Az állam bevételeinek 70%-a a közszférára és nyugdíjakra megy el jövőre

2019. december 5. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A volt kormány hatalmas lyukat hagyott a költségvetésben, ráadásul jövőre 40%-os nyugdíjemelések is lesznek.

  • Romániában a válság óta nem hajtottak végre olyan jelentős költségvetés-kiigazítást, mint a múlt héten.
  • Főként az adókból és az európai alapokból származó bevételek maradtak el messze a várakozásoktól.
  • Jövőre jelentős, 40%-os nyugdíjemelések lesznek, amit egyelőre nem lehet tudni, miből fedez a kormány.
  • Az állam bevételeinek 70%-a az állami alkalmazottak fizetésére, a közigazgatási intézmények működtetésére, valamint nyugdíjakra fog elmenni 2020-ban. Egy magánszektorban dolgozó alkalmazottra 1,6 olyan személy jut, aki az államtól kapja a fizetését vagy nyugdíját.
  • A kormány ennek ellenére kitart a nyugdíjak emelése mellett, sőt, még adókat is csökkent.

A múlt héten tetőzött, de még korántsem ért véget a román költségvetés hiányával kapcsolatos vita. A kormány által elfogadott költségvetés-kiigazítás megerősítette, hogy idén várhatóan messze nem fognak teljesülni az állami költségvetés bevételeivel kapcsolatos becslések. Míg az előző kormány 344,9 milliárd lejes bevétellel számolt az idei évre (ami Románia GDP-jének 33,5%-át elérő összeg), a pénzügyminisztérium friss kiigazítása szerint reálisan inkább csak 326,6 milliárd lej körüli összeg fog befolyni az államkasszába év végéig.

Románia (kiadások, bevételek) Infogram

A jelentős, 18 milliárd lejt is meghaladó eltérés ellenére a kormány úgy döntött, hogy a kiadásokat nem csökkenti, inkább csak átcsoportosításokat hajt végre. Így a költségvetési hiány tényleg drasztikus mértékben nőtt 28 milliárdról 44 milliárd lejre, ami GDP-arányosan 4,4%-os költségvetési hiánynak felel meg. A gazdasági szaksajtó egy része rámutatott, hogy a válság óta nem hajtottak végre ilyen jelentős kiigazítást a költségvetésben, a szakértők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a következő évben tovább fognak nőni az állami kiadások.

Miért ennyivel alacsonyabbak a bevételek a várakozásoknál?

Főként két kategóriában maradtak el a bevételek: 10 milliárd lejjel kevesebb folyt be az adókból, illetékekből, társadalmi hozzájárulásokból, míg 8 milliárd lejjel kisebb összeg jött európai alapokból. Ezt a fenti táblázat bevételkategóriákra lebontva részletesen is mutatja.

Hogyan fordulhatott elő, hogy év végére ilyen jelentős legyen a költségvetési hiány? Az elemzők döntő többsége szerint a válasz nagyon egyszerű, a korábbi kormány a 2019-re szóló költségvetésnél túlzóan optimista volt, és 16%-os bevételnövekedésre számított 2019-re. Úgy becsülték, hogy a bevételek a 2018-as 295 milliárd lejről 343 milliárd lejre nőnek, miközben a gazdaság 5,5%-kal bővül. Ez utóbbi is problémákat okozott év végére, hiszen a gazdasági bővülést 5,5% helyett most már „csak” 4% körülire várják, a gyengébb gazdasági teljesítmény pedig a vállalatok által befizetett nyereségadó, az áfa, valamint az egészségbiztosítások csökkenésének formájában komplikálja tovább a dolgokat.

A nyugdíjemelések nagy kihívást fognak okozni a gazdaságpolitikusoknak

A Ziarul Financiar elemzése szerint a szeptemberben végrehajtott nyugdíjemelés költségvetésre gyakorolt hatása 8,4 milliárd lej volt. Pontosabban, ekkora többletkiadást okozott a költségvetésnek az, hogy szeptemberben a nyugdíjpont értéke 1 100 lejről 1 265 lejre, a garantált minimálnyugdíj pedig 640 lejről 704 lejre emelkedett.

