Magyarországi diákhitel Erdélyben is. Megéri?

2019. augusztus 6. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A több mint 20 ezer erdélyi magyar egyetemista közül alig pár tucatnyian vették igénybe eddig a magyarországi diákhitel termékeket. Magyar Pétert kérdeztük a lehetőségről.

A magyarországi Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Dr. Magyar Péter a Pénzcsinálóknak adott villáminterjúban arra, az eddig sokak által még nem ismert lehetőségre hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi diákok akkor is igénybe vehetik a Diákhitel 1 terméket, ha erdélyi felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat. A vezérigazgató elmondta, hogy Erdélyből eddig csupán nagyon kevesen igényelték ezt a fajta anyagi támogatást, annak ellenére is, hogy a szabad felhasználású diákhitel a piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételek mellett, jelenleg 1,99%-os kamattal nyújt támogatást a fiataloknak. Magyar Péter szerint azok, akik okosan tudnak gazdálkodni, több szempontból is az előnyükre fordíthatják ezt a lehetőséget.

Miért érdemes a felsőoktatási tanulmányait Erdélyben végző egyetemi hallgatónak magyarországi diákhitelhez folyamodnia?

– 2001-ben az első Orbán-kormány alapította a Diákhitel Központot, azóta több mint 400 ezer hallgató vette igénybe a termékeinket. Az egyik kutatásunk arra mutat rá, hogy a megkérdezett diákok 52 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudta volna befejezni a tanulmányait, ha nem lett volna lehetősége, hogy a diákhitelt vegyen fel. Az elérhető szolgáltatásaink közül az egyik az úgynevezett a Diákhitel 1. Ez a szabad felhasználású diákhitel, amit 11 féléven át havi 70 ezer forintig lehet igényelni. Ha valaki például Erasmus tanulmányokat folytat, akkor ennek a dupláját, 140 ezer forintot tudunk neki havonta utalni. Ennek most a kamata történelmi mélyponton van, 1,99%, ez a hitel bármikor ingyenesen előtörleszthető, ebben is különbözik a piaci kereskedelmi banki hitelektől. Ráadásul semmilyen biztosítékra nincs szükség ehhez, nem kell hozzá hitelbírálat, csupán a felsőoktatási hallgatói jogviszonyt kell igazolni.

A másik főtermékünk, a Diákhitel 2, amit az egyetemi képzési tandíjakra, költségtérítésre lehet fordítani. Ennek a kormány kamattámogatási döntése miatt 0%-os a kamata, vagyis teljesen kamatmentes hitel. Ezzel a lehetőséggel már többen élnek, mint a szabad felhasználású hitellel. Ez is ingyenesen előtörleszthető, ehhez sem kell semmilyen hitelfedezet vagy hitelbírálat. Összességében évente több mint 10 ezer magyarországi diák veszi igénybe a termékeinket.

Mi a másodlagos célja ennek a fajta hitelnyújtásnak? A kereskedelmi pénzintézetekkel szemben ilyen tekintetben a profitszerzés célja mellett más szempontokat is szem előtt tartanak?

– A Diákhitel Központ egy állami tulajdonban lévő intézet, amelynek fő célja, hogy segítse a társadalmi mobilitást. Olyan diákoknak segítünk, akik a családi vagy egyéb életkörülményeik miatt nem tudnák finanszírozni a felsőoktatási tanulmányaikat. Ahogy Klebelsberg Kunó egykori vallási és közoktatási miniszter mondta, Magyarország akkor lehet nagy ország, ha kiművelt emberek országa lesz, nekünk pedig az a küldetésünk, hogy minél több kiművelt ember lehessen, esélyt adva a szegény családoknak is. Azt szeretnénk, hogy ne legyen olyan magyar állampolgár a Kárpát-medencében, aki anyagi okok miatt nem tud részt venni a felsőoktatási képzésben.

A magyarországi hiteleket erdélyi diákok is igénybe vehetik: milyen feltételekkel?

