Milyen változásokra kell felkészülniük a vállalkozóknak? Interjú a Restart konferencia ötletgazdájával

2020. május 23. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Farkas Leventével az ötnapos online konferenciáról, és a vállalkozók által gyarkan elkövetett hibákról is beszélgettünk. (X.)

Neves előadók bevonásával ingyenes online konferenciát szerveznek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került erdélyi kis- és középvállalkozások megsegítésére. Az ötnapos konferenciasorozat május 25-én rajtol, regisztrálni itt lehet . A konferencia ötletgazdájával, Farkas Leventé vel beszélgettünk.

Miért éppen Restart a konferencia neve? Ekkora baj van az erdélyi magyar vállalkozásoknál, hogy Nagy Restartra van szükség?

Farkas Levente: – A névválasztásban van egy kis kettősség. Egyrészt már 2008 után csináltunk egy konferenciát, amit akkor Restartnak neveztünk, tehát bizonyos szempontból erre annak a folytatásaként is lehet tekinteni. Másrészt gondolkodtunk a Reset néven is. Hiszen a gazdaság leállítása meglehetősen erőszakosan alakult, és úgy gondoltuk, talán jobban illik hozzá a Reset név. Viszont teszteltük, és azt a reakciót kaptuk, hogy a Reset túl erős, ezért választottuk végül a Restart nevet.

Bizonyos szempontból sajnos valóban restartra van szükség. Azon túl, hogy egy sor vállalkozót jogszabályokkal leállítottak ebben az időszakban, és sok olyan vállalkozás is van, amelyek azért kellett leállítsák a működésüket, mert annyira gyér lett a sétálóutcákon a forgalom, hogy teljesen logikátlan lett volna továbbra is nyitva tartani.

Amikor összeállítottad az előadók névsorát, mit tartottál szem előtt? Azt is kérdezhetném, hogy milyen típusú tudásra van most szüksége a vállalkozóknak?

– Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor a legelején az volt a terv, hogy nagyjából 10 meghívottunk lesz. Általam ismert, közeli szakemberekre gondoltam első körben. Miután őket meghívtam, felmerült egy nagyobb név is, aki egyből igent mondott. Majd a marketingiskolások és a partnerek is újabb és újabb neveket javasoltak, és bárkit felkértem, gyakorlatilag mindenki rögtön pozitív választ adott. Ezek után nyilvánvaló volt, hogy magasabbra pozicionált, célzottabb eseménnyé kell ezt a konferenciát alakítani.

Három kategóriába lehet osztani az előadókat. A meghívottak egy része a makro témákról fog beszélni, a nagy trendekről, nagy globális mozgásokról, átalakulásokról, és ezek várható tartósságáról. Van egy másik része az előadóknak, akik a román állam különböző intézményei szempontjából fognak beszélni szabályozásokról, mozgásterekről és korlátokról. Illetve van egy harmadik kategória, a tanácsadók területe, akik bizonyos szakterületek nézőpontjából tudnak olyan tanácsokat átadni, amelyek a KKV-k számára használhatóak.

Minek köszönhető szerinted, hogy ennyien igent mondtak a felkérésre? A szakemberek is érzik, hogy most mekkora szükség van egy ilyen tudásanyag összeállítására?

– Az előadók jó része megtapasztalta már a 2008-2009-es történéseket is. És azt gondolom, hogy akiknek vannak tapasztalatai a korábbi válsággal kapcsolatban, nagyon jól tudják, hogy abban az időszakban voltak olyan vállalkozások, amelyek az új lehetőségek és trendek helyes értélmezésének köszönhetően hatalmasat tudtak dobbantani. Véleményem szerint azok az előadóink, akik ezt megtapasztalták, érzik saját magukban a késztetést, hogy minél több vállalkozót a lehető legtöbb információval lássanak el. Mert az tényleg érdemben tud dobni rajtuk.

