Csak a működésre elég az a pénz, amit a kormánytól kapnak az önkormányzatok

2018. augusztus 16. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt év végén a kormány adózási reformja miatt sok pénzt veszítettek az önkormányzatok, és most a költségvetés-kiegészítés is csalódást okozott.

Azt már jó előre tudni lehetett, hogy 2018 második fele a romániai önkormányzatok számára kritikus lehet. Amikor 2017 végén a jövedelemadóval kapcsolatos változtatások miatt az önkormányzatok bevételeik jelentős részét elveszítették, még azt az ígéretet kapták a kormánytól, hogy 2018 folyamán költségvetési-kiegészítések formájában kárpótolják őket. Augusztus elején jött is a költségvetés-kiegészítés tervezete, és a csalódás is, aminek az RMDSZ önkormányzati tanácsa állásfoglalásban hangot is adott.

A közvitára bocsátott költségvetés-kiigazítás önmagában jó hír kellene legyen, hiszen tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdaságban egy 6 milliárd lejes plusz „termelődött ki”, amivel a kiigazítás keretében rendelkezhet a kormány – mondta megkeresésünkre Horváth Anna , az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnökségi tagja. „A baj az, hogy a jó hír itt ezzel véget is ér. Ebből a 6 milliárd lejből ugyanis mindössze 1,1 milliárd lejnyi összeget irányoz elő a költségvetés-kiigazítás az önkormányzatok hatáskörébe” – mondta Horváth Anna.

Ennek az 1,1 milliárd lejes összegnek a 95%-a, körülbelül 925 millió lej van arra előirányozva, hogy az elmúlt év végén pénzügyileg meglehetősen nehéz helyzetbe hozott önkormányzatok működési költségeit egyensúlyozza ki. „Gyakorlatilag a béralapot pótolja fel, és azoknak az önkormányzatoknak a működési költségeit fedi le, amelyek az elmúlt év végi fiskális reformok hatására már az év közepén költségvetési források nélkül maradtak” – magyarázta Horváth Anna. A fennmaradó, alig 200 millió lejes összeg az, amelyet iskolák feljavítására költhetnek az önkormányzatok – tette még hozzá.

Ha nincs országprojekt, akkor jobb lenne az önkormányzatokra bízni a pénz elköltését

Horváth Anna szerint, ha már a 6 milliárd lejnyi összegnek a több mint négyötödét a központi költségvetésben hagyja a kormány, akkor elvárható lenne, hogy valamiféle országprojekt, vagy jövőbe mutató program mentén legyenek a források felhasználva. Jelenleg viszont ide-oda dobált összegekből áll a költségvetés-kiegészítés – mondta a politikus, aki szerint, ha már nincs egy koherens, jövőbe tekintő országprojekt, akkor a kormánynak hagynia kellene, hogy a helyi közösségek által megfogalmazott és kidolgozott fejlesztési projektekre több pénz jusson.

„Ezt a pénzt nehezen termeli ki a gazdaság, ezért a forrásokat ésszel kellene elkölteni, és úgy, hogy biztosítani tudjuk vele a holnapunkat is. Ez a tegnapi közleménynek, illetve az RMDSZ-es önkormányzatok nevében megfogalmazott állásfoglalásnak is a lényege. Amely a tiltakozáson és a kormány megszólításán túlmenően partnereket is keres a romániai önkormányzatok között, hogy közös fellépéssel lehessen valamiféleképpen korrigálni, vagy utólag módosítani ezeket az elképzeléseket” – mondta Horváth Anna.

A mostani költségvetés-kiegészítés azt is jelenti, hogy az önkormányzatoknak várhatóan év végéig már nem lesz további működési költségekre fordítandó forrásokra szüksége. De mint Horváth Anna rámutatott, a megyei tanácsok hatáskörébe tartozó gyermekvédelem és gyermekvédelmi igazgatóságok költségvetésében hatalmas űr marad. „Megtörténhet, hogy további összegekre lesz szükség, amelyek nem a működési költségeket finanszírozzák, hanem a nehéz helyzetbe hozott különböző területeket, intézményeket” – mondta Horváth.

Így csak a nagyobb városoknak van esélyük fejlődni

Az önkormányzatok azért sem lehetnek elégedettek, mert 2017 végén rengeteg olyan fejlesztési projekt maradt félbe, amelyeket most sem lehet folytatni, hiszen alig kaptak erre forrásokat a települések és megyék vezetői. Sepsiszentgyörgy ennek a történetnek talán a szerencsésebb szereplője lehet, hiszen ott nem maradtak félbe fejlesztések, viszont több projektet is el kellett halasztani a források hiánya miatt.

„A költségvetés-kiegészítés nem fedi azt az ígéretet, amit a kormány tavaly decemberben megfogalmazott” – mondta megkeresésünkre Antal Árpád , Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnökségi tagja. Antal szerint ugyan előfordulhat, hogy a jelenlegi még ideiglenes állapot, amelyet év végére korrigálni fognak, de a sepsiszentgyörgyi önkormányzat most még úgy áll, hogy még abból az összegből is visszavettek, amit év elején adtak. „A sepsiszentgyörgyi önkormányzat működését nem mondhatnám, hogy nagyon nagy mértékben befolyásolja a költségvetés-kiegészítés. A városok, nagyvárosok megélnek. Viszont a fejlesztéseinktől elvonják ezeket a forrásokat” – mondta a polgármester.

A sepsiszentgyörgyi polgármester a városban jelenleg nem tud olyan projektről beszámolni amely félbemaradt volna a források csökkenése miatt, viszont vannak olyan beruházások, amelyeknek azért nem láttak neki ebben az évben, mert nem volt fedezet a kivitelezésükre. „Néhány utca felújítását átütemeztük 2019-re. Az is igaz, hogy a kis stadion építésénél lehet gyorsabb ütemben tudtunk volna haladni, ha ezek a források rendelkezésünkre állnak” – mondta Antal.

„Tíz éve vagyok polgármester, már sok mindent megéltem, de valahogy mindig megoldottuk” – válaszolta Antal arra a kérdésünkre, hogy ebben a kiszámíthatatlan környezetben az önkormányzati vezetők hogyan tudják elvégezni a feladatukat. „Az alapprobléma az, hogy a megtermelt adóknak gyakorlatilag csak a 6 százaléka jut vissza az önkormányzatokhoz, 94 százalék kerül a kormányhoz. Így nagyon nehéz dolgunk van, és ebben a környezetben, amikor nagyon gyakran módosítják a jogszabályokat, rendkívül nehéz egészséges közpolitikákat megvalósítani” – hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki arra is kitért, hogy a jövedelemadóval kapcsolatos változások teljes koncepcióváltásra kényszerítették az önkormányzatokat.

„Próbáltunk mindenféle rendszereket kiépíteni, aminek az alapja az volt, hogy a személyi jövedelemadó a legfontosabb bevétele az önkormányzatnak. A célunk az volt, hogy ez növekedjen. A kormány viszont egyik percről a másikra úgy döntött, hogy 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a jövedelemadó kulcsát, és ezt a kiesést nem rendezi az önkormányzatok irányába. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy meg kellett nyomnunk a reset gombot, és teljesen úja kellett terveznünk a közpolitikánkat. Ez így borzasztó, így nem lehet tervezni sajnos” – mondta Antal Árpád.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!