Nem kell már várni rá, a gazdasági korrekció megérkezett

2019. február 26. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tartalékokat kell képezni és nem szabad túlságosan eladósodni – tanácsolta Diósi László az RMÜE bukaresti konferenciáján.

A korrekció, amiről évek óta beszélünk, megérkezett. Aki a vállalkozásában gondolkodik, annak rövidtávon a fogyasztásra, középtávon az exportra kell építenie. A munkaerőpiaci helyzet nem fog változni, az a vállalat, amely munkaerőt szeretne, annak az oktatásba kell fektetnie, képeznie kell magának alkalmazottakat. Ez ugyanakkor nem a költségek növelésének az időszaka, különösen a fix kiadásokat kell alacsony szinten tartani, tartalékokat kell képezni és nem szabad eladósodni – tanácsolta a vállalkozóknak és vállalati szakembereknek Diósi László , a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) elnöke a szervezet bukaresti konferenciáján.

Diósi előadása elején feltett kérdésére, miszerint várakozásuk szerint lesz-e korrekció vagy válság a következő időszakban, a konferencián jelen lévő vállalkozók és vállalati szakemberek döntő többsége igenlően válaszolt. Diósi elmondta, Románia gazdaságát a nemzetközi gazdasági helyzet sem segíti, a kereskedelmi háború, Olaszország recessziója vagy a német gazdaság gyengélkedése is intő jel lehet. „Mi egy szerencsés régióban élünk, amely a következő két évben átlag fölött fog hozzájárulni az európai gazdasági növekedéshez” – mondta, viszont azt is hozzátette, hogy különösen fájdalmas a román gazdaság számára, hogy globálisan a nemzetközi tőkebefektetések szintje folyamatosan csökken, ami azt is jelenti, hogy Románia, Bulgária, Ukrajna és Törökország már kevesebb tőkéért versenyez.

Diósi előadásában arra is kitért, hogy a regionális különbségek óriásiak, és egyre növekszenek. „Bukarestben egy Kis-Spanyolországban érezhetjük magunkat, ami a GDP-t illeti, viszont vannak Albánia szintű megyék is, mint például Botoșani. A kiemelten fejlett romániai megyék elérik a magyarországi szintet. Ezekben a megyékben infrastruktúra van és egyetemek, érdemes azon is elgondolkodni, hogy azok a megyék növekedtek a legnagyobb mértékben, ahová elért az autópálya” – mondta.

Diósi rámutatott, a 2020-as gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások 2,8%-ról szólnak, ugyanakkor ez várhatóan 2,5%-kal van fölötte a potenciális bővülésnek. „Ez strukturális hibákra utal, a gazdaság gyakorlatilag olyan állapotban van, hogy nem tudna növekedni akkor, hogyha a kormányzat nem szórná a pénzt a fogyasztásba” – mondta, majd arra is rámutatott, hogy a külkereskedelmi hiány már azon a szinten van, ahol a külföldi működőtőke-befektetések és egyéb transzferek (EU-s források, hazaküldött pénz stb.) már nem képesek fedezni. Erre egyébként nem volt példa az elmúlt 15 évben.

A konferencián a MOL Románia vezérigazgatója is előadást tartott. Camelia Ene a vállalatok társadalmi szerepvállalásának (CSR) fontosságáról beszélt. Elmondta, a Nielsen piackutató 16 országot vizsgáló elemzése szerint egy ügyfél az esetek 50%-ában hajlandóbb többet költeni egy termékre vagy szolgáltatásra akkor, ha a hozzá köthető vállalatnak vannak ilyen jellegű programjai. A CSR így tulajdonképpen üzleti eredményekben is mérhető, amellett, hogy azt sugallja a vállalatról, hogy van víziója és jövője – mutatott rá Camelia Ene, majd több MOL-os CSR programot is bemutatott.

Vállalati pletyka: nem lehet megállítani, kontrollálni kell

De nem csak a fogyasztói szokásokhoz, hanem a megváltozott munkaerőpiachoz is alkalmazkodni kell. Ma egy vállalatvezetőnek lényegesen nehezebb dolga van, mint 10-15 évvel ezelőtt: egyre kevesebb idő jut betanításra, csökken a szervezeti önismeret és nagyobb problémát jelent a felhígulás veszélye is, mint korábban. Ráadásul, ma már a munkaerőpiac állapotát is jól mutatja, hogy még a CNC hegesztőket is fejvadászokkal keresik a munkaadók – mondta el Szveteleszky Zsuzsanna , szociálpszichológus, vállalati belső kommunikációs szakértő.

