Minden, amit tudni kell a július 1-jei gázárliberalizációról. Drágul vagy sem a földgáz?

2020. június 26. – 18:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az enyhe tél és a járvány miatt jelenleg amúgy is nagyon alacsony az ár, így szinte elkerülhetetlen egy enyhe áremelkedés. Szakember segítségével magyarázzuk el, mire számíthatunk.

Július elsejétől a földgáz-kereskedő cégek esetében szabadpiaci körülmények lépnek érvénybe, tehát megszűnik a lakossági fogyasztók számára biztosított földgázár államilag szabályozott küszöbe, amelyet 68 lej/MWh-ban határoztak meg. Ez azt jelenti, hogy egészen június utolsó napjáig a termelőktől ekkora összegért vásárolják a földgázt a kereskedők, július elsején azonban megszűnik ez a gyakorlat.

A liberalizáció időpontját még az év elején, az 1. számú sürgősségi kormányrendelettel hagyta jóvá a kormány, amely a 2012/123-as törvényt módosítja.

A 123-as törvényben eredetileg 2021. július 1-jét határozta meg a liberalizáció időpontjának, az elmúlt években pedig folyamatosan ment a huzavona, nem is olyan rég, 2019 márciusában módosították 2022-re a dátumot, amit legutóbb az 1. számú sürgősségi kormányrendelettel írtak át végül az idei dátumra – mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Nagy-Bege Zoltán , az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Nagy–Bege elmondása szerint a gázárliberalizáció az államnak nem föltétlen az érdeke, viszont még az EU-s csatlakozás előtt vállalta Románia, hogy liberalizálja a piacot. 2018-ban jóváhagyták a 114-es kormányrendeletet, ebben szerepelt ez a 68 lej/MWh-os összeg, ekkor az Európai Bizottság egy kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen. Az indítvány megszüntetésének pedig az volt az egyik feltétele, hogy a kormány előrehozza a liberalizáció időpontját. Tehát lényegében politikai döntés alapján esett a dátum 2020. július 1-jére – pontosított az ANRE alelnöke.

„2017-ben volt még egy hasonló liberalizáció, április 1-jén a lakosságnak szánt földgáz beszerzését illetően. Ez azonban egyszintes határozat volt, a végső árat továbbra is megszabta az Energiaár Szabályozó Hatóság, ellenőrizve a kereskedők költségeit és annak függvényében alakították ki a lakossági fogyasztói árakat. Ami most történik abban különbözik, hogy a végső ár szabályozása és a nagykereskedelmi beszerzés is megszűnik, valamint ezentúl a kereskedők már a szabad piacról kell beszerezzék a lakosságnak szánt gázt, ugyanúgy, ahogy eddig az ipari fogyasztóknak is”– mondta el Nagy-Bege.

Mint kiemelte: az árat azonban több komponens adja, így július 1-je után is lesz olyan terület, ami szabályozott marad, ez pedig a hálózati díj. „Lévén, ezen a területen jelenleg monopóliumok vannak, amelyeket kontroll alatt kell tartani. Ez Európa-szerte így történik, szabályozva van a gázelosztói díj és a szállítási díj” – hangsúlyozta az ANRE alelnöke.

Romániában a szállítást csak a Transgaz végzi, ő pedig nem használhat olyan árakat, amilyeneket akar – folytatta.

Mit kell tudniuk a fogyasztóknak?

Az ANRE alelnöke három pontban mondta el, mi az, amire a fogyasztóknak figyelniük kell:

  1. A mostani liberalizáció a kereskedőket érinti, akiknek nincsenek vezetékeik. Senkinek nem kell olyan aggodalma legyen, hogy vezetéket, kábeleket, csöveket vagy gázfogyasztás mérőt kellene cserélnie.
  2. A májusi, júniusi számlákkal a kereskedők kötelező módon kellett küldjenek értesítőt, amiben pontosan leírják, mi fog történni július 1-jétől. Ugyanakkor egy árajánlatot is csatolniuk kellett, ami alapján eldönthették a kliensek, maradnak július 1-je után a szolgáltatónál, avagy sem. Aki nem akar váltani és megfelel az adott árajánlat, annak nem kell tennie semmit. Aki pedig új kereskedőt szeretne, a www.anre.ro oldalon található gázár-összehasonlító segítségével szemlézheti és hasonlíthatja össze a kereskedők kínálatait. Mint az alelnök kihangsúlyozta az árajánlatokat minimum egyéves időszakra kérjük, mert a gázárak ciklikusan, évszakokhoz mérten változnak. Ha csak egy bizonyos időszakra kérjük ezeket az ajánlatokat, nem kapunk reális képet az árakról. A szolgáltatói váltásnál törvény írja elő, hogy a kereskedővel való szerződésbontás maximum 21 napon belül meg kell történjen. Minden bürokratikus és egyéb intézkedést az újonnan választott kereskedő bonyolít le.
  3. Ne írjunk alá olyan szerződést, ahol a kereskedő bármilyen egyeztetés vagy előzetes megkeresés nélkül változtathatja az árakat!

