A romániai vendégmunkások sorsáról is döntöttek

2018. november 15. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány jóváhagyta a kilépésre vonatkozó megállapodás-tervezetet, ami 230 ezer romániai vendégmunkás sorsáról rendelkezhet.

A brit kilépésre vonatkozó megállapodás-tervezetet szerda este hagyta jóvá a brit kormány. Ennek értelmében a 2019 március 29-ei kilépést egy átmeneti időszak fogja követni egészen 2020 decemberéig. Ez alatt az idő alatt a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok és az ország határain kívül élő britek megtarthatják azokat a jogokat, amelyek eddig is érvényben voltak. Nagy-Britannia azonban nem vehet részt az EU-s intézmények munkájában. A megállapodás-tervezet fontos része még, hogy a 2020 végéig érvényes átmeneti időszak meghosszabbítható abban az esetben, ha ezzel Nagy-Britannia és az EU is egyetért.

A tárgyalásokat leginkább az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határkérdése nehezíti, ugyanis ennek létrehozását az Európai Unió és az Egyesült Királyság is szeretné elkerülni.

Amellett, hogy legtöbben az EU integritását féltik a Brexit miatt, a britek kilépése gazdasági szempontból is jelentős változásokat hoz, amelyben Románia is érintett, nem csak az külgazdaság, hanem az ott dolgozó nagyszámú román vendégmunkás miatt is.

A Nagy-Britanniában dolgozó vendégmunkások közül a lengyelek után a román vendégmunkások küldik haza a legtöbb pénzt, áll az ING erre vonatkozó kimutatása szerint. A lengyel vendégmunkások 1 milliárd, a románok pedig 0,3 milliárd eurónyi összeggel járulnak hozzá a román hazai egy főre eső bruttó hazai össztermékhez. A magyarországi vendégmunkások 0,15, a csehek 0,14 a bolgárok pedig 0,07 milliárd eurót küldenek haza.

A keleti országok uniós csatlakozását követően megnövekedett az Egyesült Királyságban dolgozó vendégmunkások száma, az adatok szerint több mint hárommillió vendégmunkás dolgozik hivatalosan a szigetországban. Ez a szám feltehetően csökkenni fog, annak ellenére is, hogy a brit politikusok a kilépés kapcsán azt nyilatkozták, a továbbiakban is megteremtik a törvényes feltételét annak, hogy a jelenleg legális keretek közt Angliában tartózkodó külföldi munkavállalók a továbbiakban is maradhassanak.

Az EU költségvetésének jelentős részét érinti a brit kiválás

Az angol gazdaságot tekintve a textil- és az autóipar az, amely leginkább érintett a Brexit miatt, így az ebben az ágazatban dolgozók munkahelye a leginkább veszélyeztetett. A szigetország kilépése az Európai Unió 2021-2027-es költségvetését is jelentősen érinteni fogja, de hogy pontosan milyen mértékben, az a kilépést megelőző és az azt követő tárgyalások fogják eldönteni. Jelenleg Nagy-Britannia az EU éves költségvetésének 6%-át adja, de a szigetország kilépése miatti gazdasági helyzetből adódóan a többi uniós ország költségvetésére is hatással lesz, köztük elsősorban Magyarország, Csehország és Lengyelországéra.

A külkereskedelem tekintetében továbbá Hollandia és Írország érintett, utóbbi a Brexit tárgyalások fő témáját adja, ugyanis kérdéses, hogy milyen módon maradhat Észak-Írország az Unió és egyben Anglia kereskedelmi partnere. Emellett pedig a két ország közt húzódó határ ellenőrzésének kérdése sem tisztázott. Ezzel kapcsolatosan a tárgyalások még évekig eltarthatnak.

Románia nincs a legnagyobb vesztesek közt

Románia gazdasági szempontból kevésbé érintett, ugyanis a külkereskedelem terén az Egyesült Királyság nem játszik fontos szerepet, az áruexport terén az egy év alatt jegyzet bevétel 4,1%-át adja a teljes külkereskedelemnek, a szigetországból származó termékek importja az országos áruforgalom 2,2%-át teszi ki, melynek összértéke 1,7 milliárd euró.

Eddig nagy kérdés volt, hogy mi történik azokkal az EU-s állampolgárokkal, akik már hosszabb ideje tartózkodnak Nagy-Britanniában. Nagyrészt erről is született döntés a november 14-én elfogadott kilépési megegyezést tartalmazó dokumentumban, amely a szigetországban élő hárommillió vendégmunkás mellett legalább 1 millió brit állampolgár helyzetét rendezné. A kilépési megállapodásban az szerepel, hogy azok az állampolgárok, akik a kilépési megállapodás elfogadása előtt már Nagy-Britanniában éltek, megtarthatják az addig megszerzett jogaikat és továbbra is szabadon mozoghatnak az Európai Unió többi országában. Ez a brit állampolgárokra is vonatkozik, a dokumentum ugyanakkor az unióhoz való csatlakozáskor elfogadott tartózkodási feltételeket jegyzi, ennek alapján pedig azok a személyek maradhatnak az országban, akik megfelelnek a szabad mozgásról szóló irányelv előírásainak.

Ennek értelmében rendelkezniük kell állandó lakhellyel, a szükséges társadalombiztosítással. A kilépési megállapodás azt is leszögezi, hogy a kilépés átmeneti időszakában az országba érkező másik ország állampolgárai számára is ugyanazokat a jogokat biztosítják, mint azok esetében, akik a Brexit előtt költöztek az Egyesült Királyságba.

A kilépést követő időszakban ugyanakkor minden külföldi állampolgárnak kérnie kell a hatóságoktól a tartózkodásra vonatkozó engedély meghosszabbítását, amelynek egyik feltétele a legalább 5 éves Angliában való tartózkodás, illetve az állandó munkahely.

A Brexitre vonatkozó javaslatot a brit kormány jóváhagyta, de ezt még a parlamentnek és az EU vezetőinek is el kell fogadniuk. Néhány hónapja a Boris Johnson külügyminiszter és vele együtt több, a Brexitet képviselő politikus is kilépett a kormányból, november 15-én pedig Dominc Raab , a kilépést irányító minisztérium vezetője is benyújtotta lemondását, így feltehetően Theresa May -nek nehéz lesz meggyőznie a brit parlamentet a kilépésre vonatkozó dokumentum elfogadásáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!