Fiatalon, Válaszúton: mi mindennel segíthetünk egy kezdő vállalkozást?

2019. október 16. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook folyamatosan a lehúzásunkra játszik, de ki lehet-e hagyni az online marketingből? – többek között erről is szó esett a rendezvényen.

A Thinkonomy csapata idén is a Kallós-kúriába (a Kallós Zoltán Alapítvány válaszúti épületkomplexumába) vitte el a Fiatalon, Válaszúton elnevezésű közösségi rendezvényét. Az esemény neve, a helyszínre való utaláson túl azt is jelzi, hogy a célközönségük nem más, mint a válaszút előtt álló fiatalság, nagy részük közgazdaságtan és/vagy marketing iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, avagy még a vállalkozás kezdeti nehézségeivel küszködő vállalkozók.

Ami igazán jó ebben a rendezvényben, hogy a szakmai tartalommal sokrétű kérdéskört próbálnak lefedni. Az idei kiadás például nagy hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligenciára, de ugyanúgy teret kapott a történelem, az egyház, a technológia, a divat és képzőművészet kapcsolata, vagy akár az egészséges életmód is. De például az erdélyi magyar sajtó képviselői számára is lehetőséget teremtettek arra, hogy párbeszédet alakítsanak ki egymás között, ami meglehetősen „hiánycikk” az erdélyi magyar közéletben.

A lényeg, hogy mindenki egy kicsit magáénak érezhette a rendezvényt. A mesterséges intelligencia tematikával foglalkozó előadások például sokkal közelebbieknek hatottak, mint például egy Elon Musk és Jack Ma (a kínai Alibaba volt vezérigazgatójának) shanghai csúcstalálkozója. A maguk egyszerűségében ugyanis olyan marketing technológiákat, valamint innovációkat mutattak be, amelyek itt nálunk, Erdélyben is aktuálisak. Mert bár sokan tartunk attól, hogy a gépek intelligenciája fölülmúlja majd az emberekét, de lényegében igen kevés embernek van ismerete arról, hogy a közvetlen környezetünkben milyen területeken használják fel az intelligens technológiákat.

Számomra igen érdekes példa volt a Facebookon működő, egyedi chatbotok készítése, ami sokban megkönnyítheti az ügyfelekkel való kommunikációt. Az előadás során bemutatták egy fotós profilját, ahol az ügyfelek a chatboton keresztül egyeztethettek a fényképezkedés időpontjáról, helyszínéről és egyéb részletekről. Mivel egyes fotósokat nagyon sokan keresnek fel naponta, az automatizációs technológia segítségével rengeteg időt és energiát tudnak megspórolni. A szakértők kihangsúlyozták, hogy léteznek olyan „butább” technológiák is, amelyekhez lényegében programozói tudás sem kell.

A marketingpiacon dolgozó szakértők szerint okosan kell a Facebook és a Google gigacégekkel bánni. A marketingstratégia nyilvánvalóan nagyrészt az ernyőjük alá tartozó platformokon fut, de például nem szabad abba a hibába esni, hogy egyből hatalmas összegeket fordítunk a hatékony elérésért. Fél évig ne is fizessünk semmit, próbáljuk kihozni ingyen a legtöbbet – magyarázta Ferencz András fiatal vállalkozó, mert ha nem, egyből érzékelni fogják, hogy hajlandóak vagyunk sok pénzt áldozni a marketingre, ezért folyamatosan rákényszerítenek arra, hogy többet fizessünk a jobb eredményekért. Csatlós Pál vállalkozó szerint ők most az „atyaistenek”, de reményei szerint eljön majd az az idő, amikor az ő csillaguk is leáldozik.

Sajnos nem volt rá mód, hogy minden egyes beszélgetésen jelen legyünk, hiszen ezek több blokkban, párhuzamosan folytak. De amit még külön kiemelnék, az a jogi tanácsadás témájával, és azon belül is a szerződésekkel kapcsolatos útvesztőkről szóló, interaktív bemutató volt. Az egész beszélgetés fő üzenete valóban közérdekű: vállalkozókként ne csak akkor forduljunk valakihez jogi tanácsadásért, amikor egy figyelmetlenül megírt szerződés miatt már hatalmas problémákkal küszködünk. A lényeg az lenne, hogy bármilyen üzlet megkötése előtt érdemes egy szakértő véleményét kikérni, hiszen a román bürokrácia útvesztői csapdahelyzetekbe sodorhatnak bennünket.

A rendezvényre ellátogatott Kelemen Hunor , az RMDSZ elnöke is, aki elsősorban a környezetvédelem és oktatással kapcsolatos kérdésekre válaszolt, de külön kitért a jelenlegi politikai helyzetre és az új kormány megalakításánaklehetséges szcenárióira. Mivel nagyrészt közgazdászok voltak a helyszínen, részletesebben beszélt Románia jelenlegi gazdasági nehézségeiről, a sok milliárd eurónyi költségvetési-hiányról, avagy arról is, hogy Romániának még nincs 2020-as költségvetési tervezete, miközben más országokban már el is fogatták azt.

Fotókat készítette: Bethlendi Tamás

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!