A buszos cégek szerint tönkreteszi őket a kormány a személyszállítás liberalizálásával

2018. szeptember 27. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szállítási tárca szerint viszont elérkezett az ideje, hogy a sok helyen monopol-helyzetben lévő szállítók végre versenytársakat kapjanak.

Szerdán a tervezettnél három órával korábban ért véget a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) bukaresti sztrájkja, amelyet a szállításügyi minisztérium előtt tartottak. A csütörtökön is folytatódó megmozdulást 3 naposra tervezte a szállítók szövetsége annak apropóján, hogy ne módosuljon a jelenleg érvényben lévő közúti szállítást szabályozó törvény.

A szövetség hónapok óta folyamatosan hangot ad nemtetszésének. Szerintük a szállítási minisztérium olyan módosításokat „gyúrna le erőszakkal a személyszállítást végző vállalatok torkán”, amely a lehető „legrosszabb receptet alkalmazva”, többek között liberalizálná a megyék közti személyszállítást. A szállítók talán azzal a javaslattal a legelégedetlenebbek, hogy a jogszabály eltörölné azt az előírást, amely szerint egy bizonyos útvonalon személyszállítást végző vállalatok esetében az úgynevezett szállítási licenszek kiadásánál számít a cégek régisége is.

Miért akarják liberalizálni a személyszállítási piacot?

A személyszállítási piac liberalizálása az EU-ban egy viszonylag újkeletű jelenség. Például Franciaország és Németország is nemrég liberalizálta a személyszállítási piacát. A szállítási minisztérium tervezete mögött az az Európai Bizottságtól érkező javaslat áll, amely szerint a külföldi vállalatoknak is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy megyéken belüli, vagy megyék közötti utasszállítást végezzenek.

Egy korábbi cikkünkben is írtunk arról, hogy a szállítási minisztérium azzal érvelt a liberalizálás mellett, hogy jelenleg nagyon sok olyan személyszállító vállalat van, amely átláthatlan döntések következtében bizonyos útvonalakon monopol-pozíciót szerzett magának. Ezért is szeretnék gyakorlatba ültetni az Európai Bizottság javaslatát, amely lényegében arról szól, hogy belföldi és külföldi cégeknek egyaránt, könnyű és átlátható eljárás során lehetősége legyen engedélyeket szerezni a személyszállításra. A liberalizálástól azt várnák, hogy

a nagyobb verseny miatt nőne a szolgáltatások színvonala, javulna a személyszállítási hálózat, és nem mellesleg csökkennének az árak is.

A hazai személyszállítók viszont nagyon nem értenek egyet a szállítási tárcával. Egy júliusi közleményében aRomániai Fuvarozók Szövetsége (FORT) arra figyelmeztetett, hogy nem szabad megnyitni a külföldi fuvarozók előtt a belső piacot, hisz a teljes Európai Unióban, „a liberalizálás nem más, mint egy átláthatatlan elmélet, amely azt szolgálja, hogy a nyugati vállalatok a keleti piac minél nagyobb hányadát megszerezzék”.

A törvénymódosítás kapcsán Lucian Şova szállításügyi miniszter viszont azzal érvel, hogy az elmúlt években 325 vállalat folytatott közúti személyszállítást Romániában, az ezen a csoporton kívüli cégek működése pedig ellehetetlenül.

Vasile Ştefănescu , a COTAR elnöke a hétfői tüntetésen azt nyilatkozta, amennyiben nem teljesíti a kormány a követeléseiket, október folyamán újabb demonstrációt szerveznek, amely során az egész országban felfüggesztik a közúti személyszállítást.

A demonstráción résztvevők a jelenleg érvényes szabályozás meghosszabbítása mellett az érvényben lévő taxis törvény módosítását is kérték, hangsúlyozva, hogy a kormány ültesse gyakorlatba azokat a törvényeket, amelyek az illegális személyszállítás visszaszorítását célozzák, és szüntessék meg az olyan internetes platformok működését, mint az Uber.

Benedek Zakariás parlamenti képviselő, a Képviselőház szállításért és infrastruktúráért felelős szakbizottságának a tagja a Transindexnek elmondta, egyetért a szállításügyi miniszter kezdeményezésével, amely a 2011/27-es kormányrendelet módosítására vonatkozik. A képviselő szerint a távolsági autóbuszokon történő személyszállítás minőségét javítaná, ha újabb társaságok jelennének meg a piacon.

Bendek Zakariás kifejtette: „Jelenleg Romániában a buszjáratokat működtetőt vállalatok zárt rendszert alkotnak, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag szinte lehetetlen betörniük a újabb cégeknek a mostani személyszállítási piacra. Az európai irányelvek is azt írják elő, hogy lehetőséget kell biztosítani a konkurens vállalatok számára is, a szállításügyi minisztérium pedig ezt a célt szeretné elérni”.

A COTAR azt nehezményezi, hogy a jelenlegi törvények módosítása káoszt idézne elő a közúti szállításban, amely megnehezíteni a jelenlegi fuvarozó cégek helyzetét, amelyek a megnövekedett üzemanyagárak és a munkaerőhiány miatt amúgy is nehéz helyzetben vannak. Ennek ellenére Benedek Zakariás úgy véli, a buszjáratokat működtető romániai vállalatok „levédték a piacot”, ez pedig hosszú távon negatív hatású és végső soron az utazók számára jelenthet kellemetlenséget.

Jogilag lehet ilyen céget alapítani, de utólagosan az erre vonatkozó működtetési jóváhagyásokkal adódnak problémák – mondta Benedek Zakariás, aki szerint a sztrájk ellenére a minisztérium végre fogja hajtani a tervezett módosításokat. „Ha újabb cégek jelennek meg, az mindenképp javítani fogja a szolgáltatások minőségét, a szabad piac pedig megadja annak a lehetőségét, hogy csak a legjobbak maradjanak versenyben” – érvelt a képviselő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!