Mi lesz a lakásárakkal a kómába esett ingatlanpiacon?

2020. április 21. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani válság visszatérő kérdése, hogy csökkennek-e a lakásárak, illetve milyen hatása lehet mindennek a bérleti díjakra. Ingatlanügynökségek képviselőit kérdeztük.

Az ország egyik legismertebb ingatlanközvetítő oldala, az Imobiliare.ro felmérései szerint a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szükségállapotnak egyelőre nem volt kimagasló hatása a lakáspiaci árakra. Sőt, az oldal elemzői szerint országos szinten 1,8%-kal nőttek az árak márciusban, ráadásul a növekedés még a februári áremelkedésnél is (1,6%) enyhén magasabb magasabb volt.

A lakások átlagára (régiek és újak együtt) március végén elérték az 1 391 euró/négyzetmétert országos szinten, februárban az átlagár még 1 377 euró/négyzetméter volt. A felmérések készítői azonban megjegyzik, hogy az árak növekvő tendenciája annak is köszönhető, hogy a romániai ingatlanpiac és a gazdaság jelenleg tehetetlenségi állapotban van, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a szükségállapot csak március közepén lépett érvénybe. Érdekességként emelik ki továbbá, hogy Bukarestben és Jászvásárban kismértékű árcsökkenést tapasztaltak a területen, de még februárban.

Az oldal szakértői Kolozsváron továbbra is áremelkedésről írnak, igaz a 3,6%-os emelkedésre vonatkozó várakozásaik nem jöttek be, az árak csak 2,6%-kal nőttek az elmúlt hónapban. Jelenleg egy négyzetméter ára átlagosan 1 826 euró az Imobiliare.ro szerint Kolozsváron, szemben a február végén regisztrált 1 780 euróval. Ha külön tekintjük a régi és új lakásokat, előbbinél 2,1%-os, utóbbinál 2,9%-os növekedés volt megfigyelhető.

Temesvár esetében is hasonló tendenciát figyeltek meg, márciusban 1,4%-os volt az átlag árnövekedés, februárban pedig 1,3%-os. Itt a régi lakások szegmensében 1,6%-os növekedést figyeltek meg: 1 256 euró/négyzetméterről 1 316 euró/négyzetméterre; az új lakások kategóriájában ezzel szemben csupán 1%-os növekedésről beszélnek a felmérés készítői: 1,281 euró/négyzetméterről 1 294 euró/négyzetméterre.

Lesz-e ingatlanpiaci válság?

Diósi László , a moldvai Mobiasbanca vezérigazgatója (korábban az OTP Bank Románia vezérigazgatója) nemrégiben egy videointerjúban kifejtette, hogy véleménye szerint nem éri válság az ingatlanpiacot, viszont átrendeződések lesznek, mert változások várhatóak a kereslet és a kínálat tekintetében. Szerinte azoknál az ingatlanoknál, amelyek központi fekvésűek és nagy értéket képviselnek, továbbra is árnövekedés várható, de vidéken és a peremvárosokban csökkenhetnek az árak. Ez ugyanakkor attól is függ a szakértő szerint, hogy milyen hosszú és kimenetelű lesz ez a jelenlegi krízis-helyzet.

Az ingatlanpiacot annyiban érintette a válság, hogy lényegében kómába esett

– ezt Bónis Endre , a kolozsvári Reform Ingatlanközvetítő ügyvezetője mondta a Pénzcsinálók megkeresésére. Szerinte ez a leállás több szempontból is logikus következmény. A szükségállapot alatt ugyanis nem szívesen rizikóznak az emberek azzal, hogy lakásukba engedjék az ügyfeleket, másrészt, az ingatlaneladás egyik legfontosabb része, hogy az ügyfél személyesen nézi meg a szóban forgó ingatlant. „Ebben a szakmában a távmegoldások nagyon nem működnek” – magyarázta Bónis.

„Ami inkább rémisztő, hogy az eddigiekhez képest a napi felkereséseink száma körülbelül 5-6%-ra esett vissza. Amit most tenni tudunk, hogy a már korábban megkötött szerződéseket próbáljuk véghez vinni kisebb-nagyobb sikerrel, mert ugyebár a közjegyző irodák is bezártak, a telekkönyvi eljárások sem egyszerűek” – folytatta a szakértő.

Bónis továbbá kiemelte, szerinte túl korai még arról beszélni, hogy milyen hatással lesz az ingatlanpiacra a járvány, mert nem lehet tudni, hogy a szigorítások feloldása utána hogyan fognak berendezkedni az emberek. Jelenleg mindenki bespájzolt, a költekezéseiket visszaszorították, de például, ha egy komolyabb infláció üti fel a fejét, akkor a piac fel fog pörögni, mert mindenki be akarja fektetni majd a megtakarított pénzét. Ez az egész gazdaság-függő – összegezte Bónis.

