Májustól módosul a napszámostörvény. Mik a legfontosabb változások?

2019. április 29. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiterjesztették a törvény alkalmazásának körét, így ezentúl a mezőgazdaság mellett például színházi tevékenységet is lehet napszámosként végezni.

Sürgősségi kormányrendelettel módosította a kormány az eredetileg 8 évvel ezelőtt elfogadott, 52/2011-es törvényt, amely az ideiglenes munkavállalásra vonatkozik. A törvény módosításai május 1-től lesznek hatályosak, és elsősorban a foglalkoztatási területek kiterjesztését illetően jelentenek változást.
Legutóbb 2018 decemberében módosították a napszámos munkát szabályozó törvényt, így idén év elejétől csak a mezőgazdaságban és az ehhez kapcsolódó ágazatokban lehetett napszámosokat alkalmazni a munkaadóknak. A 2018/114-es kormányrendelet múlt év december 29-én jelent meg a hivatalos közlönyben, így az addigitól eltérően kulturális tevékenységre, árukezelésre, reklámtevékenységre, karbantartásra, illetve takarításra már nem volt érvényes ez a szerződéses forma. Ezeket a drasztikus módosításokat változtatja meg a május 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás, amely többek közt a vendéglátóipari egységeket működtetők számára is lehetővé teszi, hogy napszámosként pincéreket alkalmazzanak.

A sürgősségi kormányrendelet szerint a következő munkákra lehet napszámosokat alkalmazni:

  • kiállítások, vásárok és kongresszusok szervezése;
  • reklám;
  • művészeti előadás – előadások, előadások háttérmunkájával kapcsolatos tevékenységek, előadótermek menedzsmentje;
  • a félig háziasított állatok és más állatok tartása, tenyésztése;
  • rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátói szolgáltatások (catering) végzése;
  • tájkertészet – parkok és kertek (kivéve magánkertek) telepítése, gondozása;
  • éttermi munkák;
  • bárokban végzett munka, italok felszolgálása;
  • állatkertben, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken végzett tevékenységek.

Derzsi Ákos szenátor a Transindex nek elmondta, 2011-ben az RMDSZ kezdeményezésére alkották meg a „napszámostörvényt” abból a célból, hogy a rövidebb intervallumú munkák elvégzéséhez alkalmazott személyeknek ne kelljen hagyományos munkaszerződést kötniük a munkáltatóval. Ennek az is volt a célja, hogy visszaszorítsák a feketegazdaságot, és az illegális munkavállalást.

Ezt követően több alkalommal is módosították az 52/2011-es törvényt, egyrészt arra hivatkozva, hogy ezt a törvényi keretet több munkáltató is kijátszotta az által, hogy munkaszerződés helyett, de mégis legális keretek közt, napszámosként alkalmazta a munkásokat. Derzsi Ákos szerint a kormányrendelet azért előnyös, mert több szakterületen is vannak olyan ideiglenes munkák, amelyeket nem lehet máshogyan, törvényes keretek közt lefedni, csak a napszámostörvénnyel.

„Meghatározott időre szóló munkaszerződést kötni néhány napos munka elvégzésére meglehetősen bonyolult, így a feketemunka elkerülésére is kiválóan alkalmas ez a törvény. Ugyanakkor, ha a jelenleginél is több területre kiterjesztik ennek az alkalmazását, akkor az a munkáltatók részéről több visszaélésre is lehetőséget ad, mert a jelenleginél is jóval több olyan szakterület van, amelynek keretében szerződés által szabályozott munkaviszonynak kellene létrejönnie a munkáltató és az alkalmazott között” – mondta.
Arra a kérdésre, hogy milyen visszaélések történtek az elmúlt időszakban, a szenátor úgy fogalmazott, voltak olyan munkáltatók, akik az adófizetés elkerülése miatt nem szerződéssel alkalmazták a munkásokat, hanem valamilyen módon besorolták őket egy napszámos munkakategóriába. Hozzátette, „ennek ellenére olyan nagyszámú visszaélések nem lehetnek, mert a munkáltatónak napszámos regisztert kell vásárolnia, be kell jelentkeznie a munkaügyi felügyelőségnél, így ettől kezdve már ellenőrizhető” – fejtette ki Derzsi Ákos. A szenátor rámutatott, a leggyakrabban olyan típusú visszaélések voltak, hogy a munkáltató nem fizette ki azt az összeget a munkásoknak, amelyben előzőleg megegyeztek, vagy sok esetben a munkáltató késett a kifizetésekkel.

A sürgősségi kormányrendelet azt is szabályozza, hogy egy évben egyetlen munkavállalót sem lehet 90 napnál hosszabb időre alkalmazni, emellett pedig a munkáltató köteles lesz bejelenteni az alkalmazottait az erre a célra létrehozott elektronikus regiszterbe, amely a tervek szerint idén decemberben lesz elérhető.
Mindemellett a napszámosnak a keresete 10%-át kell befizetnie jövedelemadóként, emellett pedig a munkáltatónak kötelessége tájékoztatni az alkalmazottat, hogy munkabaleset esetén őt, vagyis a munkáltatót terhelik a betegellátás költségei. A laboratóriumi körülmények közt lebonyolított, in vitro megtermékenyítés esetén a napszámos alkalmazottat 3 nap fizetett szabadság illeti meg.

A napszámosok alkalmazását a törvény által általánosan előírt 90 napnál hosszabb időszakra, 180 napra is meg lehet hosszabbítani abban az esetben, ha a munkavégzés területe a mezőgazdaság, állattenyésztés és a munkavégzés időtartama a szezonális munkakörülmények miatt indokolttá teszik ezt.
Derzsi Ákos elmondta, jelenleg egy olyan törvénymódosításon is dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a napi, hanem a heti kifizetések is törvényesek legyenek a napszámosok számára. A törvénymódosítás okán május 1-től a napszámosként alkalmazott személyek számára is kötelező lesz a társadalombiztosítási járulék befizetése, az egészségbiztosítási járulék befizetése ugyanakkor opcionális marad.
„A kormánynak szüksége van a pénzre, ezért minden módon megpróbál erre szert tenni, ezért ha erre a bevételi forrásra is kiterjesztik a különböző járulékok befizetését, akkor ez hosszú távon azt eredményezheti, hogy nem munkaszerződéssel, hanem napszámosként dolgoztatják az alkalmazottakat, ami a leggyakrabban vidéken fordul elő” – hangsúlyozta a szenátor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!