„Nem véletlen döntött úgy a Georgetown, hogy a BBTE közgazdász csapatát hívja meg a versenyére”

2019. március 29. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az esettanulmány alapú oktatásról és a nemzetközi szinten elért eredményekről is beszélgettünk Szász Levente dékánhelyettessel.

Hogyan tennétek nyereségessé egy kolozsvári éttermet úgy, hogy megtartjátok a szolgáltatások prémium jellegét, és kezelitek az alkalmazottak fluktuációját? Nagyon röviden így foglalható össze az a feladat, amelyet az elmúlt hétvégén zajló, 11. alkalommal megszervezett Kolozsvári Esettanulmány Napokon kaptak a középiskolások és az egyetemisták. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete és a Pro Oeconomica Egyesület által szervezett rendezvénysorozaton belül két fő esemény került megrendezésre:

A versenyek döntőit követően dr. Szász Leventé vel, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatért felelős dékánhelyettesével beszélgettünk az esettanulmány verseny jelentőségéről, és kicsit az elmúlt időszakban nemzetközi szinten elért eredményekről is, amiknek fontos alapját képezi az évente megszervezett rendezvénysorozat is.

Mi a jelentősége az esettanulmány alapú oktatásnak. Miért szervezitek ezeket a versenyeket?

– Az esettanulmány tulajdonképpen egy oktatási módszer, amit a Harvard Egyetemen fejlesztettek ki, és Romániában először a Babeş-Bolyai Tudományegyetem közgáz karának magyar tagozata alkalmazta. Az a lényege az esettanulmányoknak, hogy a hallgatóink egy valós vállalati szituációval ismerkedjenek meg, és kvázi vállalati döntéshozói, vagy vállalatvezetői szerepben próbáljanak meg megoldást kínálni az adott vállalat kihívásaira. Nyilván anélkül, hogy ennél a döntésnél ők pénzügyi következményekkel szembesülnének akkor, ha esetleg nem jól döntenek. Immár 24 éves hagyományra tekint vissza az idei verseny, és ez is egy fontos eszköz, amivel a gyakorlati vállalati szférát közelebb tudjuk hozni az egyetemi oktatáshoz.

Miért vontátok be a középiskolásokat is?

– Azt gondoljuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a gazdasági oktatást. Ennek a törekvésnek az egyik része az is, hogy középiskolásoknak is szervezünk versenyt. Nagyon sok nemzetközi versenyen veszünk részt az egyetemistákkal, és azt látom, hogy ez egy egyedülálló modell, amelyet semmilyen más felsőoktatási intézmény nem alkalmaz a világon. Legalábbis, mi nem találkoztunk hasonlóval. Viszont mi úgy gondoljuk, hogy a gazdasági alaptudás megszerzésének már a középiskola alatt el kell kezdődnie, és ennek egyik eszköze ez a verseny, amellyel megmutatjuk, hogy igenis a középiskolások is képesek jó döntéseket hozni egy valós vállalati helyzetben. Sok esetben olyan döntéseket, amiket később az esettanulmányt szolgáltató vállalat akár alkalmazni is fog.

Elragadja ez a tapasztalat a középiskolásokat? Mennyire jellemző, hogy egy ilyen esettanulmány verseny győzi meg őket arról, hogy ezt a szakmát válasszák?

– Természetesen nem titkolt szándékunk az, hogy megmutassuk, milyen a gyakorlatorientált közgazdasági oktatás az egyetemi szinten. A tapasztalat az, hogy már 10-11. osztályos korukban elkezdik a felkészülést és a versenyzést, és gyakran előfordul, hogy még középiskolás korukban visszajönnek a következő évadra is. A versenyünk specialitása, hogy láthatják az egyetemistáinkat is versenyezni, és ettől kedvet kapva egy-két év múlva már ők is szerepelhetnek az egyetemista esettanulmány verseny színpadán.

Ami még nagyon szembetűnő a versennyel kapcsolatban, hogy nagyon sok vállalat vállalja a támogató, nagyon sok vállalati szakember pedig a zsűri szerepét. Nehéz őket meggyőzni?

– Tekintettel arra, hogy most már régi hagyományokra tekint vissza a verseny, már nem nehéz meggyőzni a vállalatokat arról, hogy ez egy olyan kezdeményezés, ami nem csak a hallgatóinknak, nem csak az egyetemnek, hanem a vállalatoknak is hasznos. Egyrészt azért is, mert nagyon sok időre előre le van foglalva azoknak a vállalatoknak névsora, akik szeretnék szolgáltatni a következő évi esettanulmánynak a témáját. Ez a vállalatoknak ugyanis tulajdonképpen egy ingyenes tanácsadás. Száznál is több diáktól, különböző szemszögekből hallhatja azt az esetet szolgáltató cég, hogy amennyiben a hallgatók lennének a vállalatvezető helyében, akkor hogyan döntenének az adott szituációban.