Én is nagyon pontosan láttam, hogy 2008 után nagyon sok vállalkozó nem megfelelő nézőponttal állt neki a válság éveinek, ezért kegyetlen szenvedés volt számukra a 2011 és 2012 közötti időszak. Voltak olyan ügyfeleink viszont, amelyekkel megfelelő mesgyére tudtunk állni, és ugyanebben az időszakban évente sikerült duplázni a forgalmon annak köszönhetően, hogy az új körülmények jól voltak értelmezve, és megfelelő döntéseket hoztunk. Én azt gondolom, hogy az előadóink is érzik ennek a jelentőségét, és valóban hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy a lehető legtöbb vállalkozót a lehető leghamarabb emelkedő pályára sikerüljön állítani.

Mik azok a hibák, amelyekbe úgy látod, hogy jelenleg is beleszaladnak vállalkozók?

– Az első, amit kiemelnék, hogy a jelenlegi helyzetre való válaszként nagyon sok vállalkozónak az a reakciója, hogy összekapja a nadrágszíjat és az úgynevezett kommunikációs csápjait visszább húzza a piacról. Ennek pontosan az ellenkezőjét kellene csinálni. Itt pedig szintén a 2008-as válsággal kapcsolatos tapasztalatokra tudok visszautalni, amikor azoknak a vállalkozóknak a döntő többsége, akik a visszahúzódás helyett masszívan előrefele menekültek a kommunikáció mennyiségével és minőségével, egyértelműen a válság nyertesei között foglaltak helyet.

A másik vissszatérő hiba pedig az, hogy cégen belüli döntésekkel akarjuk megoldani a cégen kívüli szituációkat, a külső környezet problémáit. Az nyilván teljesen logikus, hogy amennyiben a piacon valamilyen probléma üti fel a fejét, akkor arra belülről is reagálhatunk: szervezeti átalakítással, bérekkel kapcsolatos döntésekkel, kölcsönök felfüggesztésével, vagy esetleg egy hitelkeret létesítésével. Számos lehetőség van. Azt viszont el kell felejteni, hogy a belső döntésekkel a külső környezet problémáit meg tudjuk oldani. Nagyon sok vállalkozó követi el azt a hibát, hogy nem tudatosítja, a hiba kint van, bent nem tudjuk teljesen megoldani, legfennebb reagálni rá.

Vállalkoznál arra, hogy elmondd a meglátásaidat azzal kapcsolatban, hogy milyen átalakulásokra, változásokra számíthatunk a válság következményeként? Hogyan változik a piac szerinted?

– Legalább három dolgot emelnék ki. Egyrészt azt gondolom, hogy jelentős űrt fognak hagyni maguk után azok a vállalkozások, amelyek eddig nagyon vékony jégen táncoltak, és most a jelenlegi helyzet hatására becsődölnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a vállalkozások fizetést adtak embereknek, a munkahely nélkül maradt személyek most viszont nagyon visszafogottan fognak vásárolni egy ideig. Valamilyen mértékben minden területen érzékelhető lesz, hogy nincs akkora kereslet, vagy legalábbis jóval óvatosabbá, körültekintőbbé váltak az ügyfelek. Tehát az első következmény, amit mondanék, hogy egy nagyon érzékeny, versenytársakkal teletűzdelt piacon kell a vállalatoknak helytállnia. Ehhez a helytálláshoz pedig termékfejlesztésre, marketingre, jó értékesítési stratégiára, PR-ra van szükség. Ezek a területek megkerülhetetlenek lesznek: ha kevesebb a hal a tóban, akkor sokkal több halászbotra, sokkal ügyesebb és finomabb eszközökre van szükség. Ezzel a jóslattal nagyon nehéz mellényúlni.