– Az erdélyi egyetemre járó, magyar állampolgársággal rendelkező diákok a szabad felhasználású Diákhitel 1-et vehetik igénybe. A felsőoktatási képzési díjakra fordítható Diákhitel 2-őt csak magyarországi felsőoktatási tanulmányok finanszírozására lehet fordítani.A diakhitel.hu oldalunkon egyébként minden részletes információ megtalálható. Abban az esetben, ha az érintett személynek van ügyfélkapuja, akkor személyes megjelenés nélkül lehet igényelni a diákhitelt. Az erdélyi diákoknak annyit érdemes még szem előtt tartaniuk, hogy a magyar állampolgárság igazolásán túl szükséges a hallgatói jogviszonyról szóló dokumentum hiteles magyar fordítása és rendelkezni kell magyar bankszámlával is.

A statisztikák alapján Erdélyből eddig alig pár tucat ember vette igénybe a magyar diákhitel termékeket a több mint 20 ezer erdélyi magyar egyetemista közül. Ennek oka valószínűleg abból fakad, hogy eddig kevesen ismerték ezt a lehetőséget és a termékeink nagyon kedvező feltételeit. A törlesztést a diploma megszerzése után, a fizetés teljes összegének 6%-ával kell megkezdeni. A diákok a diploma megszerzése után átlagosan 7 év alatt törlesztik ezeket a hiteleket, de ahogy emelkednek a fizetések, ez egyre kevesebb időt vesz igénybe. A bedőlt hitelek aránya 1% alatt van, ami a piaci hitelekhez képest nagyon alacsonynak számít.

Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy Erdélyben a legtöbben – beleértve az egyetemi hallgatókat is –, félnek attól, hogy hitelt vegyenek fel. Ön szerint ez természetes reakció a jelenlegi ingatag gazdasági helyzetre?

– Ez egy teljesen normális és logikus dolog, főleg a gazdasági és a pénzügyi válság óta. Magyarországon is érezhető. Fontos azonban, hogy a diákhitelek teljesen eltérőek a piacon elérhető kereskedelmi banki hitelektől. Ezek a hitelek bármikor ingyenes előtörleszthetők, nem lehet beléjük ragadni és, amint már említettem, a kamatozásuk rendkívül kedvező. Ezt támogatásként is fel lehet fogni, mert például az édesanyák esetében, ha 2018. január 1. után születik egy második gyerek a családban, akkor a hitel 50%-át, ha egy harmadik gyermek is születik, akkor pedig a hitel 100%-át elengedjük. Fontos, hogy ez csak magyarországi lakcímmel rendelkező diákok esetében alkalmazható kedvezmény. Ráadásul ez a hitel az öregségi nyugdíjig fizethető vissza, de ennek ellenére átlagosan 7 év alatt fizetik vissza a hiteligénylők. Három százalékos infláció mellett ez inkább támogatás, mintsem egy piaci alapú hitel, hiszen az egyéb szabad felhasználású hitelek Magyarországon 10% fölötti kamatozásúak.

Sok diák nem tájékozódik megfelelően, így a beleragad egy elég szörnyű konstrukcióba. Magyarországra vonatkozóan a kutatásokból azt látjuk – és feltételezhetően ez Romániában is így van –, hogy több mint húsz százaléka a nappali tagozatos hallgatóknak az egyetem mellett 4-8 órában dolgozik, ami önmagában nem lenne probléma, ha ezt a leendő szakmájában tenné. De ha kereskedelemben, idegenforgalomban felszolgálóként dolgozik, akkor az nagyon sokat elvesz a leendő diplomájának az értékéből. Ha ezt a 3-5 évet egy egyetemi hallgató nem azzal tölti, hogy verseny- és piacképes tudást szerezzen, akkor saját magával szúr ki. Lehet dolgozni, lehet gyakornoknak lenni a leendő szakmában, de elvesztegetni a legfontosabb éveket, az taktikai hiba.

Ez a hitel hasonlít az angol modellhez, nemzetközi tekintetben is nagyon elismert rendszer a magyar, aminek egyetlen fő célja van, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget. Magyarországon sok szülő még annak ellenére is a diákhitel felvételére buzdítja a gyerekét, ha a család megengedhetné magának a tandíj finanszírozását. Ezt leginkább edukációs céllal teszik, hiszen a gyerek jobban teljesít, ha úgy érzi, neki kell fizetnie a tanulmányaiért. A diplomaosztó után ezek a szülők rendszerint maguk visszafizetik a diákhitelt, és így a diáknak nem keletkezik fizetési kötelezettsége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!