Ők tízen Románia leggazdagabb magyarjai 2018-ban

2018. november 29. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Capital friss top 300-as listája alapján idén is mutatjuk a leggazdagabb romániai magyarokat.

Ebben az évben 10 magyar fért fel arra a listára, amelyen a Capital minden évben bemutatja az ország 300 leggazdagabb emberét. Idén legalább 22 millió eurós vagyon kellett ahhoz, hogy labdába lehessen rúgni. A leggazdagabb romániai magyar ezúttal is, nem meglepő módon Teszári Zoltán lett. A titokzatos milliomos vagyona hatszor nagyobb, mint a második leggazdagabb romániai magyaré.

1.Teszári Zoltán (3. az összesített listán)

Vagyon: 600-620 millió euró Kor: 48 év Lakhely: Bihar megye

Soha nem adott interjút, fotót sem igazán lehet készíteni róla. Az egyetlen nyilvános szereplése is 2002-re nyúlik vissza, amikor egy üzleti gálán „Az év reménysége” díjjal tüntették ki. Az akkor kapott díjra viszont eléggé rászolgált: Teszári 48 éves korára egy valódi vállalatbirodalmat épített fel. Sorozatban második éve Teszári Románia harmadik leggazdagabb embere. Évek óta messze ő a leggazdagabb romániai magyar.

Az üzletember fiatalkorában cselgáncsozott, képviselte Romániát az 1990-es Európa Bajnokságon. Miután abbahagyta a versenysportot, Ludescher Csabá val vállalkozni kezdett. Társával kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a fagylaltpor és ostyák előállításával foglalkozó Rubin&King-et. A fagylaltbiznisz után előbb a TVS Holding nevű cégben volt érdekelt, majd egy társával megalapította a Kappa nevű telekommunikációs vállalatot. A cégből azért szállt ki, mert míg a többi részvényes kizárólag a bukaresti piacban gondolkodott, Teszári sokkal inkább országos léptékű vállalatot szeretett volna felépíteni, ezért 1997-ben létrehozta saját telekommunikációs cégét, az RCS-t.

A hatalmas sikert ez a döntés hozta meg számára. A Capital kiemeli, hogy Teszári abban is kiemelkedik a többi listán szereplő milliomos közül, hogy szolgáltatásai révén a talán ő van a legtöbb hazai háztartásban jelen.A vállalata hatalmas utat járt be, 2017-ben kifejezetten jó pénzügyi adatokat jelentett, és túl vanak egy tőzsdei bevezetésen is, amelyet a hazai börze legnagyobb olyan listázásának neveznek, amelyet egy magánkézben levő vállalattal hajtottak végre.

A vállalat üzleti forgalma 475,8 millió euró. Négy piacon összesen 14 millió „bevételt generáló egységgel” számolnak. Év végére a becslések szerint a vállalat optikai hálózata 7 millió háztartásban lesz jelen Romániában és Magyarországon.

2. A Mudura család (51.)

Vagyon: 95-100 millió euró Lakhely: Bihar megye

A Mudura család a tulajdonukban levő nagyváradi Lotus Center mellé nemrégiben megvásárolta a csődben levő Oradea Shopping City kereskedelmi központot is. Az augusztusban zajló tranzakció értéke elérte a 8 millió eurót.

A család ugyanakkor egy ennél sokkal jelentősebb ingatlanbefektetésben is érdekelt. Körülbelül 60 millió euró lehet az értéke annak az ingatlanfejlesztésnek, amelyet a nagyváradi Înfrăţirea üzem helyén hajtanak végre, és amely plázát, iroda- és lakóházakat is tartalmaz.

A család egyébként azt követően vált széles körben ismertté Romániában, hogy a kilencvenes évek elején idősebb Mudura Sándor elsőként kezdte értékesíteni a hazai piacon a Ferrero termékeit, köztük a Kinder tojásokat, és a Tic-Tac cukorkákat. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után átvette a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

3. Pálfi Miklós

Vagyon: 70-72 millió euró Kor: 60 év Lakhely: Bukarest

Pálfi Miklós a Romaqua Csoport alelnöke és kisebbségi tulajdonosa. A vállalatcsoport részvényeinek 30,7%-át birtokolja. A Capital szerint Pálfi a kilencvenes évek végén üzlettársával, Octavian Creţu üzletemberrel először gyógyszergyártó vállalatokat vásárolt volna meg, de a tárgyalások sikertelensége után végül egy volt állami vállalatot, a borszéki ásványvizet palackozó Borsec nevű céget vették meg.

