Nem néznek ki jól a számok, „megszorításokra” készülhet a kormány

2019. július 15. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magas nyugdíjak, az egyetemisták nyári ösztöndíjai és ingyenes vonatjegyei is áldozatul eshetnek a kormány költségcsökkentő intézkedéseinek.

Sajtóértesülések szerint a PSD-nél a kormányt érintő minisztercserék mellett a másik fő téma a napokban egy gazdasági jellegű kiigazító intézkedéscsomag. A „korrekciókra” egyrészt azért lehet szükség, mert a kormány várhatóan július végén elfogad egy költségvetés-kiigazítást, amihez minden bizonnyal forrásokat kell felszabadítani, másrészt azért is gondolhatják indokoltnak az intézkedések elfogadását a nagyobbik kormánypártnál, mert a költségvetés hiánya még az elmúlt évhez viszonyítva is (amikor szintén téma volt, hogy a kormány kifut a pénzből) magas.

Az intézkedéscsomagot az értesülések szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter felügyelete mellett dolgozták ki, és ha hinni lehet a kiszivárgott információknak, a tervezet nem kőbe vésett intézkedéseket tartalmaz, hanem olyan javaslatokat, amelyekről tárgyalni fognak még a PSD-n belül is, és amelyek még jelentős módosításokon eshetnek át.

Nekimennének a speciális nyugdíjaknak

Az biztosnak tűnik, már csak Teodorovici ezzel kapcsolatos nyilatkozataiból kiindulva is, hogy a pénzügyminisztériumnál azt a javaslatot fogják letenni az asztalra, hogy vegyék komolyan fontolóra az úgynevezett speciális nyugdíjaknál a 10 ezer lejnél magasabb juttatások progresszív adóztatását is (a nyugdíj minél magasabb, annál nagyobb adókulcsot vetnek ki rá). Sőt, a Szabad Európa Rádió PSD-s forrásokra hivatkozva azt is tudni véli, hogy nem csak a speciális nyugdíjak, hanem minden 10 ezer lejnél magasabb nyugdíj áldozatául esik a nagyobb adóztatásnak, a pénzügyminisztériumnál ugyanis attól tartanak, hogy kizárólag a speciális nyugdíjak adójának növelése nem alkotmányos, ezért az Alkotmánybíróság elkaszálná az intézkedést.

A Digi24 kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kormány szintjén már voltak is beszélgetések erről a témáról, és bár úgy tűnik, hogy végleges döntés nem született, a párton belül már nagyjából körvonalazódik, hogy legalább 30%-os adókulcs bevezetését fogadják el majd a magas nyugdíjaknál, de az adókulcs akár 50%-ig is elmehet.

Eugen Teodorovici a speciális nyugdíjak progresszív adóztatását firtató kérdésekre még múlt héten válaszolta azt, hogy ez ügyben „több elképzelés létezik”, ám ezeket előbb a kormány, majd a koalíció szintjén kell megbeszélni. De azt is elmondta, hogy tárgyalnak a közigazgatásban tapasztalható „nagyon fiatalon” történő nyugdíjazásokról is, amelyek után rendszerint az illető személyek továbbra is tisztviselőként dolgoznak a rendszerben – mondta el Teodorovici.

Korlátozhatják az egyetemisták ingyenes vonatozását

Egybehangzó sajtóértesülések emellett azt is állítják, hogy a nyugdíjakon való spórlás mellett felmerült az is, hogy a kormány eltörli az egyetemisták érdemösztöndíjait a nyári időszak 3 hónapjára (július, augusztus, szeptember). Az intézkedés alól kivételt azok az ösztöndíjas egyetemisták képeznének az elképzelés szerint, akik dolgoznak, akár részmunkaidőben is, a nyári vakáció ideje alatt.

Hozzányúlhat a kormány emellett a diákok ingyenes vonatoztatásához is. AWall-Street.ro szerint a Pénzügyminisztériumnál azt tervezik, hogy az eddig korlátlan számban kiváltható ingyenes vonatjegyek helyett ezentúl mindössze évi 12 ingyenes utazást áll majd az állam az egyetemistáknak. További korlátozásként azt is tervezik, hogy csak abban az esetben igényelhessék az egyetemisták az ingyenjegyeket, amennyiben még nem töltötték be a 26. életévüket.

Egyúttal a jövőben felmerülő problémákat is megoldanák

Az állami költségvetés számára ugyanakkor az úgynevezett veszélyességi pótlékok is komoly terhet jelenthetnek a jövőben. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis a veszélyességi pótlékokat – a legtöbb esetben – a munkabérek 15%-ában határozzák meg. Ez viszont azt is jelentené, hogy a következő években előírt bérnövelések következtében a veszélyességi pótlékok is jelentős többletkiadásokhoz vezetnének, így a javaslatcsomagot összeállító pénzügyminisztériumnál felmerült annak a lehetősége is, hogy minden esetben egy fix összegben állapítsák meg ezeket a pótlékokat. Igaz, ez az intézkedés nem feltétlenül az idei évet, hanem inkább a következő éveket érintené.

A pénzügyminiszter már korábban jelezte, hogy pénzre lesz szükség

A Szabad Európa Rádió azt is írja oldalán, hogy az intézkedéscsomagot már korábban belengette a pénzügyminiszter. Eugen Teodorovici korábban azt közölte PSD-s kollégáival, hogy év végére legalább 7 milliárd lejre van szükség ahhoz, hogy a költségvetési hiány kordában tartható legyen. Igaz, azt is tudni lehet, hogy a kormány idén körülbelül 1,5-3 milliárd lejnyi bevételt remélhet az 5G-licenszekért versengő telekommunikációs cégektől.

A problémák viszont így is vannak, és ezt a pénzügyminisztérium által közölt, a költségvetés végrehajtásáról szóló számok is alátámasztják. Július elején a szaktárca szokásos havi közleményében azt írta, hogy az év első 5 hónapjában a GDP 1,43%-ára rúgott a költségvetési hiány, és elérte a 14,7 milliárd lejt. A Ziarul Financiar elemzése szerint a költségvetés hiánya az első 5 hónapra vetítve 2011-ben volt utoljára ennyire magas.

Nem is annyira megszorítás, inkább átcsoportosítás?

A kiadáscsökkentés és a források átcsoportosítása állítólag a PSD hétfői végrehajtó bizottsági ülésén is szóba jött, ahol Viorica Dăncilă miniszterelnök és egyben a PSD elnöke a Digi24 szerint arról beszélt, hogy az állami költségvetés komoly nyomás alatt van, és a következő időszakban „a polgármestereknek is pénzt kell adni”, mert közelednek a választások. A hírtelevízió az ülésről kiszivárgott információkra hivatkozva arról is beszámol, hogy Eugen Teodorovici a minisztériumok költségvetésének csökkentését vetítette előre, és azt ígérte, hogy a felszabadult forrásokból a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) költségvetését fogják bővíteni, hogy a helyi önkormányzatok több fejlesztési pénzhez juthassanak hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!