Hogyan kezeljük a válságot? Mert egy biztos: jönni fog

2019. szeptember 25. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia gazdasága kívül úgy csillog, mint egy viaszos alma, miközben belül szétrohad, hangzott el az RMÜE krízismenedzsmentről szóló konferenciáján, ahol a munkaerő-krízisre is voltak megoldások.

A gazdasági krízist lehetőségként kellene felfognunk. Egy olyan jelenségként, ami igazából jót is jelenthet számunkra, hiszen ilyenkor mindenki arra törekszik, hogy a krízishelyzetre megoldást találjon. A vállalkozások ilyenkor új technológiákat, új szervezeti adaptációkat alkalmaznak a munkaerő pótlására és megtartására, a diákok felkarolása és betanítása első számú prioritás, ezért számos innovatív programot fejlesztenek ki. A kormány meg lassan szembesül azzal, hogy eddig nem a megfelelő közgazdászokra bízta az ország gazdasági törekvéseit. Nagy vonalakban ezeket a témákat járták körül a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) szeptember 20-án szervezett, krízismenedzsmentről szóló konferenciáján, amelyet Kolozsvár mellett tartottak.

Románia gazdasága kívül úgy csillog, mint egy viaszos alma, miközben belül szétrohad

Külön kiemelném Stelian Muscalu újságíró, gazdasági szakértő és vállalkozó előadását. A szakértő érezhetően ellenzéki szempontból közelítette meg Románia gazdasága nagyító alatt című előadásának mondandóját, ettől eltekintve úgy gondolom, hogy a konferencia egyik legérdekesebb beszélgetését indította el.

Muscalu a román gazdasági mentalitást elsőként a környezetvédelmi EU-s rendeletekkel, a szelektív hulladékgyűjtés kálváriájával próbálta meg ábrázolni.

Amikor 2007 január elsején EU-tagok lettünk, azt ígértük, hogy 2020-ra 50%-ban szelektíven fogjuk gyűjteni a szemetet. 2019-ben kicsivel több mint 10%-nál tartunk – hangsúlyozta a szakértő. Magát a szelektív gyűjtést nyilván kell tartani, az adatokat el kellene küldeni az EU-s központi adatbázisokba. A törvénykeretünk megvan rá, de egyszerűen ezeket nem lehetséges gyakorlatba ültetni, hiszen egy 50 fős egység nem tud 700 ezer szemétgyűjtő céget az ellenőrzése alatt tartani – mondta Muscalu, aki azt is elmondta, hogy várhatóan szankciókat fognak ránk kivetni, és megbírságolnak. De csak azért, mert 30 éve olyan politikusok vezetik az országunkat, akik mindenben érdekeltek voltak, csak a környezettudatosságban nem, nem is beszélve a fenntartható működésről.

Muscalu a román gazdasági válságot továbbá három fő indikátor ábrázolásával mutatta be:

1. Kereskedelmi deficit

Románia lakossága habzsol, mert sokáig nélkülözésben élt. Külföldi autókat, televíziókat, különböző okos kütyüket vásárolunk, amelyek közül semmit nem Romániában gyártottak. Lényegében minden gazdasági eredmény, amellyel a kormány dicsekszik, a fogyasztáson alapul, de úgy, hogy közben azoknak az országoknak a gazdaságát támogatjuk, amelyekből importálunk. A pénz tehát kifele áramlik. A kormány a magas fizetésekkel próbálja a népet terelgetni, azonban ez az állapot nem fenntartható, mert egyszerűen az országnak nincs meg erre a költségkerete.

2. Konkurencia-deficit

Ez szintén azt mutatja, hogy a pénz kifelé áramlik. Lassan ideje a vészharangokat kongatni, hiszen Románia már 4%-os költségvetési hiánynál jár. A magas deficit a politikai bizonytalanság miatt keletkezik. Mivel 2-3 havonta változik a törvénykezés, a befektetőknek egyszerűen lehetetlen előre tervezniük, ezért inkább a szomszédos országokba mennek (lásd pl. autógyártók Magyarországra), ahol jóval megfelelőbb, stabilabb a politikai környezet. A katasztrofális gazdasági döntések egyik kiemelkedő példája, amikor az energiaszektort felforgatták, megdrágították az áramot, ezzel elősegítve a privát szektort. Közben meg csodálkozunk, hogy a kenyér ára folyamatosan drágul – emelte ki Muscalu. Ez pedig befolyásolja a kereslet és kínálat egyensúlyt, így más drágulásokra is számítani lehet. Magát a rendszert teljesen újra kellene szervezni – liberalizálni, ahogy a szakértő fogalmazott –, csak a populista kormányzás ezt nem tudta megengedni magának.

