A román tengerpart számos külföldi üdülőhelynél is drágább, de csak a járvány miatt van így?

2020. június 12. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A turistaszezon idén ráadásul lényegében csak július-augusztusra korlátozódik. Szakértőt kérdeztünk a sokak szerint teljesen elszállt hazai árakról.

A járványügyi lazítások után több tízezres tömeg zúdult a tengerpartra és számos román médiaorgánum cikkezett arról , hogy a külföldi luxus üdülőtelepeket túlszárnyaló árakat kérnek a szolgáltatásokért cserébe. Az Adevărul írt arról például, hogy Mamaian (amely a legkeresettebb tengerparti üdülőtelep Romániában) csúcsidőben egy négy csillagos, all inclusive szállásért 100-110 eurót kérhetnek egy fő/éjszakára, augusztusban ez elérheti akár a 120 eurót is.

Azt gondolnánk, a turisztikai szolgáltatók most a turistákon akarják behozni a krízis okozta kiesést, ettől függetlenül a román tengerpart elrugaszkodott árazása nem feltétlen új keletű dolog, ennek okairól egy marosvásárhelyi utazási iroda tulajdonosa és vezetője, Kelemen Barna beszélt részletesebben.

1. Beváltak a vakációs jegyek

Az elmúlt két-három évben megjelentek a vakációs jegyek, amelyet a közalkalmazottak ki is használtak. Senki sem akarta, hogy az a bizonyos 1450 lejes utalvány kárba vesszen. Ha volt is előre betervezett külföldi nyaralás, amellett ugyanúgy egy belföldi vakációzást is beszúrtak – kezdte a turisztikai szakértő. "Azt láttuk, hogy bevált a kormány turizmusélénkítő módszere, és jócskán megnőtt a belföldi kereslet, amit valamelyest ki is használtak a szállásadók: ha valaki nem foglalt időben, nem biztos, hogy talált szállást olyan árban, amivel előre számolt, így sok esetben az utalványokat ki kellett pótolni. A szállásadók a nagy kereslet miatt egész egyszerűen megengedhették maguknak, hogy emeljenek az árakon, az utóbbi években (üdülőtelepektől függően) 10 és 20% közötti áremelkedést tapasztaltunk” – fejette ki.

2. Romániában aránylag rövid a szezon

Mint kifejtette, az ország éghajlata nem enged meg olyan hosszú szezont, mint például a Földközi-tenger mentén fekvő országok esetében, ahol a turisták április és október között látogatják a tengerpartokat. Nálunk jó eséllyel május 1-jén kezdik a foglalásokat (ekkor már nagyobb számban "leugranak" ünnepelni), és június 15-e után robban be igazán a szezon, ami szeptember elejéig tart, ha jó idő van, akkor egy kicsit tovább is. Tehát normális esetben is kettő, maximum 3 hónapig tart a tömeges turizmus.

3. Itthon tartani a szezonális munkaerőt

Ki kell számolni, mekkora árakkal kell dolgozzanak ahhoz, hogy az egész évi kiadásokat biztosítani tudják. "Egyszerűen fent kell tartani az üzletet"– fogalmazott Kelemen. Ezen kívül fizetést és megfelelő körülményeket kell teremteni a munkavállalók számára is. Már régóta működik egy olyan módszer, ami alapján olyan szezonális idénymunkásokat vesznek fel, akik nem föltétlen szakképzettek, de a szállásadók örülnek, ha egyáltalán találnak olyat, aki hajlandó itthon maradni dolgozni és nem megy inkább külföldre. Aki külföldre megy hasonló munkát elvégezni, az biztosan több pénzt kaphat. Nem tudnak mást tenni, csak hogy magas árakon dolgoznak – fejtette ki a szakértő.

"Idén pedig még rövidebbé vált a szezon: a múlt hétvégén nyitották meg a part menti üdülőtelepeket, és ahogyan értesültem, 15-20 ezer ember utazott le egyből. Eddig nem lehetett tudni, hogy milyen hatósági szabályozások lesznek, nyithatnak a szállodák, éttermek vagy sem. Már jócskán el is vagyunk késve, egyes egységek még mindig nem nyitottak meg, bizonyos tengerparti részek még nincsenek teljesen berendezve a jelenleg érvényben levő hatósági szabályoknak megfelelően. Ezek az intézkedések meglátásom szerint eltartanak még június végéig, így a szezon lényegében júliusra és augusztusra korlátozódik" – magyarázta Kelemen.

