Addig vásárolunk dízel autókat, amíg az elektromosak nem nyújtanak olcsóbb alternatívát a hosszú utakra?

2020. február 20. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A használtautó-piac is követi az új autók piacát, ahol egyértelműen az elektromos meghajtásé a jövő. Bukovinszky Csáki Géza szakértőt kérdeztük.

Hozzávetőlegesen nyolcmillióra nőtt 2019-ben a Romániában közlekedő autók száma a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) szerint. A gépkocsik beíratásáért és a jogosítványok kibocsátásáért felelős igazgatóság (DRPCIV) adataira alapozó egyesület azt is közölte, hogy tavaly 7 százalékkal, azaz 606 163 személyautóval (161 562 új és 444 601 használt autó) bővült a hazai gépkocsipark.

Az APIA közleménye arra is rámutat , hogy az ország gépkocsiparkjának mintegy 86 százalékát kitevő személyautók szegmensében a legnagyobb arányú növekedést a legfeljebb két évvel ezelőtt gyártott járművek (+22,8%), valamint a 3 és 5 év közötti járművek (+15%) esetében jegyezték. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy nagyszámú új autót jegyeztek be 2019-ben, hanem annak is, hogy jelentős számú, mintegy 51 ezer öt évnél fiatalabb (Euro 6-os, elektromos vagy hibrid) használt jármű került a hazai utakra.

Az egyre fiatalabb használt autók vásárlásának tendenciáját erősíti az APIA azon közleménye is, amely külön kihangsúlyozza: a tavalyi adatok szerint a romániai használt autók átlagos kora 11,2 évre csökkent, a 2018-as 11,4-ről.

Ami az elektromos autókat illeti: 2019-ben 150,3%-kal növekedett ez a szegmens 2018-hoz képest, míg a hibrid járműveknél a növekedés szintén jelentős, 79,7%-os ugrást mutat (ezek az adatok magukba foglalják az új és használt autókat is).

Egyértelmű tendencia, hogy az autóipar az elektromos felé halad, Romániában viszont egyelőre még mindenki a dízelt választja

Most az új és a használt autók piaca is érezhető változáson megy keresztül úgy Romániában, mint Európában – mondta el Pénzcsinálók nak Bukovinszky Csáki Géza , egy független autókereskedő vállalat ügyvezető igazgatója. A szakértő szerint ez annak is köszönhető, hogy létezik egy olyan európai célkitűzés, miszerint egy adott gépjárműgyártó vállalat vagy cégcsoport összes eladott autója nem haladhatja meg (jelen állás szerint) a 95 g/kilométer kibocsátási rátát. „Ezt a rátát folyamatosan csökkentik. Ezek a normák nem a felhasználókat érintik, hanem a gyártókat. Ezáltal kötelesek tenni arról, hogy a légszennyező anyag kibocsátása az összes általuk eladott autó esetében ne haladja meg ezt az éves küszöböt. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy eladnak olyan autókat, amelyek nagymértékben meghaladják az említett küszöböt, de adnak el olyanokat is, amelyek egyáltalán nem szennyezőek. Az átlagot pedig pont a küszöb alá helyezik. Vannak olyan gyártók, mint például a Dacia is, akik nem tudják teljesíteni a normákat, mivel nincs elektromos autójuk. Ekkor pedig jókora büntetést fizetnek évente” – magyarázta.

A környezettudatosság persze egyértelműen meghatározza a piacot, és ez a tendencia kezd kibontakozni, ettől függetlenül a romániai vásárlók továbbra is a dízeleket választják – hangsúlyozta.„A mi klienseink 90-95%-ka ilyen autót vásárol, sőt, én is azt választanám a következő autómnak” – tette hozzá.

Nyugat-Európában a dízelbotrányt követően meglehetősen nagy zuhanás állt be a dízel meghajtású autók eladásában, Bukovinszky szerint viszont ez most egyre inkább stabilizálódni látszik. „Az igaz, hogy kevesebb dízel autót adnak el, mint 5 évvel ezelőtt, de nem olyan jelentősen kevesebbet, hogy megijessze a piacot. Mindenki azt gondolta, hogy a botrány, a klímaváltozás, valamint az európai normák miatt az emberek tömegesen kezdik el vásárolni a nem légszennyező autókat” – folytatta.

Bukovinszky kiemelte: a dízel melletti hűség egyik magyarázata, hogy a mindennapi használatra szánt autóknál nagyon számít a fogyasztás mértéke: a benzines jóval többet fogyaszt, igaz, a városban közlekedni előnyösebb. A dízel hosszú távú utazásokkor nagyon jó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók még mindig a biztonságos dízel autók felé fordulnak.

„Mindennek ellenére, szerintem az elektromos autó a jövő. Az emberek addig veszik a dízel autókat, amíg nem lesz egy olcsóbb alternatívája az elektromos autóknak hosszú távú utakra.Több okból gondolom ezt: az egyik, hogy az elektromos autó jóval egyszerűbb felépítésű, mint bármelyik belső égésű motorral működő autó, a másik fontos tényező a környezetkímélő léte. Igazából akkor lesz igazán zöld, ha az az energia, amit mi ”beletöltünk„ az autóba, az is megújuló energiaforrásból van. Hogyha ugyanúgy szénalapú, vagy atomerőműből nyert energiát használunk, akkor szintén káros hatással van a környezetre. Ráadásul ezeket az autókat olyan akkumulátorok hajtják, amelyekhez lítium tömbök kellenek, annak a bányászata egyelőre igen káros” – mutatott rá.