Szveteleszky szerint erre be kell rendezkedniük a munkaadóknak, a vállalatvezetőknek, már nem lehetnek olyan távolságtartók, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerővel kapcsolatos költségek csökkentésére jó eszköz lehet a vállalati pletyka kezelése és kordában tartása. Ez egy olyan jelenség ugyanis, amit nem lehet megszüntetni, „mindig létezett, és létezni is fog”, viszont a hamis, negatív információk terjedése vállalaton belül rendkívül káros lehet egy szervezet életében. Szveteleszky elmondta, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a vállalati pletykát kezelő megfelelő kommunikáció akár 15-20%-kal is csökkenthető egy cég munkaerő-költségét.

A kudarcok utáni kilábaláshoz mutatott be stratégiát előadásában Mester Cătălin , a Ymall.ro CEO-ja és UX tanácsadó. Mester elmondta, a kudarcokat megélt emberek esetében kulcsfontosságú, hogy beszéljenek a történésekről, ezért is hozták létre az I love failure (Szeretem a kudarcot) nevű közösséget, ahol a tagok „biztonságos” környezetben beszélhetnek a saját kudarcaikról. Arra is kitért, hogy mindenkinek „uralnia kell a saját történetét”, nem „szabad hagyni, hogy a történet uraljon minket”. A történtekért mindig felelősséget kell vállalni, nagy előrelépés, ha már nevetni is tudunk a kudarcokon, de saját magunk hibáztatása időpocsékolás.

A kudarcokhoz vezető egyik okról, a kiégésről, és a kiégés mögött álló tényezőkről tartott előadást Antalka Ágota , a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának egyetemi docense. Elmondta, a vezetők esetében különösen nagy a kiégés (burnout) veszélye, hiszen jellemzően milliónyi szerepnek kell megfelelniük. Rendelkezniük kell egy „alapműveltségi plusszal”, előrelátó képességgel, kreatívitással, pozitív gondolkodásmóddal, önismerettel, önkontrollal, delegáló képességgel, de a személyes példamutatásban és számos más helyzetben is meg kell felelniük. Ez hatalmas kihívás, és minden szempontból igénybe veszi a vezetőket, és sokkal nagyobb arányban, mint azt talán elsőre gondolnánk.

Antalka Ágota elmondta, a Harvard Egyetem egyik kutatójának tanulmánya szerint a megkérdezett vezetők 75%-a gondolja azt, hogy a cégének felsővezetői kiégésben szenvednek. Rámutatott, hogy a kiégés leggyakoribb oka a munkaterhelés, a megkérdezett vezetők majdnem kétharmada mondta azt, hogy a maximális kapacitásukon vannak akkor, amikor dolgoznak, valamint a képességek hiánya és az elégtelen jutalmazás.

Érdekesség, hogy az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint az EU-ban évente 136 milliárd eurónyi érték vész el a nem, vagy a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt. Michael Schröder , a Linarson Coach üzleti mentora szerint ez a perfekcionizmusnak is köszönhető, amely tulajdonképpen nem más, mint egy agyunk által kreált illúzió. Elmondta, annak sincs feltétlen jó hatása, ha az állandó félelem miatt a legjobb és a legrosszabb eshetőségeket tartalmazó forgatókönyveket állítunk fel, hiszen minden egyes magunkkal „cipelt” szcenárió hatással van arra is, hogy mennyire érezzük magunkat stresszesnek. A tréner szerint a stressz kezelésében sokat segíthet, ha megtanulunk az állandó felfedezés állapotában lenni és mellőzzük a panaszkodást, inkább arra koncentrálunk, hogy mi magunk milyen módon tudunk segíteni a saját helyzetünkön.

Az üzletben a bizalom jelentőségét gyakran becsülik alá a vállalatok és vállalkozók – mutatott rá előadásában Alex Mircea Dascălu , a Founder Institute vezérigazgatója. Elmondta, hogy a bizalom korántsem egy minőségi fogalom, az üzleti életben mérhető, konkrét eredményekben érhető tetten. Egy olyan kutatást hozott fel példaként, amely 7 ezer globális vállalat esetében vizsgálta a bizalom jelentőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy a bizalomhiány a vizsgált vállalatok esetében 180 milliárd dollárnyi kárt okozott, 6%-kal csökkentette a bevételeket, 10%-kal az EBITDA mutatókat. (Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám, amely a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt mutatja és teszi összehasonlíthatóvá a vállalati eredményeket.)

A gyorsaság még soha nem számított ennyire az üzleti életben, Dascălu szerint ezért is érdemes tudatosítani azt, hogy a bizalom az egyik legfontosabb „gyorsító” (accelerator) tud lenni egy vállalat számára. Azok a cégek, amelyeknek nem kell bizalomhiánnyal küzdeniük, sokkal gyorsabban tudnak megállapodásokat kötni és rugalmasabb a működésük, ami versenyelőnyben mutatkozik meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi színtéren is jelen lévő romániai vállalatokkal szemben megmutatkozó bizalomhiány egy rendkívül nagy probléma, a bizalmatlanság ugyanis akár komoly adóként vagy vámként is felfogható a külföldi partnerekkel kötött megállapodásoknál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!