Üzembe helyezték Székelyföld első olyan gyorstöltőjét, amellyel elektromos autókat lehet feltölteni

2018. július 18. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ennek jelentőségéről beszélgettünk Csenteri Leventével, a Combridge vezérigazgatójával, aki a vállalat szempontjából mérföldkőnek nevezte a tegnapi bejelentést.

Az egyik sepsiszentgyörgyi szálloda bejáratánál átadták hétfőn Székelyföld első olyan gyorstöltőjét, amellyel elektromos autókat lehet tölteni. A töltőt üzembe helyező Combridge vezérigazgatójával, Csenteri Leventével beszéltünk a romániai elektromos autózásról, e-Mobilitásról, valamint arról a mérföldkőről, amelyet a vállalat megtett a tegnapi bejelentéssel.

Mit kell tudni erről a töltőről? Mit jelent az, hogy gyorstöltő?

Csenteri Levente: – Ezt a gyorstöltőt a Best Western Park Hotel Európai Uniós finanszírozásból vásárolta meg. A töltőt ugyanakkor mi, a Combridge helyeztük üzembe és üzemeltetjük Sepsiszentgyörgyön. Ez egy gyorstöltő, amely egy elektromos autót körülbelül 20 perc alatt tölt fel.

Azt tudni kell, hogy a piacon négy töltőkategória érhető el. Először is vannak az otthoni töltők, amelyek esetében akár 8-tól 20 órán át is eltart, amíg feltölt egy autót. Az otthoni töltőket nyilván az otthoni elektromos hálózatról lehet üzemeltetni, és az előnye, hogy nem kell más hálózat kialakításával létrehozni a működéséhez szükséges feltételeket. Aztán vannak az úgynevezett közepes töltők, amelyeket főleg irodaházaknál és parkolóházakban használnak, és teljesítményük eléri a 22 kW-ot, egy autót körülbelül 3 és 6 óra között töltenek fel. A gyorstöltők, amilyet most Sepsiszentgyörgyön is sikerült üzembe helyeznünk, 20-30 perc alatt töltenek fel egy autót. És akkor vannak az úgynevezett villámtöltők, másnéven ultragyors töltők, amelyeket gyakorlatilag úgy lehet használni, mintha a hagyományos benzinkútnál tankolna az ember, öt percnél tovább nem kell bajlódni a töltéssel. Ezeket az ultragyors töltőket általában autópályák mellé, üzemanyagtöltő állomásokra telepítik, ahol a hagyományos tankolás mellett elektromos autókat is lehet tölteni. Ami újabb vásárlókat jelent a benzinkutaknak.

Sepsiszentgyörgy környékén, de egyáltalán az országban is kevés az elektromos vagy hibrid autó. Mi a cél ennek a töltőállamásnak a telepítésével?

– Ezeket a gyorstöltőket közterületekre szokták elhelyezni, például szállodaláncokhoz vagy olyan üzletláncok mellé, ahol fontos, hogy becsalogassák az ügyfeleket akár egy kávéra, akár egyéb szolgáltatásokra, miközben a vendégek az autójukat is feltölthetik. Bizonyos szempontból ez a szolgáltatás már luxusnak számít, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az elektromos autók még eléggé drágák. Még annak ellenére is magas az áruk, hogy az állam tízezer euró körüli támogatást ad elektromos autók vásárlására, a hibrid autók megvételét pedig körülbelül 6-7 ezer eurónyi támogatással segíti.

Az elektromos autók ára nyilván akkor lehetne alacsonyabb, ha nagyobb lenne irántuk a kereslet, és ezáltal nagyobb szériaszámban mehetne a gyártás, ami hatékonyabb előállítást és alacsonyabb költségeket jelentene. De itt Romániában a tyúk vagy a tojás esete áll fenn, azért nem vesznek elektromos autókat, mert nincs kiépített töltőhálózat. Ha a másik oldalról, a magánszféra felől közelítjük meg a dolgokat, akkor pedig szintén azt látjuk, hogy vállalatok sem fektetnek be töltőállomások kiépítésébe, egyszerűen azért, mert nem tud elég kifizetődő lenni. Azt gondolom, hogy ezt helyzetet az állam tudná átlendíteni ezen a holtponton, ha megfelelő támogatási rendszereket ültet gyakorlatba. Ezt a töltőt is egy ilyen projektnek köszönhetően helyeztük működésbe, viszont meg kell jegyezni, hogy nagyon kevés pályázatot hagytak jóvá, a kormány annak ellenére is nagyon kevés pénzt ad ilyen projektekre, hogy Brüsszel az egyik járandó útvonalként jelölte meg az ilyen környezetvédelemmel, alacsonyabb szénd-dioxid kibocsátással, tisztább levegővel és tudatosabb, élhetőbb környezettel kapcsolatos kezdeményezéseket. Ilyenekre sok pénzt költenek Nyugat-Európában az államok, felénk kevesebbet, tehát még nagyon az elején vagyunk ennek a történetnek.

Számos innovatív projekt kötődik önökhöz az üzleti szolgáltatások területén, de a Combridge azért eddig nem a közlekedés megújításán dolgozott.

