Abszurd munkahely-létrehozási versenybe kényszerültek a StartUp Nation pályázói

2019. február 21. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elbírálás során idén a létrehozás helye is számít, de az egyik legalapvetőbb kritérium, hogy az újonnan induló vállalkozás hány munkahelyet teremt.

A StartUp Nation új, 2018-2019-es kiírásának pontozási rendszerében más jellegű elbírálásban részesítették azokat a pályázókat, akik olyan megyében jegyezték be a pályázathoz szükséges vállalkozást, ahol a kis- és középvállalkozások száma meghaladta az európai átlagot. A minisztérium szerint erre azért van szükség, hogy elsősorban azokban a megyékben növeljék a vállalkozások számát, ahol a lakosság arányához mérten az üzleti vállalkozások száma alacsonyabb. Romániában két megye, Kolozs, Ilfov, valamint a főváros, Bukarest foglal el vezető helyet a vállalkozások száma terén.

Az új kritériumrendszer alapján az említett megyékben és a fővárosban bejegyzett vállalatok hiába teljesítették az alapfeltételeket, a StartUp Nation program kiírása szerint elérhető 100 pontból a legjobb esetben is csak 85-öt tudtak megszerezni az eddigi elbírálás során – mondta el megkeresésünkre Nagy-Imecs Péter, a Goodwill Consulting pályázati tanácsadó cég munkatársa. A szakember szerint emiatt az a helyzet alakult ki, hogy több vállalkozó is Kolozs megyén kívülre költöztette a pályázat céljából bejegyzett vállalkozását, illetve a cég munkavégzésének helyszínét az említett megyéken kívülre helyezte.

„Ez már múlt év óta sok vita tárgyát képezte, de ennek ellenére sem csökkent a pályázói kedv. Az említett megyékben hatszor kevesebb pályázatot nyújtottak be, mint a 2017-es kiírás során, de országos szinten a múlt évhez képest a pályázatok száma 65%-kal nőtt. 2017-ben 20 ezer pályázó volt a StartUp Nation keretében, a 2018-2019-es pályázati időszakban pedig több mint 33 ezer” – nyilatkozta Nagy-Imecs Péter.

Jelenleg még tart az elbírálás, de a pontszámok szerint listázta a minisztérium a benyújtott pályázatokat, ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy mely cégek az igazán esélyesek. A kiírás alapján 10 ezer nyertes pályázat lesz idén, összesen pedig 13 ezer pályázatot rangsoroltak kedvezően az előzetes pontozás alapján.

A létrehozott munkahelyek száma kulcsfontosságú

Az elbírálás során idén az egyik legalapvetőbb kritérium, hogy az újonnan induló vállalkozás hány munkahelyet teremt. Az eddigi kiírásban 1 vagy 2 személy alkalmazása volt kötelező, jelenleg pedig azok a pályázatok esélyesek, amelyekben a pályázók vállalták, hogy 4 hátrányos helyzetű, vagy frissen végzett diplomásnak biztosítanak munkahelyet.

Nagy-Imecs Péter szerint ez a kritériumrendszer hosszú távon hátrányos is lehet, mert a pályázók, hogy elérjék a maximális pontszámot, vállalták 4 személy alkalmazását. A pályázati tanácsadó megjegyezte, ehelyett inkább a versenyben maradás érdekében a piacra lépés körülményeire, a versenyképesség növelésére kellene fókuszálniuk az új vállalkozásoknak, amihez nagyobb anyagi ráfordításra van szükség.

„A költséghatékonyság helyett ezeknek a cégeknek vállalniuk kellett egy nagyon abszurd munkahely-teremtési versenyt. A pályázati rendszer ilyen szempontból nagyon visszás, aminek az lett az eredménye, hogy a pályázó cégek vállalták a kritériumokat, mert enélkül esélyük sem volt nyerni. A vállalkozók közül országos szinten több mint 5 ezer pályázó 5, vagy ennél több személy alkalmazását is vállalta” – fejtette ki Nagy-Imecs Péter, aki szerint a megvalósíthatóságot tekintve majd csak a következő években derül ki, hogy ezek a cégek életképesek lesznek-e.

A szakértő úgy véli, fel kell tenni a kérdést, hogy ilyen pontozás és kritériumrendszer alapján a StartUp Nation valóban a startupokról szól, vagy olyan vállalkozásokról, amelyek különböző startupokat hoztak létre, és tulajdonosaik az egyik cégből átvándoroltatják a másikba az alkalmazottakat az anyagi haszonszerzés érdekében. „Ez egy olyan probléma, amit lassan a nevén kell nevezni” – véli a pályázati tanácsadó, aki elmondta ugyanakkor, hogy erre vonatkozóan nyilván nincsenek statisztikák, mert ezt a jelenség nehezen mérhető.

A 10 nyertes pályázatból legtöbb 2-3 valós startup

„A pályázati szövetségben, a kollégákkal egyeztetve, az a szubjektív vélemény alakult ki, hogy jelenleg a StartUp Nation piacon, látva ezeket a pályázatokat – ahol 5, 6 vagy 8 személyt akarnak alkalmazni a nyertes cégek –, a 10 nyertes pályázatból legtöbb 2-3 valós startup, a többi 7-8 pedig olyan vállalkozó, aki a meglévő befektetései mellett negatív értelemben kihasználja ezt a pályázati lehetőséget” – mondta a pályázati tanácsadó.

Aki szerint ebben a tekintetben, a kormányprogramban megfogalmazott munkahely-teremtési cél is valótlan elvárás lehet, mert az új nyertes pályázatok során több ezer alkalmazott cserélhet munkahelyet, hogy a pályázók eleget tegyenek a követelményeknek, ami nem valós munkahely-teremtés. Nagy-Imecs Péter szerint a StartUp Nation pályázat során a nyertes cégek által biztosított 2-3 munkahely a reális.

„A vállalásokat és a piacot elnézve azt lehet látni, hogy ameddig még az első kiírás valóban a startupokról szólt, ennek sikerén felbuzdulva sok vállalkozó úgy gondolta, hogy a rendszer elnéző, és megengedi azt a lépést, hogy a vállalkozók különböző apró cégeket indítsanak a meglévő vállalkozásaik mellett, és hogy ezekre a meglévő üzleti előnyüket kihasználva lepályázzanak 200 ezer lejt” – fejtette ki.

Nagy-Imecs Péter szerint az eddigiekhez képest az is észlelhető változás a pályázati program tekintetében, hogy az elmúlt időszakban a hivatalos kormányzati kommunikáció is elismerte, hogy a pályázathoz szükséges előleg előteremtése nem egyszerű. A bankok által biztosított előfinanszírozás feltétele a vállalt garanciák miatt ugyanis legalább annyira költséges, mint az önrész önerőből való előteremtése. „Egy 50%-os előleg lekéréséhez szükséges banki garancia majdnem annyiba kerül, mintha a pályázó közvetlenül saját finanszírozást kérne a pénzintézettől” – nyilatkozta a pályázati tanácsadó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!