275 000 négyzetméter új irodahelyiséget adtak bérbe, majdnem kétszer annyit, mint 2018-ban, amikor ez a szám 141 000 négyzetméterre volt tehető.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!