„Kóstolgatják a munkaadókat a fiatalok. Kacérkodnak az ötlettel, hogy költöznek haza”

2019. június 22. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma nehezebb munkavállalót találni, mint munkát – mondták a munkaadók azon az állásbörzén, amelyre azért jöttek, hogy Kolozsvárról hazacsábítsák a fiatalokat.

„Azért jöttem, hogy találjak végre egy PR-ost. Egy éve keresünk, és Kolozsváron van ilyen képzés, úgyhogy bizakodó vagyok.” Több ehhez hasonló választ kaptam A városod hazavár! mottóval meghirdetett kolozsvári egyetemistákat és fiatalok célzó állásbörzén csütörtökön, amikor azt kérdeztem a munkaadóktól, hogy milyen állásajánlataik vannak és miért vesznek részt a rendezvényen.

A Kovászna, Hargita, Szatmár és Bihar megyei vállalatok képviselői tényleg meggyőzően érveltek amellett, hogy otthon is jó lehetőségek várják a fiatalokat – a beszélgetések alapján a programozókat, mérnököket és gazdasági végzettségűeket biztosan. Egy téma viszont folyamatosan visszatért: a székelyföldi vállalkozásoknál is egyre fontosabb szempont a jelentkezők román nyelvtudása, ezzel kapcsolatban viszont az állásbörzén is viszonylag gyakran voltak negatívak a tapasztalatok.

Nem csak a konkrét munkaadók, hanem a vállalatok állásajánlatait közvetítő érdekvédelmi szervezetek, kereskedelmi kamarák is részt vettek az eseményen. Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) például a tagcégek grafikusi és különböző mérnöki pozíciókra vonatkozó álláslehetőségeit ajánlotta az érdeklődőknek. Györgyei Szabó Magdolna, az UKKSZ képviselője elmondta, azoknak az adatait is összegyűjtötték, akiknek most nem tudtak konkrét ajánlatot bemutatni, a munkát kereső diákok elérhetőségét pedig megosztják a tagcégekkel, hiszen sok cégnél folyamatos a fiatal munkaerő iránti kutakodás.

„Számomra kissé meglepő volt, hogy milyen sokan jöttek és mondták azt, hogy haza akarnak menni Kolozsvárról. Voltak köztük szép számmal olyanok is, akik nem frissen végzett egyetemisták, éltek pár évet Kolozsváron és most azt mondják, hogy elég volt a nagyvárosból” – mondta Györgyei Szabó Magdolna, aki szerint a legtöbben IT-s, építőmérnöki vagy közgazdasági diplomával érdeklődtek náluk. Az elérhető pozíciókhoz viszonyítva gépészmérnökből, a kreatív szakmák képviselőiből és turisztikai szakemberekből voltak kevesen. Arra is rámutatott, hogy az eseményen meglehetősen gyakran tapasztalták azt, hogy a magyar tagozatokon végzett diákoknak problémája van a román nyelv megfelelő ismeretével, márpedig a székelyföldi vállalatoknál is kulcsfontosságú az, hogy az alkalmazottak jól beszéljenek románul.

„Mi főleg mérnököket kerestünk a különböző területeken. Építőmérnököktől kezdve a víz-, gáz-, fűtésszereléssel foglalkozó mérnökökig. De élelmiszeripari mérnököknek, informatikusoknak és turizmussal foglalkozó szakembereknek is tudtunk mutatni lehetőségeket” – mondta Madaras Gyöngyvér , az Arbor Vállalkozók Szövetségének képviselője, aki főként azzal a céllal jött az állásbörzére, hogy Gyergyószékre csábítsa haza a fiatalokat. Elmondta, úgy érzi, lesz konkrét „végeredménye” is a napnak, arra is kitért viszont, hogy kissé meglepődve tapasztalták, hogy az építőmérnökök inkább a betonnal kapcsolatos munkálatokat ismerik, náluk viszont a régió adottságaiból adódóan főként fával foglalkozó építőmérnökökre lenne szükség.

„A mai nap tapasztalata az, hogy nagyon sokan szeretnének hazaköltözni. Persze ez egy ilyen esemény, ha figyelembe vesszük azt is, hogy hányan jönnek el évente egyetemre, akkor lehet, hogy nem annyira nagy a hazatérni vágyók aránya, mint amennyire most nekünk tűnik. De tény, hogy nagyon sok érdeklődő volt” – mondta Madaras Gyöngyvér, aki kérdésünkre arról is beszélt, hogy közgazdaságtannal, pénzüggyel foglalkozóknak, bölcsészeknek vagy teológusoknak nem igazán tudtak lehetőségeket ajánlani, viszont szintén feljegyzés készült az érdeklődőkről.

Annak a fiatalnak is volt kivel szóba állni, aki egyből vezetői pozícióban kezdené a hazaköltözés utáni életét. Az Arkum cégcsoport (Impar, Eurocar Trading, Hotel Küküllő) például gazdasági igazgatói állás betöltésére várta a jelölteket, de amint Verestóy Enikő humánerőforrás igazgató elmondta, a pénzügyi vonal mellett termékmenedzseri, ügyfélszolgálati (call centeres) pozícióik is vannak meghirdetve, a cégcsoporthoz tartozó szállodánál pedig értékesítői munkakörben várták a jelentkezőket. „Vannak sikerélményeink, szerintem legalább három embernek is tudunk konkrét ajánlatot tenni, de közben azt sem tudtuk figyelmen kívül hagyni, hogy vizsgaidőszak van, úgyhogy később még keresni fogjuk egymást” – mondta.

