Három megyében jön létre az új munkahelyek háromnegyede

2018. szeptember 13. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Év végére rekordot érhet el a romániai alkalmazottak száma, miközben 17 megyében ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kitörése utáni évben.

Az elmúlt évtizedben mindössze három megye adta Romániában a munkahelyek növekedésének 75%-át. A Ziarul Financiar összesítése szerint az országban 17 olyan megye van, ahol az alkalmazottak száma csökkent 2009 júniusa és 2018 júniusa között az országos statisztikai hivatal adatai alapján.

A fővárosi, az Ilfov, a Kolozs és a Temes megyei vállalatok összesen 243 ezer új munkahelyet hoztak létre az említett időszakban. Országos szinten 2009 és 2018 között körülbelül 320 ezerre tehető a munkahelyek növekedésének száma.

Az új munkahelyek létrejöttéről szóló megyei ranglistát Bukarest és Ilfov megye (164 ezer új munkahely), Kolozs megye (43 800 új munkahely), Temes megye (35 500 új munkahely) és Brassó megye (22 500 új munkahely) vezetik. A legtöbb munkahely Hunyad megyében (-13 700), Bacău megyében (-7 700), Galați megyében (-7 200), Brăila megyében (-6 700) és Gorj megyében (-5 000) szűnt meg. A többi megyében enyhe növekedés vagy csökkenés volt tapasztalható.

Nemrég közzétett statisztikák szerint Romániában júniusban 4,940 millió alkalmazottat jegyeztek összesen, év eleje óta 90 ezer új munkahely létrejöttéről közöltek statisztikákat. Mivel a nyugdíjasok száma enyhén meghaladja az 5 milliót, az elemzők arra számítanak, hogy év végére az alkalmazottak száma akár meghaladhatja a nyugdíjasokét. Ilyen 1997-ben volt utoljára.

Visszatérve a munkahelyek számának változására, a Ziarul Financiar megjegyzi, hogy a nagy megyei eltérések nem új keletűek, és elsősorban az ország erős gazdasági növekedésének főként néhány megyére való koncentráltságából adódnak.

A lap által megszólaltatott pénzügyi elemző, Aurelian Dochia is a területi egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet. Szerinte a munkahelyek számának ilyen jellegű változása nemcsak azt eredményezi, hogy a kevésbé jó gazdasági perspektívákkal rendelkező megyékből külföldi munkát vállalnak a munkaképes korúak, hanem egy belső migráció is elindul. Az átlagos nettó fizetésekről szóló megyékre lebontott térkép is azt mutatja ugyanis, hogy már érdemes elmenni más romániai megyékbe is dolgozni.

„Ezek a dolgok azért történnek, mert nem voltak erőfeszítések az ország területi rebalanszírozására, a legnagyobb deficitünk az infrastruktúra területén van. Nem várhatunk arra, hogy például Moldva gazdasági fellendülésbe kerüljön anélkül, hogy megfelelő szállítási összeköttetése legyen Bukaresttel és Erdéllyel. Ez a regionális szakadék ahelyett hogy csökkenne, inkább növekedik” – mondta a pénzügyi elemző.

Bár az új munkahelyek létrejöttére vonatkozó statisztikák elsősorban három nagy regionális központ kiemelkedő szerepét támasztják alá, számos olyan tanulmány is készült, amely szerint minden régióban a szakképzett munkaerő hiánya miatt panaszkodnak a vállalatok. A ManpowerGroup elemzése szerint a válság óta nem válaszolt ennyi vállalkozó pozitívan arra a kérdésre, hogy tervezik-e növelni az alkalmazottak számát. A Dél-Romániában működő vállalkozások voltak a tanulmány szerint a legoptimistábbak, akik nettó 28%-kal növelnék az alkalmazottaik számát, ha találnának megfelelő munkaerőt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!