Mit lehet tudni a banki törlesztések moratóriumának lehetőségéről?

2020. április 2. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Esetenként eltérő lehet, hogy megéri-e kérni a halasztást.

Kisebb módosítások után már hétfőn éjszaka megjelent a hivatalos közlönyben a banki törlesztések akár 9 hónapos felfüggesztését is lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a bajba jutott hitelesek mikortól élhetnek a moratórium lehetőségével, a rendelet alkalmazási módszertanának napokban várható közzététele ugyanakkor számos kérdést is segíthet megválaszolni. Összefoglaltuk, hogy mit lehet tudni és melyek a kérdőjelek a rendelettel kapcsolatban.

Hogyan és mekkora időszakra kérhető a moratórium?

A sürgősségi kormányrendelet szerint a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztése 1 és 9 hónap közötti időszakra, legfennebb 2020. december 31-ig kérhető, a rendelet megjelenésétől számítva 45 napon belül. Az ügyfelek levélben vagy e-mailben igényelhetik majd a felfüggesztést, de ha valamilyen okból kifolyólag ezeknek a csatornáknak a használatára nincs lehetőség, az ügyfelek szóban, akár telefonon is közölhetik a bankkal a kérésüket.

Azt várhatóan az alkalmazási módszertan fogja részletezni, hogy pontosan milyen időtartamokra kérhető a felfüggesztés, ugyanis a sürgősségi kormányrendelet erről nem feltétlen rendelkezik. Források szerint a pénzügyminisztériumnál felmerült annak a lehetősége is, hogy az eljárás még egyszerűbbé tétele érdekében az adósok csak május, június, szeptember és december között, tehát 1, 2, 6 és 9 hónapos moratórium mellett dönthessenek.

Kik és milyen feltételek mellett kérhetik?

A sürgősségi kormányrendelet szerint magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek (PFA), magánvállalkozók (ÎI), szabadfoglalkozásúak, családi vállalkozások és olyan jogi személyek (a sürgősségi kormányrendelet alapján az viszont egyelőre nem világos, hogy a halasztás lehetőségét a kis- és közepes vállalkozások mellett igényelhetik-e nagyvállalatok is) kérhetik a törlesztőrészletek felfüggesztését, akiket negatívan érintettek a járvány gazdasági következményei.

Bár Florin Cîțu pénzügyminiszter korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a negatív gazdasági hatásokkal kapcsolatos korlátozás gyakorlatilag a legtöbb banki ügyfélre igaz, a rendeletben mégis szerepel az a szigorítás, hogy a jogi személyeknek a gazdasági minisztériumtól kék vagy sárga szükségállapoti tanúsítványt kell igényelniük a törlesztés felfüggesztéséhez. A kék tanúsítványt azok a jogi személyek kapják, akiknek a kormány szükségállapot alatt hozott intézkedései miatt jelentősen vagy teljesen csökkenteniük kellett a tevékenységüket (pl. éttermek, kávézók stb.), a sárga tanúsítványt pedig azon vállalatoknak állítják ki, akiknek a járvány gazdasági következményei miatt legkevesebb 25%-kal csökkent a bevételük. Mindkét tanúsítványtípust egyéni felelősségvállalási nyilatkozat alapján állítják ki.

A halasztást csak azokra a hitelekre kérhetik az ügyfelek, amelyek esetében a szükségállapot bevezetésének időpontjáig nem volt elmaradás. Abban az esetben viszont, ha egy ebben a helyzetben levő ügyfél kifizeti az elmaradásait a szükségállapot időpontjáig, akkor szintén jogosult lehet a törlesztés felfüggesztésének igénylésére. Szintén fontos korlátozás, hogy a fizetésképtelen vállalatok nem jogosultak a törlesztés halasztására. A sürgősségi kormányrendelet szerint ezt az Országos Cégbíróság honlapján elérhető adatok alapján fogják ellenőrizni.

Milyen hiteltípusokra vonatkozik a rendelet?