A kereskedők monopóliumát azok rengethetik meg, akik eddig nem kereskedtek földgázzal

„Romániában két nagy kereskedő van, akik a romániai piac 90%-át fedik le, körülbelül fele-fele arányban. Az ország északi részén dominál az E-on, délen pedig az Engie. Igaz, az E-onnak és az Engienek is van gázelosztó cége (Delgaz Grid ill. Distrigaz Sud Retele), de nagyon szigorú törvények szabályozzák azt, hogy az elosztói és kereskedői tevékenységet különválasszák. A maradék 10%-on több kisebb cég osztozik, azonban ők annyira picik, hogy nem nagyon tudnak majd jelentős konkurenciaként fellépni, vagy hogy bármiféle reakcióra kényszerítsék a két nagyot” – részletezte Nagy-Bege.

„Érdekes azonban az a tendencia, miszerint azok a cégek próbálnak majd betörni a piacra, akiket eddig villamosenergia szolgáltatókként ismerünk: az Electrica, az Enel, vagy a Cez. Ők több milliós klienskörrel rendelkeznek, és nekik van esélyük arra, hogy felnőjenek az E-on és az Engie mellé”– folytatta.

Egyelőre a reális konkurencia hiánya miatt van az, hogy július 1-től a két óriás cég nem hajlandó árat csökkenteni annak ellenére sem, hogy a nagykereskedelmi piacon a földgáz ára nagyon lecsökkent, ami igen kedvező a fogyasztók szempontjából – emelte ki továbbá Nagy-Bege.

A jelenlegi alacsony árak annak is betudhatók, hogy a legutóbbi tél nagyon enyhe volt egész Európa-szerte, erre rátesz a márciusban érkező világjárvány, a gazdasági leállás, így a kereslet csökkenése.

„Olyan mélységet értek el a földgázárak, amit a 13 évi szakmai tevékenységem során még sosem tapasztaltam. Egészen oda jutottunk, hogy az import gáz olcsóbb, mint a belső termelésből származó földgáz” – magyarázta a szakértő.

Kérdéses továbbá, hogyan alakul a koronakrízis. Ha minden ideális ütemben visszaáll, akkor várhatóan enyhe emelkedés lesz a földgázáraknál. Most ugyanis annyira kedvezőek az árak, hogy elkerülhetetlen a drágulás ilyen megközelítésből. Azonban, ha a járvány még jó ideig kifejti hatását, akkor az is lehet, hogy a következő időszakban az árak nem változnak – fejtette ki a szakértő, majd hozzátette: mivel megnyílik a kapu a konkurencia előtt, a két óriáscég nem fog elrugaszkodni az árakkal. A lényeg, hogy ne vonjunk le téves következtetéseket olyan elemzésekből, amelyek egy-két napi mutatókat vesznek figyelembe.

Idén télen főleg Bulgárián és Magyarországon keresztül jött be az import gáz

„Sok éves átlag alapján Romániában 10-20 százalék között ingadozott az import földgáz részaránya. Az ellátás többi részét belső termelésből fedeztük”– magyarázta Nagy-Bege.

Kelet–Európát, és így Romániát is főleg orosz gáz látja el, amelyet Ukrajnán keresztül szállítanak. Mivel a tavaly olyan hírek röppentek fel, hogy bizonytalan az oroszokkal való megállapodás, idén télen például főleg a Bulgárián átívelő vezetékekből érkezett nagy mennyiségű földgáz, valamint Magyarországon keresztül, ami többnyire szintén orosz gáz – ismertette a szakértő.

„Mindig az volt Romániában, hogy a belső termelésből származó, lakosságnak szánt gáz olcsóbb volt, ennek ugye a kormány szabta meg az árát. Az import mindig drágább volt, ezért csak végszükség esetén fordultak hozzá, téli, hideg hónapokban. Most pedig eljutottunk oda, hogy az import olcsóbb lett, ezt a tendenciát már télen lehetett látni”.

Az ANRE alelnöke külön kitért a termelői piacra is: „mint ahogy a lakossági kereskedésnél is két nagy cég van, úgy a nagykereskedelmi piacot is két cég uralja: a Petrom és a Romgaz, utóbbi többségi állami tulajdonú. Ők ketten lefedik a romániai földgáz-termelés 95%-át, mellettük van még 5 kistermelő, akik osztozkodnak a maradék 5%-os részesedésen. Tehát ezen a területen is oligopolium áll fent”.

„Egyértelműen érezhető, hogy a piacon szükség van a reális esélyekkel rendelkező konkurenciára, mert amikor tehették, a Petrom is és a Romgaz is alig 1-2 lejjel az import ár alatt adták el a földgázt” – folytatta.

Nagy-Bege szemléltető példát is adott: a tavalyi év elején 120-130 lejes áron adták a belső termelésű földgázt, idén június 20-án például ugyanazok a termelők 38 lejjel kereskedteka nagyereskedelmi piacon, annak a nyomására, hogy olcsó az import, valamint, hogy nem lesz ukrán beszállítás, és így növekedett az importkapacitás Bulgária és Magyarország felől. Az ezekből az országokból érkező gáz beszállításának gyakorlatilag csak a kereslet szab határt – fejtette ki Nagy-Bege Zoltán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!