Már ez a plusz tehet is jelentős, de a PSD által kidolgozott nyugdíjtörvény szerint 2020 szeptemberében további 40%-os emelés következik, aminek csak a következő év utolsó négy hónapjában 24,8 milliárd lejes költségvetésre gyakorolt hatása lesz. A nyugdíjtörvény alkalmazása 2021 egészében viszont már 51 milliárd lejes, 2022-ben 81 milliárd lejes többletkiadást eredményez. Az állami kiadások tehát jelentősen fognak nőni a következő években, azt viszont egyelőre nem látni, hogy miből fogják tudni fedezni a többletterheket.

A szakértők szerint több területet is érintő reformokra van szükség. Iancu Guda , a Banki-Pénzügyi Elemzők Romániai Egyesületének (AAFBR) elnöke arra hívta fel a figyelmet a Bursa.ro -nak adott interjúban, hogy az állam bevételeinek 70%-a az állami alkalmazottak fizetésére, a közigazgatási intézmények működtetésére, valamint nyugdíjakra fog elmenni 2020-ban, ami jelentősen szűkíteni fogja az állam mozgásterét a fejlesztések és állami beruházások terén. Guda szerint strukturális problémákkal állunk szemben, hiszen jelenleg egy magánszektorban dolgozó alkalmazottra 1,6 olyan személy jut, aki az államtól kapja a fizetését vagy nyugdíját.

Guda szerint reformokra van szükség, újra kell gondolni az állami alkalmazottak fizetésével és a szociális támogatásokkal kapcsolatos kiadásokat, a szerinte nem teljesen átlátható Helyi Fejlesztések Országos Programját (PNDL), valamint komoly reformokra van szükség az Országos Adóhatóságnál (ANAF) is. A szakértő szerint az intézmény ugyanis az elmúlt években nem igazán tudott előrelépéseket felmutatni a hatékonyabb adóbegyűjtés terén, még annak ellenére sem, hogy az Európai Bizottság becslése szerint a romániai fekete gazdaság továbbra is a legnagyobb az EU-ban, a román GDP 32%-át teszi ki.

A témában két neves romániai közgazdász is megszólalt. Daniel Dăianu , a Költségvetési Tanács elnöke, a jegybank igazgatótanácsának volt tagja arra mutatott rá , hogy a szociális kiadások növelésének (beleértve a nyugdíjakat is) két jelentős következménye lesz: egyrészt viszonylag rövid időn belül a GDP 10,6%-áról 14,35%-ára nőhetnek a szociális jellegű kiadások, másrészt minden egyéb tényező változatlansága mellett akár 8%-ra is nőhet a GDP-arányos költségvetési hiány. Valentin Lazea , a jegybank fő közgazdásza pedig a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, a költségvetési hiány elszabadulása csak abban az esetben állítható meg, ha a kormány visszavonja a nyugdíjak emelésére vonatkozó törvényt.

Ludovic Orban miniszterelnök azonban már többször is egyértelművé tette, hogy nem kívánnak változtatni a nyugdíjtörvény jelenleg is hatályos rendelkezésein, és a jövő évi állami költségvetés összeállításánál kalkulálni fognak a megnövekedett kiadásokkal. A jövő évi önkormányzati és parlamenti választások miatt egyébként is nehezen elképzelhető, hogy a PNL-kormány népszerűtlen politikai intézkedésekkel próbálkozzon.

Egyelőre inkább csak a kérdések sokasodnak, Ludovic Orban miniszterelnök ugyanis inkább adók eltörlésével kapcsolatban tett bejelentéseket: a PNL visszavonná a kapzsisági adót is tartalmazó 114-es sürgősségi kormányrendeletet, valamint törölnék az üzemanyagra kivetett jövedéki adót. Mindkét esetben azzal érvelnek, hogy az intézkedések rendkívül károsak az üzleti szférára nézve, viszont a jövedéki adó idén 2,7 milliárd lejt, a 114-es sürgősségi rendelet 300 millió lejt hozott az államkasszának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!