Mennyit nőtt a romániai vállalatok forgalma és nyeresége 10 év alatt?

2019. november 28. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A KeysFin elemzése alapján mutatjuk Románia 10 legnagyobb vállalatát, és azt is, hol született a tavalyi év legnagyobb nyeresége.

Egy friss tanulmány rámutat, Románia gazdasága rendkívüli fejlődést ért el az elmúlt tíz évben: a vállalatok éves üzleti forgalma 71%-kal nőtt, a nyereségük megduplázódott, és még a fizetésképtelen cégek száma is jelentősen visszaesett a viharos 2009-es esztendő óta. Az itt olvasható elemzésben a KeysFin szakértői nem csak Románia 10 legnagyobb vállalatát mutatják meg, hanem azt is, hogy ki tudta felmutatni a legnagyobb nyereséget tavaly.

A tanulmány szerint a kereskedelem maradt 2018-ban is Románia legnagyobb gazdasági szektora. A szegmensben szereplő vállalatok összesített üzleti forgalma elérte az 564 milliárd lejt, ami a teljes hazai üzleti forgalom 38,9%-át teszi ki. Méret alapján a második legerősebb szektor a feldolgozóipar 384 milliárd lejes (26,4%) üzleti forgalommal, harmadik helyen a szállítással és raktározással foglalkozó vállalatok szektora áll 88,7 milliárd lejjel (6,1%). A top 5-be még az építkezési szektor (78,7 milliárd lej, 5,4%) és az energiaszektor (60,3 milliárd lej, 4,1%) fér be. A tanulmány arra is kitér, hogy 2018-ban Románia 5 legnagyobb gazdasági szektora adta az összesített üzleti forgalom 81%-át.

Ami a vállalatokat illeti, üzleti forgalom alapján továbbra is az Automobile Dacia Románia legnagyobb vállalata. A francia Renault tulajdonában levő autóipari vállalat 24,7 milliárd lejes üzleti forgalmat ért el, ez a szám az összesített romániai üzleti forgalom 1,7%-át teszi ki. A Dacia vezető szerepét viszont némiképp árnyalja, hogy a mioveni-i gyártót az OMV és Petrom töltőállomásokat is működtető OMV Petrom Marketing Kft. követi 17,9 milliárd lejes üzleti forgalommal, harmadik helyen pedig az anyavállalat, az OMV Petrom áll 17,8 milliárd lejes éves forgalommal.

A KeysFin által gyűjtött adatok szerint az OMV Petromot szintén egy kőolajipari szereplő két hazai vállalata, a Rompetrol Rafinare Rt. (14,1 milliárd lej) és a Rompetrol Downstream (10,9 milliárd lej) követi. A Kaufland Románia 10,9 milliárd lejes üzleti forgalommal a legnagyobb hazai üzletláncnak számít, a termelését az elmúlt években jelentősen növelő Ford Románia 10,6 milliárd lejes üzleti forgalommal pedig jelentőset lépett elő az utóbbi években. A legnagyobb 10 vállalat listájára még a British American Tobacco Románia (9,5 milliárd lej), a Lidl Discount Kft. (7,8 milliárd lej) és a Lukoil Románia (7,5 milliárd lej) fért fel.

A vállalatok 0,1%-a éri el az üzleti forgalom 44%-át

A nem pénzügyi vállalatok üzleti forgalma 71%-kal növekedett Romániában a KeysFin által vizsgált 2009 és 2018 közötti időszakban, és elérte a 1 452 milliárdot az elmúlt évben. 2019-re a vállalat szakértői 1 528 milliárd lejes üzleti forgalomra számítanak.

Érdekes statisztika, hogy a 2009 óta eltelt időszak nem csak az üzleti forgalom szempontjából hozott jelentős előrelépést a romániai vállalatok számára, hanem a fizetésképtelenséget jelentős cégek számát illetően is kedvező folyamatok mentek végbe. A KeysFin szerint 2009-hez viszonyítva 59%-kal csökkent a fizetésképtelen vállalatok száma. Míg a gazdasági világválság kitörését követő évben 19 600 vállalat ment csődbe, addig ez a szám tavaly 8 ezerre csökkent, a pozitív tendencia pedig 2019-ben várhatóan tovább folytatódik, a KeysFinnél 7 ezer fizetésképtelen vállalatra számítanak ebben az évben.

