Durván megadóztatják azokat, akik nem újítják fel a központban levő épületeiket Szatmárnémetiben

2019. szeptember 20. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant egy erkély, és belelendült a városvezetés is: november 30-ig mindenki el kell kezdje felújítani az épületét.Sok városlakó háborog, mi pedig megkérdeztük Kereskényi Gábor polgármestert.

Elég nagy lakossági felháborodást váltott ki Szatmárnémetiben, hogy szeptember 12-én leszakadt egy hotel homlokzata a belvárosban. Sérülés nem történt, mert a helyszínen járőröző rendőrök időben észrevették, hogy valami nagyon nem stimmel a műemlék boltozatával – írja a Szatmár.ro.

Kisvártatva Butka Gergő RMDSZ-es városi tanácsos Facebook-oldalán egy képüzenettel „emlékeztette” a helyieket arról, hogy a szatmárnémeti polgármesteri hivatal november 30-tól bevezeti az 500%-os többletadót a központbeli, elhanyagolt homlokzatú épületek tulajdonosai számára.

A bejelentés alatt a hozzászólók véleménye igen megosztott. Sokan egyetértenek azzal, hogy a belvárosi épületek állapotain mindenképp javítani kell, de többségük arról panaszkodik, hogy az adótöbbletet nem tudják kifizetni a tulajdonosok, és ha figyelembe veszik a restaurálással járó speciális intézkedések költségeit, a kezdeményezés szerintük sokkal inkább lehúzás, mintsem ösztönzés.

Annyi bizonyos, hogy a szatmári központ és a műemléképületek elhanyagoltsága folyamatosan a közbeszéd tárgya, még 2016-ban Radu Bud, Szatmár megye prefektusa is azt nyilatkozta,hogy „nem nagyon találunk Romániában egy másik olyan várost, ahol ennyire szomorú képet festenének a történelmi épületek”.

Megkerestük hát Szatmárnémeti polgármesterét, Kereskényi Gábort, hogy megtudjuk, pontosan miként is vezetik be az intézkedést, és mire számíthat az, aki nem tud, vagy nem akar kifizetni 500%-os többlatadót.

Kereskényi válaszaiból kiderült, hogy a helyi tanács az erről szóló határozatot már 2017 januárjában egyhangúan elfogadta . Ennek alapján 2018 nyarán az önkormányzat elvégezte az ingatlanok homlokzatainak felmérését, felleltározását. „A határozat alapján történt még egy helyszíni bejárás, készült részletes fotódokumentáció, amelyek alapján az elhanyagolt homlokzatú épületek tulajdonosai írásban fel lettek szólítva, hogy kezdjék el a homlokzat rendbetételéhez szükséges procedúrát” – mondta a polgármester. Egyébként egy tavalyi cikk szerint Kereskényi ezt nyilatkozta: „A központban található ingatlanok tulajdonosainak hat hónap áll rendelkezésükre, hogy biztonságossá tegyék azokat, ellenkező esetben 500%-os adóbírság lesz kiróva rájuk. Nagyvárad példáját követve, ahol több épülethomlokzatot is restauráltak, mi is segíteni fogunk a tulajdonosoknak a restaurálási projektek elkészítésében, amennyiben ők is akarják”.

Ennek értelmében 2019 elejéig már el kellett volna kezdeni a munkálatokat.

Azokra a bírálatokra, amelyek szerint a november 30-i határidő túlságosan korai, az elöljáró így reagált: „a Libertății téren (régi Főtéren) levő tulajdonosok 2018 novemberében lettek felszólítva, a környező utcák elhanyagolt homlokzatú épületeinek tulajdonosait 2019 júniusában emlékeztettük. Egyébként november 30-ig nem kell befejezni a munkálatokat, hanem el kell indítsanak legalább egy felújitási procedúrát, mint például a területrendezési engedély (Certificat de Urbanism) megszerzését”.

