Tíz dolog, amit egy 2018-ban született gyermek már nem fog megtapasztalni

2018. augusztus 13. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ebben az évben született gyermek a 18-dik születésnapja körül nem a jogsiszerzéssel lesz elfoglalva, hanem valami mással.

Gondolkodtatok már azon, hogy mik azok a mai szemmel számunkra természetesnek tűnő dolgok, amiket egy 2018-ban született gyermek már soha nem fog igazán megtapasztalni? A Futurism.com két szerzője kísérelt meg összeállítani egy ilyen listát. Ami egyáltalán nem a nosztalgiázásról szól, hanem a tudomány és technológia egyre gyorsabb és mindent elsöprő változásairól.

1. Hosszú, unalmas utazás

Egy ebben az évben született gyermek már valószínűleg nem fogja tudni, hogy milyen is egy igazán hosszú, véget nem érőnek tűnő utazás. Egyrészt azért sem, mert már számtalan olyan mobileszköz és úgynevezett in-flight rendszer kidolgozásában javában dolgoznak, amelyek hatására valószínűleg sokkal elviselhetőbbek lesznek az utazással töltött órák.

Az igazán lényeges változások azonban sokkal inkább az utazóeszközök fejlődésében fognak bekövetkezni. A hagyományos szárazföldi közlekedés korlátai miatt a Futurism szerzői szerint inkább a szuperszónikus repülők terén lesz látványos az előrelépés, amelyek pár fizikai és költséggel kapcsolatos korlát ledöntése után egyre inkább a mainstream közlekedés részét fogják képezni. Akárcsak a Hyperloop-technológia, amely azt ígéri, hogy fél órára csökkenti a New York és Washongton közötti 5 órás utat.

2. Jogosítványszerzés

Amikor egy ebben az évben világra jött gyermek 2036-ban betölti a 18-dik életévét, akkor már valószínűleg nem lesz szükség jogosítványra, mert nem lesz vezethető autó sem. Az önvezető autókkal kapcsolatos technológia fejlődése már ott tart, hogy a Tesla vezére, Elon Musk teljes bizonyossággal állítja, hogy a vállalata már két éven belül tökéletesen önvezető autókat lesz képes gyártani . Musk persze soha nem fukarkodik a hangzatos és talán túlontúl optimista kijelentésekkel, az viszont tény, hogy csak az Egyesült Államokban minden nap 6 olyan tizenéves fiatal hal meg autóbalesetben, akiknek túlnyomó többsége saját maga követte el a végzetes hibát . Szóval az önvezető autók egyre közelebb vannak, és teljesen át fogják alakítani azt, ahogyan a közlekedésről gondolkodunk.

3. Az intelligencia biológiai monopóliuma

Az önvezető autók térnyerése csak egy példa arra, amit a mesterséges intelligenciák (AI, Artificial Intelligence) fejlődése jelenthet. Már ma van olyan mesterséges intelligencia rendszer, amely vetekszik az emberi teljesítőképességgel, itt egy példa az újrahasznosítható szemét válogatására használt AI-rendszerre. És mindenki ismeri Sophiát is, a Hanson Robotics által turnéztatott robotot, amely már eddig sokat tett azért, hogy egyre homályosabban lássuk az emberek és a gépek közötti vonalat. Egy 2018-ban született gyermek már nem fogja megtapasztalni, hogy milyen úgy csatlakozni a munkaerőpiacra vagy elmenni egyetemre, hogy közben az emberek a világ legértelmesebb entitásai.

4. Nyelvkorlátok

A mesterséges intelligencia egy másik ígéretes felhasználási módja a különböző nyelvekkel kapcsolatos korlátok ledöntéséhez vezethet a jövőben. Hogy ez mennyire nem a távoli jövő, azt két nagyon ismert technológiai vállalat már most működő fejlesztése is bizonyítja. A Skype például már képes arra , hogy a beszélgetéssel egy időben néhány nyelven rögtön fordítást hajtson végre. A Google megközelítése kicsit más volt, ők a fordítókapacitásaikat megpróbálják egy fejhallgatóba beleépíteni . Persze a nagyokon kívül is egyre többen kísérleteznek hasonló megoldásokkal.

5. Csendes hely

Ha eddig inkább pozitívabb pontokat érintettünk, akkor most íme egy negatív. 2100-ra a Földön 10,8 milliárd ember fog városokban élni, legalábbis így becsüli az ENSZ. Az ilyen népes városok pedig hihetetlenül zajosak lesznek, ami azt is jelenti, hogy nagyon kevés ebben az évben megszületett gyermek fogja igazán megtapasztalni azt, hogy milyen is elvonulni egy csendes kis térbe.

