Kényszerszabadság: mit kell tudni a támogatások igényléséről?

2020. március 27. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam átvállalja a vállalatoktól a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásait. Több ezzel kapcsolatos korlátozást is eltöröltek.

Bár még mindig vannak kérdőjelek a kormány vállalatokat segítő intézkedéseivel kapcsolatban, egyre inkább körvonalazódik az a folyamat, amely mentén a bajba jutott vállalkozások igényelhetik a kényszerszabadságra (șomaj tehnic) küldött alkalmazottak juttatásainak átvállalását az államtól. Az elmúlt napokban az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) híváskezelő központot is létrehozott. A híváskezelő központ telefonszámát (

021/4444.000

)

minden érintettnek érdemes lejegyezni, az ügyfélkezelők kérésre akár a megyei ügynökségeket is kapcsolják. De a megyei ügynökségek akár az e-mailben megfogalmazott kérdéseket is igyekeznek célba juttatni. Az alábbi cikkben mi is összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek jelenleg az adatgyűjtés fázisában vannak – mondta el megkeresésünkre Kelemen Tibor , a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója. Kelemen emlékeztetett, hogy ami a kényszerszabadságra nyújtott állami támogatások által megsegíthető, bajba került vállalatokat illeti, az elfogadott katonai rendelkezések értelmében két kategóriáról beszélhetünk: (1.) azokról a cégekről, amelyek a kormány által meghozott rendelkezések miatt voltak kénytelenek „bezárni az ajtót”, és (2.) azokról a vállalatokról, amelyek a kialakult gazdasági helyzet miatt kerültek rossz helyzetbe.

(1.)

Az első kategóriában azok a vállalatok tartoznak, amelyeknek a katonai rendeletek miatt részben vagy teljes egészében be kellett szüntetniük a tevékenységüket. Ilyenek a kávézók, éttermek, rendezvényszervezéssel foglalkozó vállalatok stb.

(2.)

A második kategóriába azok a vállalatok tartoznak, amelyek a koronavírus következményeiként nehéz gazdasági helyzetbe kerültek. Ezeknek a vállalatoknak a képviselői saját felelősségre nyilatkozhatnak a vállalat helyzetéről, és a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem számít a bevételek csökkenésének mértéke. (Korábban ennél a kategóriánál két korlátozás is létezett: a támogatást csak azok a vállalatok kérhették volna, amelyeknek a bevétele 25%-ot esett a január-februári átlaghoz viszonyítva, és legfennebb az alkalmazottak 75%-ának esetében vehették volna igénybe a cégek az állami segítséget. Ezeknek a korlátozásoknak a törlését pénteken jelentette be Ionel Dancă , a miniszterelnöki kancellária vezetője.)

A támogatások az alkalmazottak alapbérének 75%-ára terjednek majd ki, de van felső korlát is: nem haladhatják meg a bruttó átlagbér 2020-as költségvetésben szereplő szintjének 75%-át, vagyis a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak legmagasabb bruttó bére 4 071,75 lej lehet (az 5 429 lejes bruttó átlagbér 75%-a). A támogatások összegét a román állam az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, valamint a megyei ügynökségek által fogja kiutalni a szükséges iratok benyújtását követő 15 napon belül.

A támogatáshoz fel kell függeszteni a munkaszerződéseket és szükségállapoti tanúsítványra is szükség van

Kelemen Tibor elmondta, hogy az állami támogatás igényléséhez bizonyos lépések megtételére van szükség. Az első lépés, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak munkaviszonya felfüggesztésre kell kerüljön az alkalmazottakat nyilvántartó alkalmazásban, a Revisalban. Kelemen Tibor ebben a lépésben figyelmességre inti a vállalkozásokat: csak azok az aktív munkavállalók jöhetnek számításba, akiknek most a munkaviszonyuk felfüggesztésére van szükség a vállalat gazdasági helyzete miatt.

A nehéz helyzetbe került cégeknek emellett úgynevezett szükségállapoti tanúsítványokat kell lekérniük a gazdasági minisztérium honlapjáról , a platform március utolsó napjaitól lesz elérhető. A tanúsítvány letöltése teljesen online történik és egyéni felelősségvállalási nyilatkozat alapján bocsátják ki, két formában:

1-es típus (kék) – azok a vállalatok kapják, amelyeknek részlegesen vagy teljesen leállt a tevékenységük a hatósági intézkedések miatt (éttermek, kávézók stb.)

2- es típus (sárga) – azok a vállalatok kapják, amelyek nehéz gazdasági helyzetbe kerültek.

Kelemen Tibor az egyéni felelősségvállalással benyújtott nyilatkozatokkal kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy bár most törekednek a minél egyszerűbb lebonyolításra, az elkövetkező években nagyon komoly ellenőrzésekre lehet számítani ezek valóságtartalmát illetően.

Elektronikusan kell leadni az iratokat

A támogatás igényléséhez szükséges iratokat teljes egészében elektronikusan kell leadni a megyék munkaerő-elhelyezéssel foglalkozó ügynökségeinél. Erre a célra egységes e-mail címeket fognak használni minden megye esetében, amelyek a [email protected] (például [email protected], abban az esetben viszont, ha a megye neve két szóból áll, akkor kötőjelt fognak használni, például [email protected]) formátumot követik. Erre a címre kell majd a támogatást igénylő vállalatvezetőknek április elseje után elküldeniük a gazdasági minisztérium által kiadott tanúsítványt, a nyilatkozatot, az alkalmazottak létszámával kapcsolatos információkat tartalmazó táblázatot és magát a támogatás igénylésére vonatkozó kérést.