A napjainkban Romaqua Csoport néven működő vállalat a hazai ásványvíz piac vezető játékosa, emellett az üdítő italok, valamint a hazai sörgyártás egyik legjelentősebb romániai szereplője is. Az elmúlt évben a vállalat üzleti forgalma elérte a 159 millió eurót, ami 5%-os éves növekedésnek felel meg. A pénzügyminisztérium oldalán elérhető adatok szerint a vállalatcsoport 2017-ben 15,5 millió eurós profitot jelentett.

4. Gadola István (140.)

Vagyon: 40-42 millió euró Kor: 65 év Lakhely: Kolozs megye

A Capital szerint az elmúlt évhez viszonyítva 5 millió euróval növekedhetett Gadola István vagyona. Gadola két társával, Péter Pál lal és Ioan Soceá val alapította a kolozsvári székhelyű Energobit nevű vállalatot. 2012-ben a lengyel Innova Capital befektetési vállalat megvásárolta a három alapítótól az energetikai vállalat részvényeinek jelentős részét. Gadola másik két alapítótársával egyetemben 20 millió eurót kapott a részvényeiért, s bár továbbra is tulajdonosok maradtak a cégben, részesedésük elenyészőnek volt mondható.

Egészen 2017 szeptemberéig, amikor egy tőkeemelés révén a három alapító 40 millió lejes tőkebefketetéssel növelte szerepét a vállalatban. A hivatalos közlemény szerint a tőkeinjekció mellett az is céljuk volt, hogy a menedzsmenttel is szorosabb együttműködést alakítsanak ki. Bár ezt nehéz lenne megítélni, de úgy tűnik, hogy a lépés bejött a vállalatnak: a Capital szerint az Energobit az elmúlt időszakban nem csak az országban, hanem a nemzetközi piacon is jelentős megállapodásokat kötött, és a 2016-ban jegyzett 8 millió eurós veszteséget 2 millióra tudta csökkenteni. Gadola a Capitalnak elmondta, hogy a tavalyi 46,7 millió eurós üzleti forgalom idén két számjeggyel növekedhet.

Gadola egyébként 2016-ban azt is bejelentette, hogy egy ingatlanberuházás részeként lakóházakat és plázát is tartalmazó épületegyüttes felépítését tervezi a kolozsvári Vágóhíd térre (Piața Abator).

5. Pászkány Árpád (160.)

Vagyon: 35-37 millió euró Életkor: 47 év Lakhely: Kolozs megye

Biztosan sokan ismeritek a történetet, hogy Pászkány Árpád első millióját samponok és dezodorok külföldről való behozásával és a hazai piacon való értékesítésével kereste még a kilencvenes években. Az üzletember igazán ismertté akkor vált, amikor megvásárolta a Kolozsvári CFR futballklubot. A csapaton 2014-ben adott túl. A Capital összesítése szerint Pászkánynak jelenleg az Euromentor Development, az ElectroSigma és a Fortune Intel cégekben van részesedése. Vagyona körülbelül 4 millió euróval nőtt az előző évhez viszonyítva.

Az elmúlt évek negatív híre az üzletemberrel kapcsolatban, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Igazgatóság (DIICOT) a Kolozsvári CFR futballklub vagyonának hűtlen kezelésével gyanusította meg.

6. Bara Levente (200.)

Vagyon: 30-32 millió euró Kor: 42 év Lakhely: Fehér megye

Bara Levente 2017-ben, piaci források szerint 30 millió euróért, eladta Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalatát a francia Solina Csoportnak. A gyulafehérvári üzletember a tranzakcióért kapott pénzt több más vállalatba fektette be. Tulajdonossá vált a Transilvania Nuts nevű diófeldolgozó üzemben, de a Capital számos más olyan céget is megnevez, amely része Bara Levente „cégportfóliójának”: részvényes a Preciosa Team nevű vendéglátóipari vállalatban, a Nestalt és a Fair Tribe online kereskedelmi cégekben, valamint több ingatlanszektorban tevékenykedő vállalatban is.

