Közösségi média: erre a 12 tendenciára lesz érdemes figyelni 2020-ban

2020. január 20. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb hangsúlyt kap a hiúság mértékegysége, de felértékelődik a nano-influenszerek és a hiperreleváns videók szerepe.

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtized a közösségi média óriásainak felemelkedéséről is emlékezetes marad. De mire várhatunk 2020-ban? Folytatódik a Facebook, az Instagram vagy a TikTok menetelése? Az Entrepreneur szerzője , Deep Patel 12 olyan tendenciát nevezett meg erre az évre, amelyeknek az erősödését nemcsak a vállalati szakembereknek, hanem az egyszerű felhasználóknak is érdemes figyelemmel követniük:

1. A „kedvelésszámláló” halála Instagramon

A márkáknak, de jellemzően az egyszerű felhasználóknak is a kedvelés gomb, a kommentek, a követők száma egyfajta mértékegységnek számít a népszerűséget vagy a márka elismertségét illetően. Csakhogy az utóbbi időben több közösségi médiánál is rájöttek, hogy ez a fixáció rendkívül káros nemcsak mentálisan, hanem rosszat tesz a tartalmak minőségének is. Az Instagram a legutóbbi nagy név, amely már globálisan azzal kísérletezik, milyen hatása van annak, ha eltüntetik a „kedvelésszámlálót”, azaz a felhasználó nem látja, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak a saját képeire, videóira érkezett tetszésnyilvánításokat számolhatja. A kísérlet úgy tűnik bevált, mert egyre több országban próbálják ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kedvelések számának elrejtése növelte a posztok számát.

2. Kevesebb hangsúlyt kapnak a hiúságot tápláló „mértékegységek”

Ez a trend kapcsolódik az előzőhöz, ha ugyanis a közösségi médiák úgy döntenek, hogy ezentúl kevesebb hangsúlyt kapnak azok a mutatók, amelyek a felhasználó hiúságát táplálják, akkor a marketingesek, a márkák és az influenszerek egy egészen új helyzettel fognak szembesülni. Ebből a helyzetből pedig az Entreprenuer várakozása szerint azok a szakemberek jönnek majd jól ki, akik megtalálják a módját annak, hogy valóban mérni tudják a felhasználók elkötelezettségét, valamint a velük létesített kapcsolat minőségét.

3. A videótartalom a király (egyre inkább)

Valószínűleg ez a jóslat senkit nem lep meg. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint 2020-ban az internet adatforgalmának 82%-át a videótartalmak teszik majd ki. Szóval a videók előretörése idén is folytatódni fog, a marketingeseknek pedig arra kell figyelniük, hogy olyan videótartalmakat készítsenek, amely kreatív, megnyerő történetmeséléssel másodpercek alatt megragadja bárki figyelmét.

4. A TikTok tovább rombolja azt, amit a videótartalmakról eddig gondoltunk

Idén várhatóan tovább növekszik az olyan videótartalmakra építő platformok népszerűsége, mint a TikTok, a Lasso vagy a byte. Ezek a platformok ráadásul jó üzleti lehetőségeket is jelentenek, hiszen az influenszerek hatalmas követőtábort tudnak megszólítani a kicsit furcsa, de mindenképp friss és szórakoztató videótartalmakkal. Az Entrepreneur szerint a TikTok olyan, mint az „anyád túlzottan kidolgozott és filteres képekkel ellátott Instagram-fiókjának ellentéte”. Most már csak a szakembereknek kell megtalálniuk, mire használják ezt a csatornát.

5. A piaci szegmentáció fontosabb lesz, mint valaha

Az Entrepreneur szerint a következő években a piaci szegmentáció minősége döntő fontosságú lesz, kiderül, hogy mely márkáknak van szakmailag megalapozott közösségi média stratégiájuk, és kik azok, akik csak meglovagolják a közösségi média által keltett hullámokat. Ezért a piaci szegmentálás fontosabb lesz, mint valaha. Röviden: az egyéni preferenciák alapján stratégiailag kell a célközönséget hasznos csoportokba osztani.

6. A személyre szabott videómarketing tényezővé válik

Csak idő kérdése volt, hogy a piaci szegmentációnak és a videótartalmak iránti imádatnak köszönhetően megjelennek a személyre szabott, marketing célzatú, hiperreleváns videók. A közösségi média óriásai már egyébként is arra ösztönzik a márkák képviselőit, hogy a kampányaiknál az egyszerű hírfolyamban megjelenő hirdetések helyett használják a történeteket (story), mivel azt tapasztalták, hogy utóbbi sokkal nagyobb átkattintási arányt eredményez. Az Entrepreneur jóslata szerint a személyre szabott videótartalmak ezt a tendenciát a következő szintre fogják emelni.

