Hol lesz a marosvásárhelyi és a vidombáki helye a hazai repülőterek között?

2019. május 9. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahhoz, hogy egy repülőtér fenntartható legyen, el kell érnie a 700 ezres utasforgalmat. Peti András reptérigazgató szerint ez Marosvásárhelyen 2024-ig teljesíthető.

Az ország 17 repülőterén összesítve 7%-kal növekedett az utasforgalom 2018-ban. A repülőterek által szolgáltatott adatok alapján tavaly összesen 21,8 millió utas fordult meg a hazai repülőtereken, a legnagyobb utasforgalmat messze a bukaresti Henri Coandă (Otopeni) repülőtérnél mérték. A fővárosi légikikötőben 8%-kal emelkedett az utasforgalom az előző évhez viszonyítva.

A második legforgalmasabb repülőtér az elmúlt évben is a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér volt. Ugyanakkor az itteni növekedés sokkal lassabb volt, mint az elmúlt években. Ennek részben az az egyik magyarázata, hogy a WizzAir a vállalat működésének optimalizálása érdekében törölte a fapados társaság Kolozsvár-Bukarest járatait, ami nagyságrendileg évi több százezres utasforgalmat jelentett. A növekedés lassulására a másik magyarázat az, legalábbis David Ciceo vezérigazgató egyik korábbi nyilatkozata szerint , hogy 2018-ban újra megkezdte a működését a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér, amelynek a felújítása alatt jelentősnek mondható forgalom irányult át Marosvásárhelyről Kolozsvárra.

Az első három reptér kezeli az utasforgalom több mint 80%-át

A repülőterek tavalyi forgalmáról szóló lista további érdekessége, hogy az elmúlt években szép növekedést bemutató temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtéren 2018-ban csökkent az utasforgalom. A magyarázat elsősorban itt is inkább a légitársaságok döntéseiben keresendő: az utasforgalom tavalyi 6,4%-os visszaesése részben azzal magyarázható, hogy a Blue Air a repülőtér vezetőségével folytatott sikertelen tárgyalásokra hivatkozva az összes temesvári járatáról lemondott. A román többségi tulajdonban levő Blue Air mellett Európa legjelentősebb fapados társasága, a Ryanair is úgy döntött, hogy csökkenti tevékenységét az ország harmadik legnagyobb repülőterén.

Azt érdemes megjegyezni, hogy az ország három legnagyobb repülőtere – a bukaresti Henri Coandă, a kolozsvári Avram Iancu és a temesvári Traian Vuia – 2018-ban összesen 18 millió utast szállított. Ez a szám a romániai utasforgalom 83%-át teszi ki. Az erdélyi repülőterek közül még a szebeni növeli szépen évről évre az utasok számát, már 662 ezer ember fordult meg a repülőtéren tavaly. Az adatok szerint Nagyváradon is beindulni látszik a repülőtér nagyüzemű működése, a 2015 novemberében újranyitott repülőtér 2016-ban még 41 ezres, 2017-ben már 162 ezres, míg 2018-ban 220 ezres utasforgalmat tudott felmutatni.

Marosvásárhely elindulhat visszavenni a helyét

A legérdekesebb kérdés persze a tavaly újranyitott marosvásárhelyi repülőtér helyzete. A reptér a felújítást megelőző években stabilan 300 ezer körüli utasforgalmat tudott felmutatni, a 2018 júniusi újranyitást követően fél év alatt 63 ezres utasforgalmat értek el. Érdekesség viszont, hogy az idei első negyedévre szóló számok alapján (vagyis március végén) a repülőtér máris 37 ezer utasnál tartott, ami jókora előrelépéssel is kecsegtethet ebben a tekintetben.

Peti András , a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az idei évre 150 ezres utasforgalmat prognosztizálnak, ami az elmúlt éves forgalomhoz viszonyítva 220%-os növekedésnek felel meg.

