Hogyan érintette a koronavírus-járvány az influenszereket?

2020. június 7. – 17:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz időszakon van túl ez az iparág is. Ugyan az esetek túlnyomó részében otthonról végezhető munkáról van szó, az influenszerek körül is változott a világ.

Március közepén hozták meg a hatóságok azt a drasztikus döntést, aminek következtében legtöbben otthon ragadtunk. Ha szerencsések voltunk, otthonról is dolgozhattunk, ha egyáltalán megmaradt az állásunk.

Az influenszerek munkahelye nem szűnt meg, de őket is kihívás elé állította az elmúlt időszak, hiszen nagyon gyorsan változott a piac, az új trendekkel sokat kísérleteztek a vállalatok.

Az eMarketer nemrég írt arról , hogy a krízishelyzet alatt nagyon sok vállalat döntött úgy, nagyobb hangsúlyt fektet az influenszerekkel való hirdetésre. A hirdetések tárgya ebben az időszakban oly módon változott, hogy jelentősen háttérbe szorultak az eddig legtöbb hirdetés tárgyát képező szépségápolási termékek, és nagyot mentek a tisztálkodási, higiéniai szerekről szóló hirdetések, különösen azok, amelyek az egészség megőrzésében segítettek. Emellett, ahogyan nőtt az online ételrendelések száma, úgy sokasodtak a food-delivery applikációk hirdetései az Instagramon is. Az eMarketer ugyanakkor arról is beszámol, hogy a piac átrendeződése ellenére a Mavrck márciusi kutatása szerint megközelítőleg 27,3%-kal kevesebb együttműködése volt egy-egy amerikai véleményvezérnek a krízishelyzet alatt, mint az azt megelőző időszakban.

A pandémia miatt nagyon sok vállalat marketingkiadásai csökkentek, egyes cégeknél pénzügyi döntés volt a háttérben, ugyanakkor az eMarketer arra is rámutat, hogy a boltok bezárása és az utcai marketingeszközök hatékonytalanná válása miatt nagyon sok cég az influenszer marketingben látta a megoldást, és erre az eszközre csoportosította át a forrásait. Érdekesség, hogy a vállalatok most nagyobb figyelmet szántak a számokra, legyen szó követőkről, elérésekről, vagy átkattintási rátáról. A hirdetett posztok elérését nagy figyelemmel követték, és ebből aztán gyors következtetéseket vontak le. Amennyiben nem voltak elégedettek a számokkal, változtattak a stratégián.

Hogyan élik meg a válságot a hazai influenszerek?

A témával kapcsolatban megkérdeztük Karin Dragoș YouTubert, aki Nagykárolyban él. Ugyan Romániában lakik, tartalmait a magyarországi nézőközönségnek szánja. Ő olyan tartalomgyártó, akit több módon kérhet fel egy vállalat: direkt módon, vagy esetleg egy influencer-ügynökségen keresztül. Munkája során levelet kap a megbízótól, ami arról szól, hogy milyen terméket kellene hirdetnie, esetleg milyen platformon, hány alkalommal. A pontosabb leírás (például, hogy mit kell tartalmazni a kép leírásának, vagy a videóban milyen információk kell elhangzaniuk, csak a későbbiekben kerül sor) legtöbb esetben csak a szerződés megkötése előtt pár nappal, vagy a szerződésben jelenik meg. A tartalomgyártó ebben az esetben elkészíti az adott hirdetést, majd elküldi ellenőrzésre, ezt követően, ha elégedett vele a megbízó, publikálja. Megvannak a szabályok, hogy hány napon keresztül kell az eléréseket és a reakciókat kövesse, és jelentse ezt a vállalatnak.

Dragoș bevallása szerint a járvány kitörése után jelentősen át kellett szervezze együttműködéseit. Egyrészt azért, mert számos utazást le kellett mondania, másrészt, volt pár olyan vállalat, amely visszalépett az utolsó pillanatban, és tekintettel a helyzetre, kérte a kampány elhalasztását.

Mindez pénzbeli kiesést jelentett, de ugyanakkor újabb felkérésekre mondhatott igent. Ebben mindössze az volt a nehézség, hogy nagyon sok olyan vállalat kereste meg, amelyeknek a vállalati politikájával nem tudott azonosulni, azoknak még ilyen helyzetben is nemet mondott. Számára sokkal fontosabb volt a hitelesség megőrzése, mint az, hogy ebben a helyzetben is ugyanakkora bevétele legyen, mint a békeidőkben.

Voltak természetesen olyan tartalomgyártók, akik nem voltak ilyen szerencsés helyzetben, és nagyon nehéz időszakon vannak túl. Ditke , aki életmód YouTuber, egyik videójában mondta el , hogy mekkora pénzbeli kiesést jelentett neki az elmúlt időszak. Ő többek között szépségápolási és öltözködési tippeket ad, ami karanténidőben nyilvánvalóan nem keresett tartalom.

Persze nagyon sok tényező befolyásolja, hogy a véleményvezéreket hogyan érintette a jelenlegi helyzet, de nagyon lényeges szempont, hogy milyen más jövedelmi forrással rendelkeznek, vagy esetleg gyártanak-e tartalmat a YouTube-ra. Akik nem csak az Instagramon tevékenykednek, hanem van pár tízezres követőtáboruk a videómegosztó csatornán, ők minden bizonnyal több megkeresést kaptak, hiszen több platformot használhatnak hirdetésre, másrészt pedig a YouTube az AdSense hirdetések következtében a videómegosztó csatorna további pénzbeli juttatásban részesíti őket. A YouTube pedig továbbra se ment csődbe, és továbbra is fizetett a tartalomgyártóknak.

Sokan a pandémia kitörésekor azt jósolták, hogy nem lesznek többé influenszerek, ám ez úgy tűnik, hogy nem következett be, mi több, úgy tűnik egyre nagyobb szükség lesz rájuk az elkövetkezendő időszakban. A válságos időket ők is megérezték, viszont a legtöbb esetben a járvány sem jelentette számukra a teljes leállást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!