Egyre felkapottabb Tusnádfürdő, és nem csak a PRO TV-s híradások miatt

2019. január 16. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 50-nél is több program és a turisztikai desztináció menedzsment-rendszer a siker kulcsa?

„Gyakran jönnek Tusnádfürdőre forgatni még a nagy tévétársaságok is. Ha megjelenik egy riport, a következő napokban érezhetően növekedik a turisták száma. Nemrég megjelent egy hír a PRO TV-n arról, hogy nálunk van lehetőség lánctalpas járművel erdős túrán részt venni. A hír miatt még a Brassópojánáról is átjöttek turisták, hogy kipróbálják” – meséli Gassner Wolfgang , a Tusnádfürdői Információs Központ munkatársa, amikor arról kérdezem, hogy mivel magyarázható szerinte Tusnádfürdő elmúlt időszakban tapasztalható felkapottsága.

Tusnádfürdőről ugyanis az elmúlt időszakban egyre több pozitív hangvételű hír és riport jelenik meg a román nyelvű médiában. Az említett PRO TV-s riport mellett legutóbb a Business Magazin is a kisvárosról cikkezett. Azt írják, hogy bár Tusnádfürdő az ország legkisebb városa, mégis körülbelül 450 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták ott egy év alatt, és legalább 1,5 millióan fordultak meg.

„Mindenhol számokkal dobálóznak, de ezek többnyire csak hozzávetőlegesek” – mondja Gassner Wolfgang a város turisztikai sikereinek statisztiákáiról. Szerinte ezek a statisztikák már csak azért sem adják vissza a valós képet, mert nagyon sokan nem a hivatalos módját választották a vendéglátásnak. A közalkalmazottaknak nyújtott vakációs jegyek viszont ebben a tekintetben is pozitív hatást értek el, a tusnádfürdői turisztikai vállalkozások is egyre nagyobb forgalmat mutatnak fel. „Jó irányba halad Tusnádfürdő. Az elmúlt időszakban nagyon megnövekedett a turisták száma, egyre több a visszatérő vendég is” – mondja a szakember.

Gassner arra is kitér, hogy a vakációs jegyek pozitív hatása mellett azzal is magyarázható Tusnádfürdő iránti megnövekedett érdeklődés, hogy az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek a programok létrehozására. „Most már több mint 50 féle programot dolgoztunk ki, és tudunk kínálni télre, tavaszra, nyárra és őszre is. Mindenki találhat magának valót. És ezt az is jelzi, hogy míg régebb többnyire nyugdíjas korúak jártak Tusnádfürdőre gyógykezelésre, addig most már egyre több a családos vendég, sőt, a fiatalok is kezdtek jönni” – mondja a szakember.

Hozzáteszi annak a jelentőségét is, hogy bevezettek egy turisztikai desztináció menedzsment-rendszert, amivel jobban tudják koordinálni a folyamatokat. „Összesítettük az adatokat, a csomag- és programajánlatokat. Feltérképeztük, hogy a településen mivel foglalkoznak az emberek, kihez lehet fordulni különböző problémákkal.”

Elmondása szerint így sikerült több jó csapatot is létrehozni, akik a különböző programok megvalósítását lehetővé teszik. „Ha akár száz olyan vendég is van, akik szánkózni szeretnének menni, akkor tudjuk, hogy kiket lehet hívni, kiben lehet megbízni. A helyiek is látják, hogy ez egy plusz jövedelemforrás, így bármikor szólunk, a rendelkezésünkre állnak” – mondja Gassner, aki kérdésünkre azt is kiemeli, hogy a turisztikai sikerekből a helyi lakosság nem csak ebben a formában részesül, hiszen jellemzően a helyi termelőktől vásárolják azt az élelmet is, amit a vendégeknek felszolgálnak.

„Ilyenkor fogy a pálinka, a szalonna, a túró, és a mindenféle egyéb termékek.”

A népszerűsítő stratégiákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Gassner elmondja, hogy az online mellett offline népszerűsítő eszközöket is használnak, a folyamatosan futó Facebook reklámok mellett nagyon sok szórólapot hagynak a panziókban és hotelekben. „A nagy tévétársaságok, a PRO TV és a Román Televízió is követi, hogy mi történik felénk. Gyakran hívnak és érdeklődnek, hogy nem-e tudunk beszámolni valami újdonságról. Ha megjelenik egy rólunk szóló híradás, azonnal érezhető, hogy növekedik a turisták száma. Bukarestből csak azért jönnek fel vendégek, hogy lovasszánozzanak, utána megvacsoráznak és este már mennek is vissza a fővárosban. Vagy az is gyakran előfordul, hogy csak azért hosszabbítják meg a turisták a vendégéjszakáik számát, hogy másnap kipróbálhassák a lovasszánt is. Nagyon sok ilyen példa van” – mesélte.

A turisztikai szakember elmondása szerint ugyanakkor még mindig a kezeléses jegyeket igénybe vevő turistáik vannak többségben. Az elmúlt időszakban viszont egyre jellemzőbb, hogy délutánonként vagy hétvégéken ők is érdeklődnek a programok iránt. És az is jellemző, hogy a vendégek nem csak a helyi, hanem a környékbeli turisztikai desztinációkban gondolkodnak. „Nagyon népszerűek a parajdi, a szovátai kirándulások. Szívesen mennek a Gyilkos-tóhoz, a Szent Anna-tóhoz, Csíkszeredába, de akár még Brassóig is.”

Az elmúlt időszakban növekvőben van azoknak a vendégeknek a száma is, akik a szállodák által kínált wellnes csomagok miatt látogatnak Tusnádfürdőre. „Általában ők is ellátogatnak más környékbeli látványosságokhoz is. Az jól látszik, hogy az aktív turizmus fellendülőben van” – mondta Gassner Wolfgang.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!