3. Költségvetési deficit

A költségvetési deficit akkor lép fel, amikor a társadalomban nagyobbak a szükségletek, mint az erőforrások.Ez az, amit egyes „illuzionisták” el akarnak rejteni. Szintén példával jött a szakértő, aki azt is elmondta, hogy tavaly év végén azért késleltették a nyugdíjak kifizetését, hogy kisebb legyen a deficit. A tavalyi határ 2,8% kellett volna legyen, de így sem fértünk be a 3%-os küszöb alá. Ha így haladunk, jövőre már 5%-os lesz a hiány – mondta a szakértő. Érdekesség, hogy Danciláék egy egyezményt akarnak aláíratni, hogy a soron következő kormány ne csökkentse a nyugdíjakra szánt alapot. Ez hatalmas felelőtlenség – hangsúlyozta ki Muscalu, hiszen ezzel vörös szőnyeget terítenek a csőd elé.

Mindhárom indikátor szintjén nagyon rosszul állunk, de még nem tartunk recessziónál, hiszen ahhoz két negyedévben is negatív mutatót kellene mutasson a gazdasági fejlődés. Tehát amit ki kell emelni, hogy a magas emelkedés igazából hamis növekedés, amely a pénz infúziója során keletkezett.

Mire számíthatunk?

Akkor leszünk igazán nagy bajban, ha Románia válsága egy nemzetközi krízissel egyszerre csúcspontosodik. Nem tudjuk, hogy hová vezet a Kína-Amerika közti kereskedelmi háború. Ha nincs globális krízis, akkor az Európai Unió ki tud húzni a bajból, mert jó emberi erőforrás-potenciálunk van. Ettől eltekintve, a választások után mindenképp számítani kell a közalkalmazottak számának csökkentésével, hiszen jelenleg nagyjából 1.400.000 ember dolgozik ebben a szférában, miközben Románia struktúrája 400 ezer emberrel is működőképes lenne. Ezen kívül összeomlásra számítanak az ingatlanpiacon, valamint a bankszektorban is. „Mindenki a saját szakállán kell túléljen” – magyarázta a szakértő, aki azt javasolta, hogy mindenképp készüljünk az elkövetkezendő időszakra, személyes javaslata szerint félretett készpénzzel.

Mi a helyzet a munkaerőpiacon?

Szintén izgalmas beszélgetés alakult ki a M egoldások a munkaerő-krízisre című panelbeszélgetés kapcsán, ahol Vita László (VITACOM vezérigazgató) és Csenteri Levente (Combridge, ügyvezető igazgató) a vállalkozói szférát, Rácz Béla-Gergely (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar egyetemi adjunktusa) a felsőoktatási képzések és egyetemisták szemszögét, valamint Cornel Bertea Hanganu a duális képzések és a kormány oktatáspolitikáját képviselték.

Amiben mind a négyen egyértelműen egyetértettek, hogy minden szakterületen probléma van az emberi erőforrással. A képzett és munkaképes fiatalok elvándorolnak, a maradékot pedig elszívják a nagy multinacionális cégek, akik olyan ajánlatokat tesznek nekik, amivel a kis- és középvállalkozók nem nagyon tudnak versenybe szállni. Az ő perspektívájukból ez a bérezés még mindig alacsony a nyugat-európaihoz képest, így lényegében itt végeztetik el a szolgáltatások nagy részét, amely sok esetben az egész világra kiterjed. Egyébként ez egy globális trend – emelte ki Vita László, ugyanúgy hollandiai cégek is hasonló problémákkal küzdenek, csak Romániában ez a problematika külön hangsúlyt kap.

