A sertéspestist nem fékezi meg, a gazdálkodókat viszont tönkreteheti a disznótartást korlátozó rendelet

2019. november 19. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Igazságtalan és indokolatlan intézkedésnek tartják a gazdálkodók a háztáji gazdaságokban tartható disznók számának legtöbb 5 példányra való korlátozását.

Úgy vélik, ezzel egy egész társadalmi réteg megélhetését veszélyeztetik anélkül, hogy a kitűzött célhoz – az afrikai sertéspestis visszaszorításához – közelebb kerülnének.

A volt mezőgazdasági tárcavezető, Petre Daea először ez év áprilisában próbálta életbe léptetni a miniszteri rendeletet, azonban – az agrointel.ro információi szerint – a nagy felháborodást keltő jogszabályt végül április elején, Viorica Dăncilă leköszönt miniszterelnök kérése nyomán visszavonta. November 4-én azonban ismét aláírta és 8-án meg is jelent a Hivatalos Közlönyben, így azóta tilos háztáji gazdaságban több mint 5 sertést tartani, illetve aki ezt meghaladja, kötelező módon kell engedélyeztesse a tenyészetét. A mezőgazdasági szaklap megjegyzi, hogy míg a minisztérium által közvitára bocsátott tervezet a 30 kilogrammot meghaladó súlyú állatokról beszélt, a végleges verzióból ez kikerült, így az a malacokra is vonatkozik.

Fazakas Miklós , a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének elnöke szerint ezzel ellehetetlenítik a gazdálkodókat, elsősorban a malacozó kocákat tartókat, hiszen amint lefial az állat, a gazda illegalitásba kerül. A Transindex kérdésére elmondta, a háztáji gazdaságok engedélyeztetése „szinte lehetetlennek” számít a bürokrácia és a bonyolult szabályozás miatt, így erre gondolni sem érdemes.

„Pápábbak akartak lenni a pápánál a román hatóságok, amikor az Európai Unióval a csatlakozás feltételeiről tárgyaltak, olyan szabályozást dolgoztak ki, ami egy gazdálkodó számára teljesíthetetlen. Nem értettek ehhez a területhez azok, akik Románia részéről tárgyaltak, és javarészt most sem értenek az állattartáshoz, akik ezt az ágazatot irányítják” – magyarázta, hozzátéve: hajlandóak lennének tárgyalni arról, hogy higiénikusabbá tegyék a falusi disznótartást, azonban képtelenség az, hogy ugyanolyan szabályokat akarnak rákényszeríteni a 10 állatot tartó gazdára, mint egy 20 ezres farmra.

Kijelentette, a gazdatársadalmat tönkreteheti egy ilyen szabályozás, ami „hülyeség és szakmai szempontból minősíthetetlen”.

„Mit akarnak, hogy még több legyen a kocsmatöltelék, aki csak a segélyre vár?” – tette fel a kérdést az elnök, aki szerint a gazdálkodók több megbecsülést érdemelnének. A falusi emberek számára a gazdálkodás életforma, arra lettek nevelve, hogy megtermeljék maguknak az élelmet és ne a segélyt várják, szerintük a segélyen élés egyenlő a koldulással.

„A malacozó kocák tartása komoly hozzáértést igényel, azokat, akik ezzel foglalkoznak, tisztelni kéne. Ez nem könnyű dolog, a disznó nem olyan, mint a juh vagy a tehén, ahhoz, hogy megfelelő körülmények között fialjon, szoros, személyes kapcsolatra van szükség a gazda és az állat között. Ez többeknek megélhetési forrást jelent” – fejtegette, hozzátéve: az import miatt így is hanyatlóban van a háztáji sertéstartás, a vágóhidak mindössze 5 lejt hajlandóak fizetni élő súlyban a hús kilójáért, ami felháborító ár. A házi disznóhús, ami beltartalmát tekintve sokkal jobb minőséget képvisel, mint a farmokról származó, lényegében egy árban van a kenyérrel.

Hozzátette: sok fogyasztó felhördülne, és nem enne többet ipari méretű farmról származó disznóhúst, ha tudná, mivel etetik ott az állatokat, ennek ellenére a gazdálkodóknak nincs lehetőségük magasabb áron értékesíteni a kitűnő minőségű húst.

„Ez egy látszatintézkedés, a legkisebbeken és a legártatlanabbakon akarják elverni a port. Nem a kisgazdák a hibásak a sertéspestis terjedéséért. Egy egész társadalmi réteg ellen irányul, korábban betiltották az állatvásárokat, a szállítást, a gazdálkodók így kénytelenek lesznek abbahagyni a sertéstartást. Meg kéne érteni, hogy a vidék az össztársadalom élelmezésének alapja, ha tönkreteszik őket, drágulni fog a disznóhús és végül a fogyasztókon fog csattani az ostor” – magyarázta.

Fazakas Miklós kijelentette, a LAPAR (Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája) tagjaként tavasszal is tiltakoztak a szóban forgó miniszteri rendelet ellen, és most is fognak, mert a szabályozás elfogadhatatlan. Úgy vélte, szándékosság is van a dologban, mivel ha sikerülne kiiktatni a háztáji gazdálkodókat, még nagyobb piac nyílna az olyan húsipari termékek számára, melyeknek gyakran 80 százalékát teszik ki a különféle adalékok, elsősorban a szója és a kukorica.

A sertéspestis kapcsán elmondta, az elmúlt több mint egy évben, mióta a kór elkezdett nálunk is terjedni, a hatóságok lényegében csak az állatok leöletésével próbáltak védekezni. Kifejtette: a vírust elsősorban nem a fogságban nevelt állatok terjesztik, mivel ezek nem járnak ki, ezért értelmetlen tízezer számra elrendelni a kényszervágásokat, például az összes állat elpusztítását olyan farmok esetén, ahol csak néhány példány fertőzött. Úgy vélte, sokkal inkább terjesztik az afrikai sertéspestis vírusát a vadállatok, így a védekezésnek is az lehet a leghatékonyabb módja, ha a fertőzött területeken és azok környékén a vaddisznókat lőnék ki.

„Nemzetbiztonsági kockázatnak” nevezte továbbá a helyzetet, ami kialakult a vadállomány nem megfelelő kezelése miatt, értve ezalatt a medvetámadásokat és a szarvasok, őzek által okozott mezőgazdasági károkat is. Mint elmondta, a kommunista rendszerből ránk maradt káros gyakorlat az, hogy a vadállomány az államé, úgy vélekedett, ez a területek tulajdonosaié kellene legyen, hogy érdemben bele tudjanak szólni abba, hogy mi történik a földjeiken.A vadállomány szabályozásának kérdése azonban jelenleg olyan vadásztársaságok kezében van, amelyek „nem vállalnak semmiféle felelősséget, vagy ha igen, csak minimálisat”.

„Fontosabb nekik a lövöldözés, mint a gazdálkodók, tönkreteszik az emberek megélhetését. Ismerek olyan háromgyerekes nőt, aki a Nyárád mentén gazdálkodik, de nem mer kimenni a földjére levágni a káposztáját, mert fél a medvéktől. Sokan a vadkárok miatt lemondtak a termesztésről, nagy területek maradnak műveletlenül, saját magunk ellen dolgozunk” – magyarázta. Úgy vélekedett, széles körű konzultációt követően olyan szakmai alapokon nyugvó, organikus törvényt kellene hozni, ami megnyugtatóan rendezi ezt a problémakört, beleértve az afrikai sertéspestis kérdését is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!