Mekkora üzlet a március 8. a virágkereskedőknek?

2019. március 8. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai virágkereskedők száma 2010 óta megduplázódott, de a cégek jelentős része komoly üzleti kockázatok mellett működik.

A március 8. alkalmával a nőknek adott virágcsokrok együttes értéke körülbelül 20 millió euró Romániában – állítja a Frames nevű piackutató vállalat által készített tanulmány, amely abból a felmérésből indul ki, hogy ezen a napon nagyjából minden harmadik romániai nő kap egy átlagosan 30 lejbe kerülő csokrot.

Az elemzés szerint, bár a virágkereskedők valóban nagyot szakítanak ezen a napon, erős túlzásnak számítanak az olyan állítások, amelyek szerint ezek a cégek „ilyenkor szerzik az éves forgalmuk harmadát”.

A 2017-es cégbírósági adatok szerint a virágkereskedelemmel foglalkozó nagykereskedő vállalatok éves üzleti forgalma 336 millió lej volt (mai árfolyamon számolva olyan 70 millió euró). Ebben viszont nincs benne a kiskereskedők által, illetve a feketepiacon értékesített növények ára.

Az elérhető adatokból az viszont világosan látszik, hogy a virág nagykereskedelmeknek, akik jellemzően külföldről importált növényeket adnak tovább a hazai kiskereskedőknek, jól ment az üzlet az elmúlt években. Az előzetes adatokból és a hazai fogyasztás növekedéséből az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy 2018-ban 15-20%-kal növekedett az iparág, és idén is jelentős előrelépés várható az értékesítésekben.

Egyre nagyobb üzlet a virágkereskedelem

Míg 2010-ben Romániában összesen 298 olyan cég volt bejegyezve, amely nagybani virágkereskedelemmel foglalkozott, addig 2016-ra ez a szám 498-ra, 2017-ben 523-ra növekedett. „A vállalatok száma ebben a szektorban megduplázódott, ami a befektetők megnövekedett érdeklődésének köszönhető” – mondják a Frames elemzői, akiket az Adevărulis idéz.

A legtöbb bejegyzett, virágokat forgalmazó nagykereskedő Ilfov (263), Kolozs (52), Iași (49), Argeș (43), Brassó (42), Maros és Temes (egyaránt 33) megyékben található. A Frames elemzői szerint a virágok nagykereskedelme legalább 1 200 embernek ad munkát, viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy virágkereskedelemben sokkal több kiskereskedő tevékenykedik, ráadásul az iparágnak egy jelentős része még mindig a szürke gazdaságot erősíti.

„A virágok nagykereskedelme csak egy részét képezi ennek a szektornak, és főként azokat a tranzakciókat tartalmazza, amelyek során az importból származó termékeket értékesítik. A virágok kiskereskedelmében olyan vállalatok is tevékenykednek, amelyek országon belül termesztik a növényeket, és a termesztők is értékesítik ezeket. Ráadásul, továbbra is létezik egy elég jelentős feketepiac is, amely nem csak az értékesítések tekintetében, hanem az alkalmazottak számában is láthatatlan” – mondják az piackutatók.

A piackutató ugyanakkor arra is felhíja a figyelmet, hogy bár a vállalatok átlagos üzleti forgalma jelentősen nőtt, ezek a cégek jellemzően nagy üzleti kockázatot hordoznak magukban. Míg az egy nagykereskedőre eső átlagos árbevétel 2013-ban még 493 ezer lej volt, addig 2017-re ez a szám már 645 ezer lejre emelkedett. A nyereségesség tekintetében még nagyobb volt az előrelépés: ugyanebben az időintervallumban 16 500 lejről 50 100 lejre nőtt az éves nyereség.

Az elemzők szerint viszont a vizsgált 523 vállalat közül közel 250 rendkívül kockázatosnak számít, míg csak 100 esetében értékelték úgy, hogy a vállalat a nehezebb pénzügyi helyzetekkel is meg tud majd bírkózni. A Frames-nél úgy vélekednek, azért is ilyen negatívak ezeknek a cégeknek az üzleti kockázatokkal szembeni kilátásai, mert a virágkereskedő vállalatok jellemzően nem rendelkeznek túl tőkeerős háttérrel, ami egy apróbb üzleti bakinál (cash-flow problémák stb.) is nagyon könnyen a vállakozás végét eredményezheti. Az is érdekes, hogy az átlagosan 645 ezer lejes üzleti forgalommal rendelkező, virágokat értékesítő nagykereskedőknek átlagosan 434 ezer lejes adósságuk van, ami azért alacsony eladósodottsági rátának semmiképp sem nevezhető.

Egyre nagyobb a verseny és digitalizálódik a virágkereskedelem is

Az elmúlt évek növekedése után most viszont az is trenddé vált a Frames piackutatói szerint, hogy egyre több virágkereskedő okosabb üzleti megoldásokkal próbál versenyelőnyt szerezni a konkurenciával szemben. A legtöbb vállalat megértette ugyanis a szakértők szerint, hogy akkor a virágok értékesítésében a termelési, illetve értékesítési lánc fejlesztése jelenti a fennmaradás egyik zálogát.

A virágbolt-hálózatok kiépítése mellett erőteljesen zajlik a virágkereskedelem online térbe való áthelyezése is. A frames szerint a legnagyobbak már mind rendelkeznek online értékesítő felülettel, amelyek egyelőre még csak a nagyobb városokra terjednek ki. De 2019-ben már a mobillal való virágrendelés is egyre népszerűbb – állítják a Frames piackutatói.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!