– Azt hiszem, hogy a Combridge számára ez a töltő egy mérföldkő, legalábbis mi annak szánjuk. Az e-Mobilitás egy fontos stratégiai irányvonal a Combridge számára, és ezt egy ökoszisztémában képzeljük el. Kiválasztottuk a töltő gyártójaként az Európában legtöbb gyorstöltőt telepítő céget, a DBT nevű vállalatot, akikkel kötöttünk egy olyan partneri szerződést, amely szerint Romániában mi vagyunk a kizárólagos forgalmazói. Ugyanakkor kerestünk egy olyan kontrollrendszert, amelyet rátelepítve a töltőt egy alkalmazás segítségével lehet menedzselni. Lehet fizetni vagy akár különböző diagnosztikákat is lehet a töltőről lekérni. Ez egy IDE alapú kommunikációs rendszer, amelyet egy cseh céggel partnerkedve teszünk a töltőre, amelyhez persze még kötelező karbantartást is nyújtunk.

Különböző piackutatások alapján mondom azt, hogy 2040-re globálisan a gépkocsik száma el fogja érni az 1,6 milliárdot. Ma körülbelül 1 milliárd körül van az autók száma. Az elektromos autók aránya ma még az 1 százalékot sem éri el, viszont 2040-re becslések szerint ez a szám 33%-ra fog felmenni. Az elérhető adatok alapján tudjuk azt is, hogy Romániában 661-el nőtt az elektromos és hibrid autók száma 2016-ról 2017-re, amiből 570 volt hibrid és 91 elektromos. Azt is lehet tudni, hogy 2016-ban 460 ilyen autót jegyeztek be az országban, tehát jelenleg 1 100 körüli elektromos és hibrid autó fut az országban. Erre az 1 100 autóra jutna körülbelül 100 töltőállomás az országban, ami nagyon kevés. Komolyabb infrastruktúrára van szükség ahhoz, hogy ezek az autók elterjedjenek.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy Romániának van egy vállalása az EU felé, amelyet igaz, hogy még 2011-ben tett, de eszerint 2020-ra 10 ezer töltőállomás kellene legyen az országban. Amennyiben ez a 10 ezer töltőállomás kiépülne, biztos vagyok abban, hogy az ilyen autók vásárlása felpezsdülne és a környezettudatos közlekedés jobban előtérbe kerülne. Ehhez viszont az állami szerepvállalás egy elengedhetetlen dolog.

Európában a legtöbb gyorstöltő állomást telepítő vállalattal sikerült partnerséget kötni, ez egy jó rajtpozíciót jelent az önök számára?

– Verseny van, és szeretnénk startolni. Van egy referencia munkánk, amit szeretnénk használni a későbbi projektek kapcsán, és most izgatottan várjuk az összes olyan üzleti lehetőséget, tendereket, ahol megmérkőzhetünk. Olyan vállalatokkal versenyzünk, mint a Siemens vagy a Bosch.

Vannak kilátásban további projektek?

– Volt két projekt, ahol árajánlatot adtunk. Egy kereskedelmi üzletláncról és egy energetikai vállalatról, egy áramszolgáltatóról van szó. Tenderek voltak, amelyekre jelentkeztünk, tehát még nincs semmi eldőlve. De mi tényleg várjuk a további lehetőségeket, viszont üzleti alapon Romániában ma még nagyon nem éri meg töltőt telepíteni. Egy ilyen gyorstöltő ugyanis 32 ezer euróba kerül, egy kisebb otthoni töltő 300 euró és 3 ezer euró közötti árfekvésben van, míg egy közepes töltő a kettő között, 10-15 ezer eurós árban mozog.

Egy ilyen beruházást viszont nehezen lehet megtéríteni csupán az áram eladásából. Ráadásul Romániában az is probléma, hogy a jogszabályok szerint elektromos áramot csak az energiakereskedelemre hivatott cégeknek szabad árulni. Például, ha most a hotelre gondolunk, akkor ők nem is kérhetnek el pénzt az ügyfeleiktől arra, hogy azok elhasználtak az autó feltöltésére bizonyos mennyiségű áramot. Lehetne értékesíteni viszont elektromos áramtöltő szolgáltatást valamiféle idő alapú számlázás mellett parkolási díjjal. Leginkább ilyen irányban lehet gondolkodni. Ha viszont egy olyan cég telepít töltőállomást, amely áramkereskedéssel foglalkozik és van neki már olyan licensze, amellyel energiát árulhat, az természetesen egy teljesen másik történet.

Sepsiszentgyörgy felkerült az ország elektromos autós térképére?

– Számunkra Sepsiszentgyörgy olyan szempontból is fontos, hogy itt van a vállalatunk bejegyzett székhelye, s bár egy elég tiszta levegőjű városról van szó, fontos azért is tenni, hogy ez hosszú távon is így maradjon. Ez egy innovatív megoldás itt Székelyföldön, mi vagyunk az elsők, akik gyorstöltőt telepítünk ide. És gyorstöltésben országszinten is az elsők között vagyunk, ha nem is vagyunk a legelsők. Brassóban van legközelebb töltő, aminek az üzemeléséről nem tudunk sokat. Viszont azért is fontos, hogy ezek a kezdeményezések jól legyenek megcsinálva, jól legyenek kitalálva, hogy így a kezdetén ne menjen el az emberek kedve az e-Mobilitástól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!