A humánerőforrás igazgató – anélkül, hogy rákérdeztem volna –, szintén a jelentkezők román nyelvtudással kapcsolatos hiányosságaira mutatott rá. „A mi vállalkozásunkban elengedhetetlen a román nyelvtudás. És azt kell mondanom, elég sokan ott esnek el, amikor a beszélgetés során átváltunk románra, hogy leteszteljük az érdeklődő verbális képességét” – mondta Verestóy Enikő.

A Szatmár megyei vállalatokat felsorakoztató részlegen Varga Henriettá t, az Autonet humanerőforrás szakértőjét szólítottam meg. Elmondta, a fő céljuk elsősorban az lett volna, hogy IT-s érdeklődőknek mutassák be a vállalatnál elérhető állásokat, de igazából úgy jöttek el a rendezvényre, hogy bármilyen területen, a marketing, a könyvelés vagy akár a jogi osztályon is jól jönne a frissítés. Ehhez képest alig pár önéletrajzot sikerült összegyűjteni, a viszonylag kevés IT-s érdeklődő kicsit csalódást is okozott számukra. Arra a felvetésemre, hogy Kolozsvár IT-ban betöltött jelentősége miatt lehet-e az, hogy a programozóként diplomát szerző diákok nem igazán gondolkodnak a hazaköltözésben, Varga Henrietta arról is beszélt, hogy a vállalatnak Kolozsváron is van egy Dynamic Software Solution nevű IT vállalata, ahol tulajdonképpen arra is megvan a lehetőség, hogy a szatmári cégnek Kolozsvárról dolgozzanak a programozók.

PR-os, menedzser asszisztens, HR-asszisztens pozícióra keresnek alkalmazottakat, de van egy mezőgazdasági gépek területén működő részlegük is, ahol ügyféltanácsadóra lenne szükség – sorolta Porkoláb Örs-János , a kézdivásárhelyi székhellyel, de az országban számos működési ponttal rendelkező Nexxon marketingvezetője. A piacvezető gumiabroncs-kereskedő képviselője elmondta, bár a felsoroltak közül nem mindegyik álláslehetőség igényel egyetemi végzettséget, de előny a felsőoktatási diploma, nem utolsó sorban azért, mert vállalaton belül is fejlődésre, előrelépésre van lehetőség. „Lehet, hogy valaki eljön hozzánk menedzser-asszisztensnek, és egy idő után előléptetjük olyan pozícióba, ami a kompetenciáinak, érdeklődési körének még inkább megfelel” – mondta.

Arra a kérdésemre, hogy könnyebb helyzetben van-e ma az a fiatal, aki a hazaköltözésen gondolkodik, a marketinges elmondta, most egyértelműen könnyebb munkát találni, és nehezebb munkást, megfelelő szakembert. Elmondta azt is, hogy bár kicsit nagyobb nyüzsgésre számított, de nagyon örülnek a lehetőségnek. „Kóstolgatják a munkaadókat a fiatalok. Kacérkodnak az ötlettel, hogy költöznek haza. Nagyon érdekes volt azt is látni, hogy még javában egyetemista, másodéves diákok is jöttek érdeklődni. Kíváncsiak voltak, hogy pár év múlva mi várja őket otthon” – mondta.

Pár standdal odébb a Sepsiszentgyörgy melletti viszonylag új ipari park, a Sepsi Park vezetője is arról beszélt, hogy egyre több az álláslehetőség Háromszéken, és ezt jól mutatja, hogy az elmúlt időszakban 11 vállalattal írtak alá szerződést, amelyeknek a tárgya, hogy területet bocsátanak a vállalatok rendelkezésére ahhoz, hogy telephelyeiket, csarnokaikat felépítsék. Miklós Zoltán elmondta, az állásbörzére összegyűjtötték a betelepülő cégek azon állásajánlatait, amelyek felsőfokú diplomával rendelkező személyeket céloznak. A listán orvosi műszerek gyártására, húsfeldolgozásra, műanyag újahasznosításra, személyszállítása, mezőgazdasági termelésre, áruszállításra szakosodott cégek szerepeltek, amelyek – a teljesség igénye nélkül – környezetmérnök, gépészmérnök, programozó, közgazdász vagy logisztikai munkakörre kerestek alkalmazottakat.

„Érdekes módon az érdeklődők között nagyon sok volt a vegyészmérnök, de viszonylag sok kommunikációs is volt, akiknek sajnos nem tudtunk semmit kínálni. Kevesebb közgazdász és mérnök volt. Utóbbi két kategóriában viszont tudtunk ajánlatokat megfogalmazni” – mondta Miklós Zoltán. Hozzátette, hogy Sepsiszentgyörgyön is nagy a munkaerőhiány, és véleménye szerint egy jól felkészült végzős, vagy akár nagyobb tapasztalattal rendelkező szakember nagy valószínűséggel talál magának munkahelyet, ha úgy dönt, hogy hazaköltözik.

Háromszék hazavár szlogennel próbálták hazacsábítani a háromszéki fiatalokat a Kovászna megyei tanács képviselői, akik nemcsak a megyei önkormányzat, és az ahhoz tartozó intézmények ajánlatait, hanem a magánszektor álláslehetőségeit is bemutatták. Ajgel Ágnes elmondta, nem csupán állásajánlatokat, hanem akkreditált képzési lehetőségeket is bemutattak. „Az tetszett, hogy az érdeklődők nagyon konkrét kérdésekkel jöttek, és több esetben is konkrét ajánlatot tudtunk a hazatérni vágyók kezébe adni” – mondta Ajgel Ágnes, aki arra is kitért, hogy voltak olyan érdeklődők is, akik bár nem Háromszékről származnak, de az álláslehetőségek mellett azzal kapcsolatban is informálódtak, hogy amennyiben Sepsiszentgyörgyre jönnek, akkor esetleg milyen kedvezményekre számíthatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!