Éppen ezért ezek a cégek már az egyetemi padokból elszippantják a hallgatók zömét, így azok sokszor nem is fejezik be a képzést, ami senkinek nem jó – emelte ki Rácz Béla, aki például azt is elmondta, hogy a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozatán 250 diák iratkozik államvizsgára, de csak 50-en jelentkeznek a magiszteri képzésekre. A diákok azért mennek dolgozni, mert munkaerőválság van. Sokan panaszkodnak, hogy a diákok nem elég képzettek, nincs meg a megfelelő kapacitásuk, de ha nem járnak az órákra, nincs is ahogy felkészítsük őket – mondta Rácz.

Az oktatás lehet a megoldás (?)

Arról nem született egyértelmű következtetés, hogy a cégek inkább tudást vagy kompetenciát várnak el a friss végzősöktől. Vita szerint ugyanis ők elsősorban a kompetenciát keresik, hiszen mindent meg lehet tanulni a Google segítségével. Léteznek olyan munkák is, amelyek egyszerűen nem is léteznek a romániai foglalkozások osztályozási rendszerében, így hatalmas erény továbbá a rugalmasság, a személyiség. Ezt támasztotta alá Csenteri Levente is, aki elsősorban „az embert keresi”, és azután figyeli a kompetenciákat. Minden megtanulható, azonban a munkavállaló, ha nem képes beilleszkedni, több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Rácz Béla egyetemi oktatóként más tapasztalatokról számolt be: szerinte a cégek nem kompetenciákat, hanem tudást várnak el. Például sok esetben fordultak hozzájuk azzal, hogy adott programokat tanítsanak meg a diákoknak, de az oktatók szerint ezek elavultak, ők sokkal inkább arra koncentrálnának, hogy 30-40 évre előre felkészítsék a diákokat. Érezhetően asszimmetriában állunk a cégekkel – mondta Rácz. Abban pedig mindannyian egyetértettek, hogy hatalmas szakadék van a jelenlegi oktatás és a gazdasági realitás között, így egy alapos oktatási reform pozitív hatással lenne a munkaerő-krízisre. Ez természetesen az állami infrastruktúrára értendő, mert nem lehet minden oktatási egységet egy kalap alá vonni.

Cornel Bertea Hanganu szerint a probléma megoldásában jelentős lépés a kormány duális képzések felé való nyitottsága. Maga a képzés lényegében azt takarja, hogy a diákok az elméleti tudás mellett magát a szakosítást, a gyakorlati részt nem az iskola által létrehozott vagy működtetett műhelyben, hanem a valós életben, vállalkozóknál vagy vállalkozásoknál, cégeknél, nagyobb vagy kisebb üzemekben végzik el. Ez pedig a szakértők szerint a munkaerő-utánpótlás legjobb formája.

Hanganu részletesen beszámolt a képzésekről, amelyek elsősorban a feldolgozóipar, elektro-mechanikai ipar, a vendéglátó szektor és mezőgazdasági berendezések karbantartási szektorában érnek el hatékony munkaerő-pótlást. Ez esetben különböző cégek partnerséget kötnek a középiskolákkal, így valósítják és bonyolítják le. A program költségeit nagyrészt az állam biztosítja, de egyes cégek is befektetnek. Egy diák évi képzése 5300 lejbe kerül és az állam bizonyos komplementáris finanszírozást is biztosít: polgármesteri hivataloknak, iskoláknak oktatási segédanyagokat biztosítanak, ezen kívül a Munkaügyi Minisztérium 200 lej ösztöndíjat is biztosít minden egyes diáknak, aki a programban részt vesz. Országos szinten nagyjából 10 000 diákot regisztráltak a programba – számolt be Hanganu, aki azt is elárulta hogy a közeljövőben úgynevezett „úttörő házakat” akarnak létrehozni, ahol már nagyon fiatal kortól igyekeznek tudatos nevelést biztosítani.

„Ki kell őket nevelni, nincs más választásunk” – összegezték a beszélgetést mindazok után, hogy a helyszínen több vállalkozó is beszámolt arról, hogy a cégek szempontjából elengedhetetlen a különböző ösztönző programok beiktatása, ösztöndíjak meghirdetése.

Fotók: Visual Waves

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!