„Egy ilyen prognózist mindig bizonyos alapadatok figyelembe vételével végzünk. Tudjuk, hogy a jelenleg működő 4 nemzetközi járat, a nyári szezonban működtetett két antáliai és egy egyiptomi járat, valamint az év első három hónapjában működő Marosvásárhely-Bukarest járat – amit reményeink szerint vissza tudunk hozni –, mekkora utasforgalmat generál. Illetve vannak kilátásban egyéb üzleti kapcsolatok is, amelyek új célállomásokat, vagy a meglévő célállomások heti járatszámának növekedését hozhatják el” – mondta Peti András, aki kérdésünkre leszögezte, hogy nem közölhet részleteket az esetleges új útvonalakról, vagy új légitársaságokról mindaddig, amíg a társaságok el nem kezdik értékesíteni a jegyeket.

Arra a kérdésünkre viszont, hogy hosszú távon mekkora utasforgalmat érhet majd el a repülőtér, az igazgató a saját menedzseri szerződésében szereplő célszámok alapján beszélt a várakozásokról. „A többféle eredményindikátor közül az egyik legfontosabb a kiszolgált utasforgalom. Ez az célszám éves szinten legalább 20%-os növekedést irányoz elő” – mondta Peti András, aki arra is kitért, hogy a célok között szerepel az is, hogy minden évben szerződést kössenek egy új légitársasággal, illetve legalább két új célállomást vezessenek be. Az igazgató szerint ezekből a célszámokból kiindulva 2020-ra akár a 200 ezres utasforgalmat is megközelíthetik.

A repülőterek utasforgalmának alakulása a jövőben különösen érdekes téma lehet, mert ahogy Peti András is rámutatott, az Európai Uniós versenyjogi szabályozás szerint minden európai reptér 2024-től önfenntartóan kell működjön. Az igazgató szerint kutatások során megállapítást nyert az a tény, hogy egy repülőtér akkor képes saját magát fenntartani, ha eléri a 700 ezres utasforgalmat.

„Annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi repülőtér önfenntartó legyen, 2024-re el kell érni a 700 ezres utasforgalmat. Én úgy gondolom, hogy – bárki is legyen akkor a repülőtér vezetőségében – amennyiben teljesítik az eredményindikátorokat, akkor a célszám elérhető. Azaz, a 2013-ban elért, a reptér történetében rekordnak számító 350 ezres utasforgalom megduplázására is reális esély mutatkozik” – mondta Peti András.

Hol lesz az épülő brassói repülőtér helye?

A hazai repterek utasforgalmának vizsgálatánál az is érdekes kérdés, hogy mekkora szeletet tud majd kiszakítani a Brassó melletti Vidombákon épülő repülőtér. A légikikötő kapacitásával kapcsolatos legfrissebb tanulmány szerint a brassói repülőtér már az első működési évében elérhetné a 114 ezres utasforgalmat. A légikikötőben megforduló utasok száma a becslések szerint 10 évnyi működés után lépné át az egymilliós határt.

Az Adevărul az elmúlt évben közölt cikket a repülőtéren zajló építkezések állapotáról. A lap egyebek mellett arra is emlékeztet, hogy a Brassó melletti beruházás a kormány számára sokáig nem élvezett prioritást, és ez nem csak azzal magyarázható – szerintük –, hogy beleesik a meglévő repterek 300 kilométeres körzetébe, hanem azzal is, hogy Brassó egy repülőtérrel valószínűleg az Otopeni-ben landoló turisták 20%-át átcsábítaná a Cenk melletti városba.

A felvetést persze érdemes csupán spekulációként kezelni. Főként azután, hogy a 2019-es költségvetés vitáján végül azért sikerült forrásokat szerezni a légikikötő építésére. Az országos költségvetésben 23 millió lejt különítettek el erre a célra – Kovászna Megye Tanácsának februári közleménye szerint ebből 10 millió lejt a háromszékiek közbenjárására kaptak meg a projektre. A reptér befejezéséhez viszont 354 millió lejre van szükség, ebből 258 millió lejt hitelből, költségvetési többletből, a központi költségvetésből tudnak fedezni, de a tervek szerint uniós támogatást is igényelnek majd – amellett, hogy az építkezéseket a háromszéki önkormányzatok is finanszírozni kívánják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!