Lesz-e válság 2019-ben? Rövid gazdasági körkép az előttünk álló esztendőről

2018. december 21. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fussuk végig pár pontban mindazt, amit a szakértőktől megtudhatunk és vonjuk le a megfelelő következtetéseket. (X)

Ha 2019 gazdaságáról van szó, a szakértői vélemények nagyban különböznek. Van, aki világválságot, sokan recessziót jósolnak. De mégis lesz-e válság 2019-ben? Fussuk végig pár pontban mindazt, amit a szakértőktől megtudhatunk és vonjuk le a megfelelő következtetéseket.

Korábban Bod Péter Ákos közgazdász nyilatkozott ezzel kapcsolatos gondolatairól. Szerinte egy gazdasági ciklus ívének teteje felé tartunk:„Jelenleg nincs konkrét előjele annak, hogy egy válság felé tartana a globális gazdaság. Ám a krízishelyzet előrejelezhetetlen, egymástól függetlennek tűnő, akár véletlenül bekövetkező események is kiválthatják. De ha válság nincs is most a láthatáron, az már látszik, hogy a globális gazdaságban véget ér a kegyelmi állapot, még akkor is, ha a politikusok nem erősítenek rá erre a helyzetre.”

Kezdjük körképünket a legfontosabb globális tényezőkkel, majd nézzünk rá mi a helyzet Magyarországon.

Globális tényezők: kamatemelés, külpolitikai feszültség, túlárazott államkötvények és részvénypiac

Folytatódik a kötvényhozam emelkedés: a Fed kamatemelését a világ számos másik régiója is követte, így valószínűleg nem kell sokáig várjunk rá, hogy az itthon is bekövetkezzen.

Az amerikai költségvetési lazítás következtében hamar túlhevülhet a gazdaság, ez pedig inflációt idézhet elő, melynek következményeképp a további kamatemelés várható a Fed részéről. Ez viszont a világ többi régiójában – így Magyarországon is – további kamatemeléseket eredményezhet.

Az USA kiszámíthatatlan külpolitikája semmiképpen sem lesz jó hatással az amerikai részvénypiacra, ott ennek következtében további fluktuációk várhatók. Trump kereskedelmi háborúzása miatt az egész világgazdaság növekedése lassulhat.

Mind az államkötvények, mind a részvénypiacok , de sok helyen az ingatlanok is túlárazottak , amely egy tőkekivonási hullámot idézhet elő. Felerősödhet a befektetők kockázatkerülő magatartása , a biztonságosabb eszközökbe való menekülés, ez pedig több ország gazdaságára is negatív hatással lehet. A Generali szerint a részvénypiacon számos nehezen előrejelezhető kockázati tényező miatt indokolt az óvatosság. Szakértőik szerint hosszútávon extrém növekedési lehetőségek előtt állnak védelem- és haditechnológia, illetve a kiberbiztonság szektorai.

Mindezek mellett az Európai Únió sorsa is kérdéses, a legnagyobb problémákat jelenleg a Brexit feszültség – habár pozitív, hogy a kilépéshez szükséges dokumentumokat egy pár napja aláírta Nagy-Britannia-, a tagállamok megosztottsága és az olasz költségvetési hiány jelentik. Amennyiben Olaszországnak nem sikerül mérsékelnie az államadósságot, az pénzügyi összeomlást is eredményezhet, amely az EU egészére súlyos kihatással lehet .

És mi a helyzet Magyarországon?

A belföldi kereslet folyamatosan nő, a GDP növekedés az év végére elérheti a 4,4%-ot. A fokozott munkaerőhiány által a folyamatosan nőnek a munkaerőpiaci bérek, az infláció pedig gyorsul: az idei év végén 3,5% körül várható. Így az MNB 2019 során biztosan az alapkamat emelésére kényszerül majd, amely hatására az árfolyam tovább gyengül majd és GKI felmérései alapján jövő év végére 325-330 Forint lehet majd egy Euró.

Az ingatlanpiaci árak továbbra is az egekben vannak és ez szakértők szerint mégtovább emelkedhet. A trend hatására egyre több a külföldi ingatlanbefektető , de a magánembereknek segítségül szánt ingatlankereső motorok és ingatlanár kalulátorok számának növekedése is tükrözi a téma aktualitását. Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti régiójának ügyvezető igazgató-helyettese szerint „ semmi nem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek. ” A Generali szakértőinek nyilatkozata alapján a magyar ingatlanpiac boom szakaszban van, a lakásárakat jelentősen támogatja a bérnövekedés. Így ha a bérnövekedés nem áll meg, a lakásárakban is lehet még felfutás.

Így tehát összességében amivel 2019-ben mindenképpen számolnunk kell az a kamatemelés, a külpolitikai feszültség fennmaradása, a túlárazott részvénypiac fluktuációja, Magyarországon az ingatlanpiac jelentősségének fennmaradása és egy esetleges recesszió kezdete.

Na de mibe is fektessünk pénzt 2019-ben?

Több szempontból is rizikósnak tűnhet a jelenlegi világgazdasái környezetben befektetésekre gondolni, mégis van pár kevésbé kockázatos lehetőség, amit meg szeretnék említeni:

  • Egy 10 éven át tartó bull-run után biztonságosabb olyan stabil cégek részvényiben befektetnünk, amelyek növekedni fognak bármi is történjen. Ilyen például a Starbucks (SBUX) kávéházlánc, az AAA minősítésű Johnson&Johnson (JNJ) , a sikeres befektetéseiről híres Warren Buffet által kezelt Berkshire Hathaway (BRK.B, BRK.A) vagy a DowDuPont (DWDP) , a világ legnagyobb vegyszergyártó cége.
  • További befektetési lehetőségeket rejtenek az ETF-ek és a REIT-ek is. Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, magyarul Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alap. A befektetési alapokkal ellentétben az ETF-ek ára csakúgy mint a részvényeké, percről-percre változik, attól függően, hogy a benne található értékpapírok ára hogyan változik a piacon. Az egyik legismertem ETF például a Spider (SPDR) az S&P 500 tőzsdén kereskedett befektetési alapja. A REIT a Real Estate Investment Trust rövidítése, amely olyan vállalkozásokat jelöl, amelyek a befektetett tőkén ingatlanokat vásárolnak, a profit jelentős részét pedig évente/negyedévente a részvényesek felé osztalék formájában kifizetik.
  • És mi a helyzet a vállalkozások terén? Kitűnő lehetőséget kínál például az Amazon FBA programja , amely keretében az általunk az Amazonon meghirdetett termék tárolását, csomagolását és szállítását az Amazon végzi. Egy másik egyre elterjedtebb üzleti modell a ‘meal-kit’ szolgáltatás , amely keretében a vásárlók által kiválasztott recepthez szükséges hozzávalókat előre feldolgozva, főzésre kész állapotban árulják. Mindemellett érdemes szétnézni a tomboló ingatlanpiac által kínált vállalkozási lehetőségeket, de a lakásfelújításban és a szoftverfejlesztésben is hatalmas az üzleti potenciál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!