Nyilván ez a vállalatoknak egy olyan lehetőséget is biztosít, ahol megismerkedhetnek a legtehetségesebb, a legambíciózusabb közgazdász hallgatókkal, akik a szabadidejüket nem sajnálva vesznek részt ezen a versenyen. Egy ilyen lehetőség természetesen a vállalatoknak a humánerőforrás pótlása szempontjából rendkívül fontos. És még egy újabb szempontot hozzátennék. Ma már azért sem nehéz meggyőzni őket, mert nagyon sok vállalatnál azok az egykori végzős hallgatóink dolgoznak, akik ugyanígy részt vettek az esettanulmány versenyeken, jó eredményeket értek el, ma pedig már felelős vállalati pozícióban vannak, vállalatvezetők, vagy saját vállalkozást indítottak. Ők természetesen mindig nagyon szívesen visszajönnek, és támogatják az új generációk képzését.

Az elmúlt időszakban tele volt a sajtó a nemzetközi esettanulmányon elért eredményeitekkel. Ezekben az eredményekben nyilván az Esettanulmány Napoknak is szerepe van. De hogy sikerül itt tartani ezt a tudást, ami itt létrejön? A diákok három-öt év alatt cserélődnek, de az eredmények mégis egyre magasabb szintről érkeznek.

– Ha a diákok szempontjából nézem, mi abban nagyon hiszünk, hogy az a tevékenység, és az a színvonalú munka, amit itt végzünk, az nem csak Romániában állja meg a helyét, hanem nemzetközi szinten is. Ezt mutatják a nemzetközi versenyeken elért eredményeink is. Nem véletlenül döntött úgy egy Harvard Egyetem az Egyesült Államokban, vagy a Georgetown Egyetem Washingtonban, hogy Európából, Romániából a BBTE magyar tagozatos közgazdász csapatát hívják meg a saját versenyeikre. Ez a tudás, ami itt létrejön, nemzetközileg is versenyképes. És ugye Washingtonból, a Georgetown Egyetem versenyéről díjat is hoztunk, tehát ténylegesen fel tudjuk venni a versenyt a legnevesebb egyetemek diákcsapataival is.

Nyilván a hallgatóinkat is úgy képezzük, hogy az óráinkon minél gyakorlatorientáltabban gondolkodjanak, és ezáltal felkészítjük őket olyan helyzetekre, amilyenekkel egy esettanulmány versenyen is szembesülnek. Igazából nem akarjuk itt tartani ezt a tudást. Az esettanulmány verseny és ezek a szép nemzetközi eredmények nem a mi céljaink, hanem egy eszköz arra, hogy a hallgatóinknak egy olyan tudást tudjunk átadni, ami bárhol megállja a helyét a világon.

A Kolozsvári Egyetemista Esettanulmány Verseny díjazott csapatai:

I. díj – Codex – Boga Balázs (Menedzsment, 1. év), Izsák Réka (Pénzügy és bank, 1. év), Szép Hunor (Pénzügy és bank, 1. év), Tiboldi Dorka (Gazdasági informatika, 1. év) II. díj – Enigma – Griz Zsuzsanna (Menedzsment, 3. év), Pádár Zsuzsánna (Pénzügy és Bank, 3. év), Szász Karina (Pénzügy és Bank, 3. év), Vizeli Ibolya (Marketing, 3. év) III. díj – Sigma – Barabási Tamás (Gazdasági informatika, 2. év), Jakó Zsolt (Menedzsment, 2. év), Nagy Miriám (Menedzsment, 2. év), Bardóczi Beáta (Pénzügy és bank, 2. év)

További részletek itt .

A Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyének díjazottjai:

I. hely – Nash Equilibrium, Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely: Kiss Péter, Molnár Dávid, Zajzon Zalán; irányító tanár: Dimén-Varga László. II. hely – Eur-Ászok, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Székelyudvarhely: Apetroae Lucas, Mihály Dávid, Pap László; irányító tanár: Lőrincz Edit. III. hely – NévAdó, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár: Filip Boorostyán, Székely Evelin Beáta, Varga Zoltán; irányító tanár: Albert Hajnalka.

További részletek itt .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!