A belföldi turizmus lényegesen nőtt az elmúlt időszakban, de továbbra is felmerül pár kellemetlenség

"Az tény és való, hogy az elmúlt három-négy évben lényegesen nőtt a belföldi turizmus forgalma, de sokszor tapasztaltuk például, hogy a klienseink nem nagyon tudják, hová szeretnének utazni. Mikor kezdjük összehasonlítani a román tengerpart és a külföldi üdülőtelepek árait, akkor vesszük észre, hogy mennyire elrugaszkodtak az árak. De nem csak most, mindezt már az elmúlt években is tapasztaltuk” – meséli Kelemen.

"Nem egyszer bebizonyosodott, hogy egy 4 csillagos szálloda all inclusive ellátással annyiba jött ki itthon, mint egy egyiptomi 4 csillagos, all inclusive szállás és ellátás, beleszámítva a repülő árát is. Így érthető, hogy az utasok elgondolkodnak. Azon kívül azt is meg kell említeni, hogy már több mint 30 éve felmerül a DN1-es országúton folyamatosan kialakuló dugók problémája, sokszor a Bukarest és Konstanca közötti autópálya szakasz is blokkolva van. Ezek olyan tényezők, amelyek eltántoríthatják az embert” – magyarázta a szakértő.

Mint mondta, sok fejlesztés és befektetés volt a román tengerparton, némileg normalizálódtak a körülmények, ettől függetlenül a turisták nem mindig elégedettek a szolgáltatásokkal.

Arra a felvetésünkre, miszerint mennyire fenntartható hosszú távon a magas árazás, Kelemen elmondta: ez a jelenség már évek óta működik, tehát van egy réteg, aki hajlandó ezt az árat megfizetni. Azon kívül sokan megszokásból, ragaszkodásból évek óta a román tengerpartot választják.

A turisták ettől függetlenül a járvány ellenére sem hagyják ki a külföldi nyaralást

"Azt nem merném kijelenteni, hogy most minden turista feláldozná a külföldi nyaralását és inkább a román tengerpartot, vagy a belföldi turisztikai célpontokat keresnék. Nálunk az irodában például több száz foglalás közül csak két olyan eset adódott, amikor a külföldi nyaralását valaki belföldire akarta cserélni” – emelte ki.

Mint elmondta, természetesen voltak, akik már az év elejétől betervezték a belföldi nyaralást, azok meg is tartották a foglalásokat. A pandémia tehát nem változtatott az utazókedven, és nem tapasztal olyan tendenciát, hogy idén nem akarnak utazni az emberek.

"A mi irodánkban tapasztaltak szerint a külföldi és belföldi úti célok aránya 85-15% a külföldi úti célok javára. Persze, ez irodánként változó, vannak, akik kimondottan belföldi utazásokra specializálódtak, de ők is azt mondják, hogy a belföldi kereslet folyamatosan nőtt az elmúlt 10-15 évben, a tavalyi szezon pedig abszolút csúcspontnak számított.

A tengerpart abszolút favorit, de sokan látogatják Brassó és Nagyvárad környékét is

"Véleményem szerint, ha belföldi forgalomról beszélünk, akkor annak körülbelül 70%-át adja a tengerpart. Ugyanakkor megnőtt az elmúlt időszakban a nagyvárosok iránti kereslet is, népszerű célpont Szeben, Brassó, Nagyvárad, Temesvár vagy akár Szatmárnémeti, Máramaros környéke, de kedvelt célpont Szucsáva is, mert ott a környék gyönyörű és sokat lehet barangolni” – fejtette ki a szakértő.

"Ha ezek közül ki kéne emeljek egy régiót, akkor mindenképp Nagyvárad és környéke lenne az, főleg Félix-fürdő miatt. Szerencsére ezen a környéken jelentős változtatást eszközöltek az elmúlt időszakban, európai minőségű szállásokat is bátran ajánlhatunk, csak itt is picit az árakkal van probléma” – hangsúlyozta.

Mint kifejtette, örökzöld célpont Brassó és környéke, mert Románia egyik legszebb régiója.

"Nem hagynám ki a Duna-deltát sem, ami az elmúlt időszakban nagyon keresetté vált, hiszen az a rész is igazán gyönyörű. Ezelőtt 10 évvel nehezebb volt igényes turistákat elhelyezni ott, de most már ezen a helyen is fellelhetőek jó szálláshelyek. Az országnak ez a része hatalmas potenciált jelenthet a turizmus területén, mert még messze nincs teljesen kihasználva, úgy ahogy kellene. Meglátásom szerint hatalmas attrakció lehetne Európa-szerte, ha komolyabban fejlesztenék a régiót” – emelte még ki Kelemen Barna.

Nyitókép: blog.hotelguru.ro

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!