Jelenleg nem egyértelmű, hogy a moratóriumról szóló rendelet a személyi hitelek, a jelzáloghitelek és a vállalatoknak nyújtott hitelek mellett vonatkozik-e például a hitelkártya tartozásokra, a folyószámlahitelekre vagy a hitelkeretekkel kapcsolatos adósságokra, ezt várhatóan az alkalmazási módszertan részletezni fogja. A sürgősségi kormányrendelet viszont egyértelműen vonatkozik a lízingszerződésekre.

Hogyan változik a hitel futamideje és a kamatok?

A sürgősségi kormányrendelet szerint a törlesztés felfüggesztése esetén a hitel futamideje meghosszabbodik a halasztás időtartamával. Abban az esetben viszont, ha a halasztás miatt az ügyfél életkora a lejárat idejére meghaladja a hitelezőkre vonatkozó szabályozásokban foglaltakat (65 év), akkor a hitelt úgy strukturálják át, hogy az megfeleljen ezeknek az korlátozásoknak. Ennek főként a lakásvásárlásra felvett hiteleknél van jelentősége.

A törlesztés felfüggesztése alatt esedékes kamatokat tőkésíteni fogják, és hozzá fogják adni a tőketartozáshoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti az ügyfelek számára, hogy kamatot fognak fizetni a most elhalasztott kamatokra is.

Kivételt képeznek ez alól a jelzálog-hitelesek. Esetükben az elhalasztott kamatot nem a tőketartozáshoz adják hozzá, hanem külön kezelik, és 0%-os kamatot számítanak fel rá. A sürgősségi kormányrendelet szerint a jelzálog-hitelesek 5 év alatt fogják kifizetni a felfüggesztett kamattartozásaikat, és ezek törlesztését már közvetlenül a felfüggesztés lejárta után meg kell kezdeniük.

Megéri halasztást kérni a hiteleseknek?

Ennek a kérdésnek elsősorban az ingatlanhitellel rendelkező ügyfelek számára van igencsak nagy tétje, és esetenként eltérő lehet a válasz arra a kérdésre, hogy megéri-e kérni a halasztást akkor is, ha az adós nincs nagyon nagy bajban. Egyrészt azért, mert az eltérő hitelkonstrukciók más és más helyzetet teremthetnek: sok adósnak az első 5 évben fix kamatozású a hitele, utána viszont változó kamatozás lép érvénybe, és a kamatterheket a bankközi kamatok mozgatják, amelyeknek az alakulását nehéz megjósolni előre. A napokban például a jegybanki intervenciók hatására erősen estek a bankközi kamatok, aminek hatására kisebb késéssel, de csökkenni fognak a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei is.

Szintén eltérő helyzetet teremthet, hogy a jelzáloghiteles éppen hol tart a törlesztésben. Mivel a törlesztés elején a törlesztőrészletben a tőketartozásnál nagyobb arányban szerepel a kamattartozás, egy újonnan felvett hitel esetében sokkal nagyobb hatása van az átstrukturálásnak, mint a lejárathoz közelítő hitelek esetében.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban relevánsak lehetnek a Profit.ro gazdasági portál számításai is. Egy 250 ezer lejes jelzáloghitel esetében, 5,5%-os éves kamattal és 25 éves futamidővel számolva a havi törlesztőrészlet jelenleg olyan 1 535 lej körül alakul. Egy kilenc hónapos halasztás azt jelentené, hogy kamat tőkésítése miatt (egy újonnan felvett hitel esetében) körülbelül 10 247 lejjel növekedne a hitel tőketartozása, amely 60 hónap törlesztőrészletei között kerülne egyenlő leosztásra. Ebben az időszakban 11%-kal, vagyis 171 lejjel nőve a havi törlesztőrészlet, amely így elérné az 1 706 lejt. A Profit.ro elemzője azt feltételezte, hogy a kamat változatlan marad és a hitel futamidejét 9 hónappal meghosszabbítják.