Hogyan történik a kifizetés?

Kelemen elmondta, hogy április elseje után a megyei ügynökségek a szakminisztériumokon keresztül fogják lekérni az összegeket, és a lehető leghamarabb át fogják utalni a cégeknek. Az ügyvitelt tulajdonképpen a vállalatok fogják elvégezni, arra is kötelezettségük lesz a cégeknek, hogy visszatartsák és átutalják az állam fele a hozzájárulási kötelezettségeket (társadalombiztosítás járulék), a felfüggesztett munkaviszonyú alkalmazottaknak pedig szintén a vállalatok fogják átutalni a kényszerszabadság után járó nettó összegeket. A vállalatoknak 3 napjuk van a beérkező forrásokból kiutalni a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat megillető juttatásokat.

Mint Kelemen Tibor elmondta, jelen állás szerint április 16-ig fog ez a folyamat működni, hiszen az állam a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottak juttatásait egyelőre csak március 16. és április 16. között vállalta. Hozzátette, ha nem hosszabbítják meg ezt az állapotot, akkor a következő kéréscsomag benyújtása április 16. után lesz várható, és a támogatásokat szintén a megyei munkaerő-elhelyezésért felelős intézményeken keresztül fogják kifizetni.

Arra is rákérdeztünk a szakembernél, hogy amennyiben a kormány a hosszabbítás mellett dönt, akkor lesz-e lehetőség a folyamat folytatására, vagy a dokumentáció újbóli leadására lesz szükség. Elmondta, hogy ezzel kapcsolatban még a rendelkezések pontosítására lesz szükség, azonban feltételezi, hogy „aki egyszer már beesett a gödörbe, annak nem kell bizonyítania, hogy továbbra is a gödörben van”.

Az engedélyezett magánszemélyeket is támogatnák

A kormány az alkalmazottak mellett a nehéz helyzetbe jutott engedélyezett magánszemélyeket (PFA), és a magánvállalkozókat is a bruttó átlagbér 75%-át elérő egyszeri fix támogatással segítené a szükségállapot idejére. Ekkora támogatásra nyújthatnak be igényléseket a szerzői jogdíjakból, kulturális, kreatív tevékenységből élő személyek is.

A gyermekükkel otthon maradt szülők helyzete sem tisztázott a vakáció ideje alatt

A szakember elmondta, hogy a kormány a vállalatokat és alkalmazottakat támogató intézkedéseivel kapcsolatban még számos tisztázatlan kérdés van. Példaként azoknak a szülőknek a helyzetét hozta fel, akik a jelenlegi helyzetben 12 éven aluli gyermekekre vigyáznak otthon.

„Érdekes módon a törvény nem tér ki arra, hogy mi történik a vakációban. Közeledik a húsvéti vakáció, és bár az iskolai oktatás jelen pillanatban fel van függesztve, a gyermekek mégis intézményesített vakáción lesznek, hiszen a vakáció a tanügyi törvény értelmében továbbra is létezik, és felmerül a kérdés, hogy ebben az időszakban az érintett szülők vissza kell-e térjenek a munkába” – mutatott rá Kelemen a visszás helyzetre. Korábban Csép Éva Andrea , az RMDSZ képviselője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Transindex nek, hogy a gyerekfelügyeleti szabadság nem vonatkozik a húsvéti vakáció idejére.

A megyei ügynökségek többsége felfüggesztette a láttamozást

A román médiában több olyan esetre is rámutattak az elmúlt időszakban, amikor a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségeknél sorok alakultak ki amiatt, mert a munkanélkülieknek meg kellett jelenniük a havonta esedékes láttamozásra. Erre a felvetésünkre Kelemen Tibor elmondta, hogy ennek a helyzetnek a kezelése az intézményvezetőkre van bízva, de „többségében inkább az derül ki, hogy ezt a láttamozást felfüggesztettük. Több erről szóló közleményt is láttunk, és Kovászna megyében is ugyanezt fogjuk követni, hiszen szeretnénk csökkenteni azoknak az okoknak a számát, amiért az embereknek ki kell menniük az utcára, még akkor is, ha a munkanélküliek esetében 65 év alatti személyekről beszélünk” – mondta Kelemen Tibor.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügynökségek továbbra is folytatják az ügyfélfogadást. „Az ajtóink nyitva állnak azok előtt, akik munkát találnak, és szerencsére még mindig sokan vannak ebben a helyzetben, illetve azon vállalkozók előtt is, akik bővítenék tevékenységüket. Természetesen fogadjuk őket, foglalkozunk velük, de a megfelelő módszerrel járunk el: kesztyűs kézzel, maszkkal, illetve, amit lehet, elektronikusan intézünk” – mondta a szakember.

Kérdésünkre Kelemen Tibor elmondta, hogy jelenleg Kovászna megyében a vállalatoktól érkezett értesítések szerint körülbelül 600 embert érinthet tömeges elbocsátás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!