Az elektromos autó jelenleg nem olcsó, hiszen fejlődésben van a technológia. Amíg egy 10 éves dízel autóval egy tankolásból haladhatsz 800-900 kilométert, addig az elektromosokkal legfeljebb (a jelenlegi teljesítmény szerint) 566 kilométerig juthatunk el. A jövő kérdése továbbá, hogy miként lehet az elektromos autókat gyorsan feltölteni – hangsúlyozta a szakértő.

Nem lehet kategorizálni a vásárlók igényeit

Szerinte nehéz általánosítani a vásárlói igényeket, mert ahány érdeklődő, annyi típusú kérés és igény fogalmazódik meg. Van, aki számára az autó csak egy eszköz, másoknak a ház után a második legértékesebb tárgyuk, ami szép, biztonságos és jó kell legyen.

„A márkák iránti érdeklődést sem lehet standardizálni, mert a különböző országok autói másban jók, ennek megfelelően igények szerint választják. A japán kocsik messze a legmegbízhatóbbak, a franciák olcsóbbak, viszont drága az cserealkatrész. A német autók meg rendszerint bizalmat élveznek az ügyfelek körében, a mi ügyfélkörünk is főleg ilyen autókat vásárol.”

A szakértő két típusú ügyfélről beszélt:

  1. Akinek fontos, hogy kevés futásteljesítménye legyen az autónak, és inkább több pénzt fektet bele.
  2. Vannak, akiket nem érdekel a futásteljesítmény, de az extrák ne maradjanak el.

„Mi próbáljuk felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a futásteljesítmény nagyon fontos szempont: minél kisebb ez a mutató, annál kevesebb vele a gond. Nem is ajánlok 150 ezer kilométernél nagyobb futásteljesítményű autókat” – árulta el.

Amit leginkább megéri vásárolni: 1 éves autók

„Ami az új autókat illeti, a Kelet-Európának szánt exporttermékek meglátásom szerint más minőségűek, mint amit Nyugat-Európának szánnak, plusz a gyártók az autó beárazását függővé teszik a vásárlóerőtől. Ami a használt autókat illeti, a legjobbak azok, amelyek keveset futottak (kb. 20-30 ezer km) és egy évesek. Ez a lehető legjobb választás. Általában véve az eredeti árnál akár 30-40 százalékkal olcsóbbak. Ez azért van így, mert az új autó értéke abban a percben, ahogy kihoztad a márkakereskedő udvaráról, elkezd zuhanni. Az első 1 évben nagyon sokat veszít az értékéből és utána kezd el stabilizálódni. Ez persze típusoktól függ, de ez az értékvesztési periódus körülbelül 7 hónap és 1 év között történik meg” – mondta Bukovinszky.

Aranyszabály: ha valami túl szép, az nem igaz

Autóvásárlás esetén mindenképp keressünk olyan szakértőt, akinek már van tapasztalata – emelte ki. „Ha az autós weboldalak találatait nézzük, talán az első 2-3 hirdetés nem kamu, de ettől függetlenül, a piaci átlagnál olcsóbban adott gépjárműveknél mindig lehet olyan hiba, amit elsőre nem látunk” mondta.

Hozzátette, ha alacsony a futásteljesítmény, aránylag jó az évjárat és jóval a piaci ár alatt van egy autó, akkor valami biztosan nem stimmel. Ezért kötelezően beszélni kell az eladóval. „Érdemes szerződés szerint vásárolni és nem exportra, mert ellenkező esetben egyszerűen nem mondják el ezeket a hibákat. Az exportra eladott autókért ők nem kell vállaljanak felelősséget” – folytatta a szakértő.

„A mi szolgáltatásunk ezt a rizikófaktort iktatja ki. Mi nem külföldről vásárolunk, hanem az adott országban található partnereken keresztül vesszük el és ellenőrizzük az autót. Érdekesség, hogy Németországban például, amit elhallgatnak a külföldről telefonálók előtt, azt elmondják a belföldieknek, és alapból szerződés szerint működnek együtt.”Külföldiként sajnos minden ilyen jogaidról lemondasz. Semmi garancia és biztonság nincs az exporttermékekre – árulta el Bukovinszky.

Horrorkaraván vs. lepecsételt CMR dokumentum

„Nálunk a hazaszállítás úgy zajlik, hogy minden papírmunka és fizetés után elkészíttetjük az úgynevezett szállítási rendelés (comanda de transport) nevű dokumentumot, amit le kell küldeni a szállítócégnek. A legfontosabb szempont itt, hogy ellenőrizzük az autó súlyát, mert nem lehet a trélerrel túlsúlyban közlekedni. Ebben szerepel továbbá minden egyes hozzávaló is, amit az autóval együtt át kell adni a vásárlónak” – magyarázta.

„Ezután a szállító cég megtervezi a szállítást. Ez azért fontos, mert ha nincs tervezés, túlsúlyban lehet a rakomány, és akkor megbüntetnek. Magyarországon volt egy igen komoly büntetési hullám, hiszen mindenki túlsúlyban szállította az autókat, magyarán mindenki a megengedettnél és biztonságosnál sokkal több teherrel rakta meg a trélereket. Ez azért veszélyes, mert ha az összsúlya az autóknak meghaladja a tréler kapacitását, akkor például a fékezés teljesen másképp működik, és nagy a valószínűsége a baleseteknek” – mondta.

Elmondta, a szállító cégnek továbbá ki kell állítania egy CMR dokumentumot, mert azáltal lehet biztosítani az autót a szállítás közben. Ugyanis bármi megtörténhet: jégeső, kicsúszás, vagy akár olyan baleset, ami nem a szállító hibájából történik. „Ezeket a CMR dokumentumokat a vámoknál ellenőrzik és pecsételik a hatóságok. Végül megérkezik az autó, átvesszük és kifizetjük a szállítás árát” – mondta Bukovinszky.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!