A szenátus „kijavította” a sürgősségi kormányrendeletet

A fenti kérdés megválaszolását és a bajba jutott hitelesek helyzetét tovább bonyolítja, hogy mindössze egy nappal azután, hogy a sürgősségi kormányrendelet megjelent a hivatalos közlönyben, a szenátus is elfogadott egy törvénytervezetet a hiteltörlesztések felfüggesztésének lehetőségéről.

A PSD által benyújtott tervezet, amelyet a Pro Románia és az ALDE is támogatott, az RMDSZ pedig javaslatokkal egészített ki, abban hozná a legnagyobb változást a kormány által elfogadott rendelethez képest, hogy kimondja, a felfüggesztés a hitel futamidejének meghosszabbítását jelenti, és nem lehet felszámolni többletköltségeket a halasztást kérő adós számára. A tervezetben külön cikkely tiltja meg, hogy a felfüggesztés ideje alatt esedékes kamatokat és banki jutalékokat nem lehet tőkésíteni, tehát megtiltja a kamat utáni kamatfizetést.

A szenátusban elfogadott tervezet kedvezőbb feltételeket biztosít a banki részletek befizetésében elmaradással rendelkező ügyfelek számára, hiszen esetükben nem kérnék, hogy a halasztási kérelem benyújtása előtt kifizessék az addig felhalmozott tartozásaikat. A moratóriumot emellett a végrehajtás alatt álló személyek és fizetésképtelen cégek is kérhetik, csakúgy mint a kormányrendelet, ez a tervezet is vonatkozna a lízingügyletekre.

A PSD a szenátusi szavazást követően közleményt adott ki azzal a felütéssel, hogy „kijavították” a kormány rendeletét. Ahhoz viszont, hogy a tervezet törvényerőre emelkedjen, következő lépésben a képviselőháznak is meg kell szavaznia. Erre van is esély, a PNL ugyanakkor már a szavazást követően bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon fogják megtámadni a tervezetet, ami további fordulatokhoz vezethet az ügyben.

Bankok: az egyéni megoldások jobbak

A sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban a Romániai Bankok Egyesülete (ARB) is megszólalt, inkább kritizálva a készülő rendelkezéseket. Az érdekvédelmi szervezet által közzétett álláspont szerint a járvány által sújtott ügyfelek helyzetére, mind a magánszemélyek, mind a vállalatok esetében, egyénileg kellene megoldásokat kínálni. A szövetség közleményében óva intette a döntéshozókat attól, hogy általános érvényű, minden ügyfél helyzetét ugyanazokkal az intézkedésekkel megoldani kívánó rendelkezéseket fogadjanak el, mert véleményük szerint az nem nyújt valós segítségeket sem az adósok, sem a gazdaság számára.

Rámutatnak, több hitelintézet is „megértette”, hogy a jelenlegi helyzetben segítséget kell nyújtaniuk az ügyfelek számára, azonban a törlesztés sok esetben „abszolút szükséges” elhalasztásáról azt követően kellene dönteniük a bankoknak, hogy elemzik az ügyfelek helyzetét, illetve azonosítják azt is, hogy esetenként nincs-e szükség további könnyítésekre.

A bankok egyesülete rámutat, a jelenlegi helyzetben a bankrendszer erőforrásait optimálisan és körültekintően kellene igénybe venni. Szerintük az ügyfelek széles körére érvényes könnyítések miatt félő, hogy a bankszektor a jelenlegi válság utáni kilábalási időszakban lendületet veszít a hitelezési tevékenységében, ami szerintük azért is jelent gondot, mert Románia gazdaságának talpra állításában kulcsfontosságú szerep jut majd a hitelintézeteknek.

Romániában a szükségállapot kihirdetése óta több bank is könnyítéseket vezetett be, jellemzően a törlesztések elhalasztását kínálta fel az ügyfelei számára. Amíg a törlesztések felfüggesztésének lehetőségéről szóló kormányrendelet alkalmazási módszertana nem jelenik meg a hivatalos közlönyben, a bankok többsége továbbra is elérhetővé teszi a saját megoldásait az ügyfelek számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!