Ami pedig az árcsökkenést illeti, Bónis szerint nem várható komolyabb visszaesés, elmondása szerint stabilan fog maradni a piac.

Inkább esésre számít az árakban Szabó Lehel , aki Csíkszeredában foglalkozik ingatlaneladásokkal a főleg Székelyföldön tevékenykedő Wellimobnál. „Mindenik fajta ingatlantípusnál várható csökkenés. Ez normális, hiszen minden gazdasági felívelés után következik egy hanyatló ciklus is” – mondta.

Szerinte az idén még nem lesz érezhető a gazdasági összeomlás az ingatlanpiacon, mert ezen a területen mindig a válságok végén érezhetőek a változások. „Előre sok más egyéb területen lesz érezhető a visszaesés, mielőtt az ingatlanpiacon is ténylegesen érezhető lenne és visszaesnek az árak” – fejtette ki.

Ahogyan Bónis Endre, úgy Szabó Lehet is hasonlóan vélekedik, hogy az ingatlanpiac területén csak akkor lehet konkrétan előreszámítani, amikor lejár a szükségállapot és a szigorításokat feloldják. „Meg kell várni ezt az időszakot hogy járjon le. Egy-két hónap után eldől, de szerintem idén egyelőre csak stagnálás lesz a piacon” – mondta.

A lakások bérleti díjait nem fogja befolyásolni az apartmanok esetleges áringadozása

Szabó arról is beszélt, hogy az ingatlanárak esetleges csökkenése nem szokta negatív irányba befolyásolni a lakóingtalanok bérét. A legutolsó és az azelőtti gazdasági visszaesés során sem csökkentek a bérleti díjak, ilyenkor esetleg stagnálás jelentkezik a piacon, egy jó ideig nem növekednek az árak. Ha gazdaságilag nehéz helyzet alakul ki, akkor nagyon sok ember lakás nélkül marad, és ezek az emberek bérlakásba kényszerülnek. Hiába, hogy összeesik az ingatlanpiac, a növekvő igény ilyen szempontból kiegyensúlyozza a bérek piacát. Tehát ez a terület nem szokott egyenesen arányosan összeomolni az ingatlanok vételárának a piacával – fejtette ki Szabó Lehel.

Bónis Endre a kereskedelmi- és vendéglátóegységek nehéz helyzetéről is beszélt, ugyanakkor kiemelte a Kolozsváron egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Airbnb szolgáltatásait is, akiknek tevékenysége teljesen leállt a szükségállapot alatt, így közülük sokan képtelenek a bérleti díjak kifizetésére.

„Ilyenkor az történik, hogy az ingatlantulajdonos és a bérlő szolidarizálást vállalva megegyeznek egy ideiglenes bérleti díj áráról. Le kell ülni és nyitott kártyákkal megvizsgálni, hogy mennyi a felmerülő bevételkiesés. A tulajdonos egyszerűen nem várhatja el, hogy ugyanakkora összeget fizessen a fizetésképtelenné váló bérlő. Ezektől megszabadulni tulajdonosként nem érdemes, mert új bérlőt találni ebben a periódusban nem fog. Persze, ettől függetlenül vannak olyan cégek, vagy olyan területek, ahol egyelőre még nincs változás, az ő esetükben a bérleti díjak visszavonása nem indokolt” – magyarázta Bónis.

Nem kell tartani attól, hogy a lej leértékelődése árnövekedésekhez vezet

Az ingatlanügynököknél rákérdeztünk arra is, hogy szerintük a lej esetleges leértékelődésének milyen hatása lehet az ingatlanpiacra nézve. „Nem befolyásolja. Nálunk mindig euróban van meghatározva az ingatlan értéke. Csak akkor beszélhetünk jelentős változásról, ha például megduplázódna az euró értéke a lejhez képest, de gondolom ez nem történhet meg” – összegezte Szabó.

„Romániában, ami az embernek a fizetése fölötti összeg, az általában euróban van számolva. Senki nem tudná megmondani, hogy az autója vagy a lakása mennyi lejbe kerül. Az ingatlanpiac számára teljesen egyértelmű az euróban való gondolkodás, még akkor is, ha a hitelezők már nem adnak eurós hitelt. A tulajdonosok, bérlők, eladók, vásárlók, mindenki euróban számol” – fejtette ki Bónis.

Képünk illusztráció, forrás: Pixnio.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!