A második jóslat szintén a 2008-as válság tapasztalataiból merít, és arra vonatkozik, hogy valószínűleg a munkaerőpiac kicsit magához tér. Ahogy 2006 és 2008 között, úgy az elmúlt három évben is azt lehetett látni, hogy semmiképp nem a hipermotivált és hipermagasan képzett emberek voltak jellemzők a munkaerőpiacra, hanem inkább egy meglehetősen elkényelmesedett munkaerőpiaci környezettel találkoztak a vállalkozók. Ennek egyszerűen az a magyarázata, hogy inkább a munkavállalók voltak a jobb helyzetben. Azt gondolom viszont, hogy ez most egy időre felrázódik, a tisztességes munkavállaló elkezdi becsülni a tisztességes munkaadót, ahogy a munkaadó is még nagyobb figyelmet fog fordítani a jó munkaerőre. Tehát, szintén borítékolható egyfajta magunkhoz térés rövid távon ebben a tekintetben is.

És ha már jóslásokba bocsátkoztunk, akkor minden további nélkül be merem vállalni azt is, hogy szerintem lesz egy sor olyan vállalkozó, akiknek az első reflexük az lesz a válságra, hogy átszervezésbe kezdenek, különösen azzal a céllal, hogy kevesebbe kerüljön a működésük. Magyarán, koplalni szeretne a problémák elmúlásáig. Véleményem szerint ebbe egy sor vállalkozó bele fog bukni, de amit igazán érdemes kiemelni, hogy nem ebben az évben, hanem a következő egy vagy két esztendőben. Itt szintén egy 2008-as válsággal kapcsolatos tapasztalatból merítek, amikor egy sor vállalkozó koplalni akart egészen addig, amíg felszálló ágra kerül az iparága. És tulajdonképpen emiatt nem 2009-ben, hanem egy vagy két év múlva került igazán gondba, mert nem tudott lépést tartani a technológiai fejlődéssel, nem tudta tisztességesen megfizetni a munkatársait, vagy esetleg egy idő után a partnerei nem voltak már hajlandóak üzletelni vele.

Tudsz olyan általánosan érvényes tanácsot adni, amihez szerinted most minden vállalkozónak tartania kéne magát?

– Igen. Gyakorlatilag majdnem mindegy, hogy mi van a piacon, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ügyfeleknek igényeik vannak, és azt szeretnék, hogy a vállalkozók ezeket az igényeket, problémákat megoldják. A vállalkozóknak most semmi mást nem kell tenniük, mint az új helyzetben újra és újra meg kell érteniük, hogy az ügyfelek mit szeretnének, és tényleg azon kell dolgodniuk, hogy ezeket a problémákat megoldják. Mert ha ez sikerül, és folyamatosan képesek vagyunk azt nyújtani, amit az ügyfelek akutálisan szeretnének, akkor a vállalkozás léte és jövője biztosított. Abban az esetben viszont, ha a régebbi reflexekhez ragaszkodik valaki, azt mondogatja magának, hogy ezt eddig is így csináltuk, ezután is működnie kell, akkor borítékolhatóan megüti a bokáját.

Még kiemelném, hogy a vállalkozókat tömörítő szervezetek szerepe és fontossága meg kell erősödjön, és jó eséllyel meg is fog. Minden vállalkozót arra biztatok, hogy valamilyen szervezetbe lépjen be, ossza meg gondolatait, hallgassa meg másokét.

Nagyon köszönöm az összes partnernek, aki valamilyen formában hozzájárult, hogy népszerűsítsük az eseményt – kiemelten az RMKT-nak, a székelyudvarhelyi HBC-nek, az RMDSZ-nek, a médiapertnereknek. Azt hiszem, sokan megértették, hogy nem egyes vállalkozókat kell most megsegíteni, hanem a vállalkozói szférát, és lehetőség van a kezünkben, hogy a vállalkozói kultúrán egyet fejlesszünk, a standardjainkon emeljünk.

És őszintén hálás vagyok azoknak a regisztrálóknak, akik az ingyenes regisztráción túl a 78 lejes, fél éves hozzáférést is megásárolják az előadásokhoz, mert ennek a bevételnek egyik része faültetésre megy a fundaforest.eu-s partnerségünknek köszönhetően. A faültetésnek van egy üzenete is, miszerint van, lennie kell jövőnek. A bevétel többi része meg az előadások népszerüsítésére, még több vállalkozó elérésére van szánva, és ez nagy segítség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!