Nem elhanyagolandó összegekről van szó

Arra a kérdésünkre miszerint mekkora összeget fizetnek átlagban egy belvárosi lakásért az adózók, illetve konkrétan mennyit jelent az adótöbblet, a polgármester magyarázata szerint először is két tulajdontípust kell figyelembe vennünk: fizikai személyek az éves 150-200 lejes adó helyett az 500%-os emelés után körülbelül 1200 lejt kell majd fizetniük, viszont sokkal inkább ki kell hangsúlyozni földszinten lévő, bérbe adott helységek, és az azt kihasználó cégek esetét. A földszinten levő ingatlanok tulajdonosai esetében, akik az adót az épület könyvviteli értéke alapján fizetik, igen jelentős emelkedésről beszélhetünk. Például egy 50 000 euró értékű ingatlan adója az évi 800 euróról akár 4000 euróig is nőhet. Éppen ezért a rendelkezés nem szociális jellegű, a városközpontban levő ingatlanok többségi része jogi személyek tulajdonában van, vagy magánszemélyek adják bérbe bankoknak,üzleteknek.

Mi történik azzal, aki nem tudja állni a többlet-költségeket?

A városi adótörvénykönyv rendelkezik erről, illetve a hatályos jogszabályok. Bár a polgármester nem fejtette ki pontosabban, mi az adótörvénykönyv Különleges Rendelkezések alfejezetnél megtaláltuk a választ. Ebben az áll, hogy azok a fizikai és jogi személyek, akik tulajdonosok, a hatályos jogszabályok szerint kötelesek a megfelelő állapototokat biztosítani átalakítás és karbantartás elvégzésével.Mert hanem – mint minden adótartozás esetén – kényszervégrehajtási eljárás indul a tulajdonos ellen. Ez lényegében három pontból áll :

1. Az eljárásról szóló idézést és végrehajtható okiratot közlik az illetékessel, aki arról is kap tájékoztatást, hogy mennyi a tartozása.

2.. Abban az esetben, ha egy adott idő után a fennmaradó összegeket nem fizeti ki az illetékes, az őt illető pénzügyi juttatásokból (fizetés, nyugdíj stb.)von meg az állam egy bizonyos százalékot, illetve zárolják az illetékes bankszámláját.

3. Ha ezek után sem hajtják be a tartozást, lefoglalják az illető ingatlan- és ingóvagyonait, amelyeket később nyilvános aukción értékesítenek.

Tehát, értelmezésünk szerint, aki nem tudja kifizetni a többletadókat és a renoválással járó eljárások költségeit, ne tartson fent ingatlant a belvárosban.

Egyes kommentelők szerint az eljárás inkább lehúzás, mint ösztönzés.

„Személyes véleményem szerint, akik a központban lakást tartanak fenn, bérelnek, tudatában kell legyenek annak, hogy a homlokzat állagát és esztétikáját illetően (is) kötelességeik vannak. A régi városközpont európai uniós finanszírozású pályázatból fel lesz újítva: térkövezés, bicikliút, új zöldövezetek fogják még értékesebbé tenni ezeket az ingatlanokat, két új földfelszíni parkolóház tervezése már zajlik. Ez a perspektíva is kell ösztönözze a tulajdonosokat” – mondta a polgármester.

Kolozsváron bevált az intézkedés

Természetesen Kolozsváron is kapott hideget és meleget az egész procedúra, de három év távlatából visszatekintve elmondhatjuk: a belvárosban látványos tempóban tették helyre az elhanyagolt műemlék-épületek homlokzatait.

A polgármesteri hivatal közlése szerint 2016 óta több mint 1500 ingatlan állapotát mérte fel az önkormányzat és mintegy 100 ingatlan esetében vezette be a többletadót. Közel 320 ingatlant részben vagy teljesen felújítottak a tulajdonosok, a legtöbb esetében azonban csak a homlokzaton végeztek munkálatokat. Tavaly 105 ingatlan tulajdonosainak nyújtott szaktanácsadást a tulajdonosoknak a felújítás elkezdése kapcsán az önkormányzat rendőrségének speciális, ingatlanfelújítás-ellenőrzéssel foglalkozó munkacsoportja. A kolozsvári RMDSZ közleménye szerint jövőtől négy ingatlan esetében szüntetik meg az 500%-os adó kibocsátását. 2020-tól tehát nem kell többletadót fizetniük a Ferenc József/Horea 50., a Hosszú/Ploieşti utca 31., és a Deák Ferenc/B-dul Eroilor utca 1. és 49. szám alatt lakó tulajdonosoknak. Az önkormányzat szerint most nem csak a belvárosban, hanem a tágabb értelemben vett központban is felmérték az épületeket.

Nyitókép: Wikipépia

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!