„Alkalmazkodni kell, és nem megijedni a gazdasági visszaeséstől”

2020. április 8. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Részt vettünk a Vétel online konferencián, ahol vállalkozásokról, kommunikációról, sikertörténetekről, vagy épp a bezártság hatásairól is szó esett.

Még a múlt hét elején gondolkodtam azon, hogy hiányzik a konferenciákra járás. Aztán pár napra rá szembe jött velem a GrowthReactor és a RIF (Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciója) közös rendezvénye, a Vétel online konferencia, amelyet szombaton tartottak meg. A szervezők szerint összességében körülbelül 500-an csatlakoztak a Zoom applikáción keresztül, a rendezvényen szó esett vállalkozásokról, kommunikációról, sikertörténetekről, vagy épp a bezártságról és annak a társadalomra, gazdaságra mért hatásairól. Az előadók nem a szokásos előadótérben, gondosan előkészített prezentációkkal készültek, hanem otthonról (konyhából vagy éppen az ágyon ülve) jelentkeztek be. Ezért én is kissé személyesebb hangvételben emelek ki pár érdekesebb gondolatot a konferenciáról.

A világ nem állt meg, de átalakul

Ha az előadók üzenetét egy mondatban kellene összefoglalni, akkor ezt emelném ki. Az igaz, hogy mindenki a maga módján kihívásokkal néz szembe ebben az időszakban, de kimondottan örültem, hogy az előadók alapvetően a sikertörténetükről és a sikeres továbblépésről beszéltek.

Szélyes Levente , a kolozsvári Codespring vezérigazgatója fogalmazta meg, hogy az IT-iparban például az online tér előtérbe kerülése miatt nagy valószínűséggel más igények alakulnak ki, tehát alkalmazkodni kell, új terméket kell a piacra vinni, és nem megijedni az esetleges rövid távú gazdasági visszaeséstől.

„Saját életünk mesélői vagyunk. Ezért nem mindegy, hogyan emlékszünk majd erre az időszakra. Inkább használjuk ki a sok szabadidőt, végezzünk régóta megoldásra váró, vagy nagyon időigényes feladatokat, mert nem biztos, hogy lesz még olyan lehetőségünk, hogy megálljon körülöttünk a világ” – ezt már Dr. Kádár Annamária pszichológus mondta előadásában. A szakember külön hangsúlyozta azt is, hogy nagyon sok vállalkozó például most szembesül azzal, hogy az anyagiak mellett mennyire fontos az alkalmazottak mentálhigiénés segítsége is. A humántőke mindennél többet ér – emelte ki.

A Delicates Couture egyik alapítója és dizájnere, György Eszter a jelenlegi helyzetre reagálva elmondta, hogy „ami késik, nem múlik”, az esküvő örökké biznisz marad, ehhez igazították ők is vállalkozásukat. Sikerült kiépíteniük a „Delicates menyasszony” brandjét, ami egyre népszerűbb az erdélyi nők között. Elmondása szerint a mostani menyasszonyok már sokkal inkább saját maguk vásárolják a menyasszonyi ruhát, olyat választanak, ami kimondottan az ő személyiségüket képviseli, és döntésbe nincs beleszólása másoknak. Tehát az egyéniségre és minőségre alapozott befektetés igazán bevált stratégiának számított.

Ha már a pozitív hangulatot említettem, akkor nem hagyhatom ki az egyedüli „külföldi” előadót sem, Böszörményi Nagy Gergelyt , aki a budapesti Brain Bar fesztivál egyik megálmodója. Mint elmondta, nem marad el a rendezvény, csak elhalasztják. A Brain Bar fesztivál egyébként nagyon izgalmas történet, ahol az emberiség jövőjét formáló legfontosabb kérdéseket vitatják meg. Itt olyan nemzetközi szinten is elismert előadók lépnek fel, mint például Peter Thiel , Jordan Peterson , de például eljött Sophia is, az első robot, aki Szaúd-Arábia állampolgára. Gergely elmondása szerint az egyébként „panaszkultúrában élő” magyaroknak szükségük van arra, hogy lángelmékkel alakítsanak ki kapcsolatot, hogy olyan szakértőkkel találkozzanak az Y és Z generáció tagjai, akiktől kellő inspirációt kaphatnak. Mert hogy ők a legértékesebbek a munakerőpiacon. Mint elmondta, nyitottak arra is, hogy erdélyi kezdeményezésnek is besegítsenek. „Ha jösztök egy hasonló kezdeményezéssel, mi nagyon szívesen segítünk nektek ebben” – mondta.

Online-ra hangolódva – kik is vannak a GrowthReactor mögött?

Mivel számunkra még ismeretlen a GrowthReactor tevékenysége, ezért felkerestem Péter Istvánt , aki amúgy az egész konferenciát lemoderálta, szócső, egyben a networking feladatokat ellátó személy volt az előadók és nézők között (mivel ugye, a konferenciák legnagyobb értelme maga a találkozás, eszmecsere).

Mint elmondta, a GrowthReactor tavaly október 1-jén indította tevékenységét egy blog beindításával , azon kívül december elején podcast sorozatot is indítottak, ahol számos közéleti kérdést vitatnak meghívott előadók.

„Az egészet ketten alapítottuk Barabás Csongorral , az alapötlet nagyjából az övé is volt: a célunk, hogy önfejlesztés témakörben szolgáltassunk minél több online tartalmat erdélyi fiatalok számára, mert – észrevételeink alapján – itthon hiányzik a Think outside the Box (gondolkodj a dobozon kívül) mentalitás a fiatalok körében”.

István elmondása szerint szeretnének egy online közösséget teremteni, erre van is már egy 350-400 fős tagot számláló csoportjuk, ahol például a karantén ideje alatt személyi edzőket kértek fel, hogy otthoni tornagyakorlatokat mutassanak, de ugyanakkor más kihívásokat is kitaláltak az embereknek.

„Igyekszünk minél innovatívabban és pozitívabban kihasználni az adott helyzetet és úgy döntöttünk, hogy szervezünk egy online konferenciát. Ha az emberek nem tudnak személyesen networkingolni, akkor azt legalább az online térben tegyék meg, így biztosítunk egy hasznos elfoglaltságot, hasznos tartalmakkal. Így született meg a Vétel” – árulta el.

Arra a kérdésünkre, miszerint mennyire lesz Erdélyben a podcast kultúra trend, István elmondta, szerinte nem hogy erdélyi, de még magyar nyelvű (és ugyanúgy román ) sem nagyon létezik.

„Ha megnézzük a statisztikákat Spotify-on, a leghallgatottabb magyar nyelvű podcast a Sebestyén Balázsék reggeli show-ja, amit reggel elmondanak élőben a rádióban és utólag közzé teszik podcastként. Ugyanezt csinálják a román nyelvű csatornák is”.

Elmondása szerint tervezik, hogy felveszik a kapcsolatot a még hasonló tevékenységet folytató platformokkal, mint például a Éterrel is, mert céljuk egy olyan közös online tér kialakítása, ahol meggyőzik az embereket, hogy egyes hétköznapi cselekedetek közben (autóvezetés, takarítás) nagyon hasznos tartalmas beszélgetéseket hallgatni, amiből csak tanulni lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!