6. Éhezés

A sajtóból nap mint nap értesülünk az egyre vészesebben mélyülő jövedelmi szakadékokról a szegényebb és gazdagabb rétegek között. Az ezzel kapcsolatos információk azonban jellemzően elfednek egy nagyon fontos eredményt a mélyszegénység visszaszorítása terén. A Föld mindenkori lakosságának soha nem élt ilyen kevés százaléka mélyszegénységben, mint ma. A Futurism szerzői pedig úgy gondolják, hogy ez a csökkenő tendencia tovább fog folytatódni.

Persze vannak veszélyek, ilyen a nagyfokú urbanizáció is, amely világszerte visszaszorítja a hagyományos gazdaságokat. Viszont arra lehet számítani, hogy számos olyan új formája is megjelenik a termesztésnek, mint amilyen az úgynevezett urban farming is . Emellett egyre nagyobb előrelépéseket fogunk elérni az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása, és a maradékok jobb felhasználása terén. Például kávézaccot fogunk használni gombatermesztésre, élelmiszer-maradványokból pedig édesség fog készülni. A Futurism szerzői szerint mindezek az innovációk oda fognak vezetni, hogy egy 2018-ban született gyermek már csak olvasni fog azokról az időkről, amikor a Földön tömegeknek nem volt hozzáférésük a legszükségesebb alapvető élelmiszerekhez sem.

7. Papírpénz

A hitelkártyák megjelenése volt az egyik első nagy csapás a papírpénzforgalomra, de teljesen egyértelmű, hogy nem az utolsó. Ma már számtalan olyan megoldás és eszköz van, amelynek köszönhetően nem kell magunknál fizikai értelemben vett pénzt tartanunk. A PayPal, a Venmo, az Apple Pay mellett számtalan más olyan próbálkozás van, amely lehetővé fogja tenni, hogy amikor a ma született gyermekek pénzt fognak keresni, akkor számtalan lehetőségük lesz elkölteni azt. Kivétel a papírpénz, na az már akkor nem lesz.

8. Digitális veszély

Néhány éve még csak beszéltünk róla, hogy így lesz, ma már egyértelműen az egyik legnagyobb problémánknak a digitális veszélyek, vagyis a kiberbiztonság számít. És ez még így lesz néhány évig a Futurism szerzői szerint, sőt, talán súlyosbodhat is a helyzet az Internet of Things, vagyis a dolgok internetjének háztartási eszközökre való kiterjedésével. Viszont azt is jövendölik, hogy egy ebben az évben született gyermek felnőttkorára a kvantumszámítógépek olyan erőteljes teljesítménynövekedést fognak elérni, a biztonsági rendszerek pedig olyan fejlődésen mennek át, hogy a digitális világ, amelyben navigálni fognak, már feltörhetetlennek fog számítani, és így teljesen biztonságosnak is.

9. Egyképernyős számításechnika

Jelenleg az eszközök többnyire egyetlen lapos képernyőt használnak, ami már nem marad sokáig így. Egy ma született gyermek vélhetően nem fogja megtapasztalni azt, hogy milyen egyetlen képernyő és billentyűzet „börtönében” órákat eltölteni. Egyre jobban jönnek már a dinamikus felhasználói interfészeket használó megoldások. A virtuális valóság és a kiterjesztett valóság nagyon erőteljes paradigmaváltáshoz fog vezetni, holisztikusabb interakciót tesznek lehetővé, és olyan eszközök további fejlődését teszik lehetővé, amelyek után egy lapos képernyőt bámulni már meglehetősen unalmas lesz.

10. Az emberiség egybolygós faj

A végére hagytuk a legmeredekebb és talán legizgalmasabb előrejelzést. Azt jósolják, hogy egy idén született gyermek felnőtt korára az emberiségre már nem „egybolygós fajként” fog tekinteni. Ez persze még jó pár évtizedig korántsem azt jelenti, hogy intelligens földön kívüli életet találunk, vagy ilyen fajjal vesszük fel a kapcsolatot. A technológiai fejlődés, és néhány talán most még eszementnek tűnő kezdeményezés, mint például Elon Musk SpaceX nevű vállalata, amely 2024-re embert küldene a Marsra, valószínűleg oda fog vezetni, hogy a kozmikus lábnyomunk már nem csak egyetlen bolygóra fog korlátozódni. 2024-ben egy idén született gyermek még csak hat éves lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!