A Capital interjút is készített az üzletemberrel a lista kapcsán, amelyben Bara elmondja, hogy az üzleti szféra segítése érdekében az infrastruktúra fejlesztése kellene legyen az állam fő prioritása, nem pedig a munkabérek vállalkozók erején felüli növelésének kikényszerítése.

7. Korponay Ferenc (228.)

Vagyon: 27-30 millió euró Kor: 51 év Lakhely: Máramaros megye

Az előző évhez viszonyítva jelentőset lépett elő a hazai milliomosokat felsorakoztató listán Korponay Ferenc. A Máramaros megyei vállalkozó 1998-ban alapította az állategészségügyi termékeket árusító Maravet nevű vállalatát, amelynek 50%-át 2015-ben felvásárolta a Henry Schein nevű nagyvállalat. A cég a tranzakciót követő időszakban folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutat fel, az elmúlt évben 15%-kal nőtt az üzleti forgalma, elérve a 30,9 millió eurót. Korponay tőzsdei befektetésekkel is rendelkezik, a Capital szerint hobbijai között van az utazás, a biogazdálkodás és a sport.

8. Péter Pál (231.)

Vagyon: 25-27 millió euró Kor: 66 év Lakhely: Kolozs megye

Gadola Istvánhoz hasonlóan Péter Pál is az Energobit egyik alapítója. Hat éve még úgy döntött alapítótársaival, hogy eladják a vállalat többségi részvénypakettjét a lengyel Innova Capital befektetési alapnak. Az Energobit három alapítója, így Péter Pál is, egyenként 20 millió eurót kapott akkor a tranzakció részeként a gazdasági sajtóbeszámolók szerint. Nemrégiben viszont az alapítók úgy döntöttek, hogy tőkeemelés révén újra nagyobb szerepet vállalnak a vállalat életében. Péter Pál a hazai energetikai szektor egyik legjelentősebb vállalata mellett ingatlanbefektetésekkel is rendelkezik, valamint részesedése van a kolozsvári Paprika Rádióban is.

9. A Szász testvérek (242.)

Vagyon: 25-27 millió euró Lakhely: Maros megye

Az elmúlt évhez viszonyítva enyhén csökkent a vagyona a Szász testvéreknek. A Szász Orlando és Roland által alapított, munkavédelmi eszközöket értékesítő Renania árbevétele ennek ellenére növekedett, míg 2016-ban még 26,5 millió euró volt, 2017-re elérte a 28,5 millió eurót. A vállalat 2018-ra arra számít, hogy 15%-kal növelni tudja majd az üzleti forgalmát. A Capital szerint ez részben annak is köszönhető, hogy a vállalat több innovációra összpontosító konferenciát is szervez, amelyben a munkavádelem fontosságának hívják fel a figyelmet. A Renania Románia mellett Magyarországon, Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban van jelen.

10. A Pál család (267.)

Vagyon: 23-25 millió euró

Lakhely: Hargita megye

A Pál család tulajdonában lévő Melinda Impexet 1994-ben alapították. Ma már 400 alkalmazottat számlál a vállalat. Az alapítás után pár évvel Pál Melinda és Dénes családi vállalkozást csináltak a vállalatból, miután megvásárolták a többi alapítótárs részesedését. A Melinda Impex a kezdeti években nehéz építőanyagok kereskedelmével és acélimporttal foglalkozott. Egy újraszervezés után a vállalatot két részre bontották: a Melinda Steel acéltermékek kereskedelmével, valamint a Melinda Instal épületgépészeti és fürdőszobai berendezésekkel foglalkozó vállalatokra. A Melinda Instal 2017-ben 38 millió eurós árbevételt ért el 275 alkalmazottal, a Melinda Steel üzleti forgalma 43 millió euró volt 154 alkalmazott foglalkoztatása mellett.

Címoldali fotón a Capital 300 leggazdagabb romániairól szóló kiadványának egyik oldala.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!