A tanulmányban egyébként a Romániában „létező” 673 ezer nem pénzügyi vállalat adatait (üzleti forgalom, profitabilitás, likviditás, munkaerő és eladósodottság) összesítették. A vizsgált cégek közül:

  • 658 számít nagy vállalatnak, amelynek az éves üzleti forgalma meghaladja az 50 millió eurót,
  • 8 400 vállalat közepes méretű (10 és 50 millió euró közötti árbevétellel),
  • 44 600 a kisvállalatok száma (2 és 10 millió euró közötti üzleti forgalom),
  • míg a többi 619 200 vállalat mikrovállalkozásnak számít 2 millió eurónál alacsonyabb árbevétellel.

Ami viszont a gazdasági súlyt illeti, a 658 nagyvállalat az összesített üzleti forgalom 44%-át éri el, és érdekes statisztika az is, hogy Romániában 173 ezer olyan vállalat van, amelynek az árbevétele 0 volt 2018-ban.

Tíz év alatt megkétszereződött a vállalatok nyeresége

A nem pénzügyi vállalatok nyeresége 96,9%-kal nőtt az elmúlt 10 évben, és 2018-ra már elérte a 112 milliárd lejt. Ráadásul a KeysFin szakértői szerint 2019-ben további 4,7%-os növekedésre lehet számítani. Az elemzés által vizsgált 673 ezer vállalat 54%-a volt nyereséges (szám szerint 362 ezer), 33,2% veszteséget könyvelt el (223 ezer), míg a többi vállalat eredménye nulla (ebben a kategóriában sok a nem aktív vállalat).

Ami a legnagyobb nyereséget elérő vállalatokat illeti, 2018-ban az energiaszektor mindent visz ebben a tekintetben: első az OMV Petrom az első 3,9 milliárd lejes nyereséggel (ami egészen nagy szám, figyelembe véve, hogy a romániai vállalatok által összesen elért nyereség 3,5%-át kitevő profitról van szó), a második helyen a Hidroelectrica, míg harmadik helyen a Romgaz áll.

Már Luxemburg is az Egyesült Államok előtt a beruházásokban

Az elemzés a közvetlen külföldi működőtőke-befektetésekkel kapcsolatban is közöl jegybanki statisztikákat, amelyek szerint az elmúlt 10 évben 49 milliárd euróról 81,1 milliárd euróra emelkedett az ily módon Romániába érkezett tőke mennyisége. Ebből a több mint 81 milliárd euróból 57,5 milliárd euró (71%) saját tőke formájában, míg 23,6 milliárd euró csoporton belüli hitel formájában került befektetésre.

Az elemzés azokat a szektorokat is felsorolja, amelyekbe a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés érkezett: a feldolgozóipar (30,9%), az építkezési és ingatlanszektor (17%), valamint a kereskedelem (16%) volt a legvonzóbb beruházási célpont a külföldi vállalatok számára Romániában. Akit a téma részletesebben érdekel, megyei lebontásokkal, annak ajánljuk az Erdélystat kiváló elemzését.

Ami a forrásországokat illeti, továbbra is Hollandiából érkezett a legtöbb közvetlen működőtőke-befektetés Romániába, a második és harmadik helyen viszont csere történt, Németország 2018-ra már a második helyen áll ebben a tekintetben, míg Ausztria visszaesett a dobogó legalsó fokára. A top 10-be még Olaszország, Ciprus, Franciaország, Svájc, Luxemburg, Belgium és Nagy-Britannia fért bele. Az elemzés itt megjegyzi, hogy az Egyesült Államok és az azóta jó pár válságon átbukdácsoló Görögország 2009-ben még top 10-es országnak számítottak, a helyüket azóta viszont Nagy-Britannia és Luxemburg vette át.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!