7. Az online vásárlás egyre inkább beépül a közösségi médiába

Az elmúlt évtizedben nem kis szerepet vállalt a közösségi média az elektronikus kereskedelem felemelkedésében. A szakértők szerint a vásárlók még mindig azt akarják, hogy a közösségi médiában megjelenő tartalmakon keresztül is elérjék a webáruházakat. Az Entreprenur szerint ahhoz, hogy ez sikeres legyen, két trükköt kell továbbra is alkalmazni: kreatív történetmeséléssel kell felkelteni a vásárlók figyelmét (videók vagy influenszer marketing révén), valamint könnyed vásárlási élményt kell teremteni. Ebben nincs semmi újdonság, a piac viszont egyre nagyobb lesz.

8. Kevesebb nyilvános, több privát interakció

Ahogy a közösségi médiás barátlisták egyre nagyobbá és nehezebben kezelhetővé válnak, úgy növekszik a privát „chatszobák” vagy csoportok jelentősége is. Nem véletlen, hogy már a Facebook Messengernek, a WhatsAppnak és az Instagram Messaging szolgáltatásának is van megoldása a jelenségre. Ez a trend ráadásul idővel tovább erősödhet, és ha figyelembe vesszük, hogy a legnagyobb üzenetküldő alkalmazásoknak összesítve 5 milliárd aktív felhasználója van világszerte, ezt a számot nem érdemes félvállról venni.

9. A célközönség értelmes, privát kapcsolatra vágyik

Ahogy az egyszerű felhasználók is egyre óvatosabbak akkor, amikor bejegyzéseket tesznek közzé a közösségi médiában, sőt, gyakran kerülik is a tágabb nyilvánosságot, úgy a marketingnek is ezt a példát kell követnie. A márkáknak személyesebb, intimebb kapcsolat kialakítására kell törekedniük, teljesen el kell vetni a tolakodó hozzáállást – javasolja a cikk, amely szerint több módja is van ennek. Ilyenek például a márka köré épített szűkebb közösségek vagy csoportok, ahol a márka által megfogalmazott üzenet is releváns, de a márka akár hajlandó válaszolni a célcsoport tagjaitól érkezett közvetlen megkeresésekre is. A Facebook egyik 2018-as tanulmánya is ezt igazolja, amely szerint az ügyfelek úgy vélik, hogy a vállalattal váltott direkt üzenetek sokkal magabiztosabbá teszik őket a márkával kapcsolatos elkötelezettségüket illetően.

10. A közösségi médiában való értékesítés kulcsa egyre inkább a hiteles tartalom

Soha nem voltak még annyira szkeptikusak a potenciális vásárlók a közösségi média által kínált elektronikus kereskedelmi áruházak szolgáltatásai iránt, mint idén lesznek. Még mindig az a trend, hogy mielőtt használná a bankkártyáját, valódi emberek hiteles tapasztalataira és benyomásaira kíváncsi a vásárló. Az Entreprenuer szerint az alkalmazottak, valamint a vásárlók által előállított tartalom (utóbbi alatt a cikk a vásárlói benyomásokat, visszajelzéseket érti) őszintének és valódinak kell lennie ahhoz, hogy további vásárlókat is meggyőzzön.

11. Felértékelődik a nano-influenszerek szerepe

Ideje lenne meghaladni azt az influenszer marketingben sokat hangoztatott nézetet, miszerint „vagy csináld nagyban, vagy ne csináld egyáltalán”. Ahhoz ugyanis, hogy igazán nagy hatást érhessen el egy márka a közösségi médiában, használnia kell az úgynevezett mikró- és n ano-influenszerek erejét is. Az Entreprenuer cikke szerint ugyan valószínűleg mindig lesz kereslet a leghíresebb véleményvezérek iránt, ma már nem szabad alábecsülni a mikró-influenszereket sem, akiknek jellemzően kisebb, de sokkal pontosabban körülhatárolható követőtáboruk van.

12. A közösségi média az a hely, ahol a legjobban ápolható bizalom

A cikk szerint a márkáknak hasznos lenne minél jobban az eszükbe vésniük, vagy legalábbis emlékeztetni magukat arra, hogy a közösségi média nemcsak a reklámra vagy a marketingre jó, hanem a legjobb hely arra is, hogy ápolják és építsék a márka és a célközönség közötti kapcsolatot. A közösségi média ugyanis 2020-ban is az egyik legjobb lehetőséget kínálja a márka hasznosságának közlésére, valamint a potenciális ügyfelek elkötelezettségének növelésére. Ehhez viszont a márkáknak szabadabb hangvételt kell megütniük a párbeszéd során, meg kell mutatniuk a márka emberi arcát, növelniük a hozzá köthető átláthatóságot, így pedig a célközönség is magabiztosabbá válik a márka iránti elköteleződését illetően. Ha a márkák szórakoztatásra összpontosítanak, reszponzívak az ügyfelekkel való kommunikáció során, ha értelmes társadalmi felelősségvállalási projekteket találnak, és ezeket meg is mutatják, akkor az nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy 2020-ban előre lépjenek a közösségi média használata terén – írja az Entrepreneur itt olvasható cikke .

Címoldali fotó: Rick Gayle Studio/Getty Images

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!