Nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb bikapiac

2018. június 19. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani bikapiacot nem sok választja el attól, hogy a modern kor leghosszabb növekedési periódusa legyen.

A második világháború óta 11 bikapiaci ralit élt meg a világ. Bikapiacnak azt a jellemzően hosszú távú értékpapírpiaci trendet nevezzük, amikor a tőzsdén jegyzett vállalatok értéke növekedik. Ezeket a hosszú növekedési trendeket az alábbi ábrán lehet jól látni, amely az S&P500-as részvényindex alakulásával mutatja a bikapiacok előfordulását és hosszát.

Az S&P500 a világ legnagyobb és legkifinomultabb tőzsdéjének, a New York-i Értéktőzsdének a legfontosabb indexe. Nem egyszerűen az 500 legnagyobb piaci értékű amerikai vállalatnak a részvényeiből áll az index, sokkal inkább az amerikai gazdaságot és részvénypapír-piacot hűen tükröző index megalkotása a cél a nyilvánosságtól meglehetősen elzárkózó összeállító bizottság számára.

De nem az index alkotóelemei az érdekesek, hanem az, hogy az LPL Research és a Visual Capitalist arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani bikapiacot nem sok választja el attól, hogy a modern kor leghosszabb ideig tartó bikapiaca legyen. Ezt mutatja az alábbi ábra is:

Az eddigi „rekorder” az 1990 októbere és 2000 márciusa között 114 hónapig tartó bikapiac volt. Az 1987-es tőzsdei összeomlást követően és az Öböl-háború után a részvénypiacok igazán 1990 végén találtak magukra, akkortól visszafogott növekedés vette kezdetét. A Clinton-éra gazdasági intézkedései a robusztus foglalkoztatási és gazdasági növekedéshez vezettek, amelyek egyre inkább meglátszódtak a tőzsdén jegyzett vállalatok piaci értékén is, vagyis a részvények árfolyamán. Ekkor már javában zajlott a dot-com őrület – 35%-a háztartásoknak már rendelkezett személyi számítógéppel –, ami a számítástechnikai vállalatok révén tovább erősítette a részvénypiac növekedését. A növekedést csak kicsit tudta megtépázni Oroszország csődje, a jegybank alapkamat-emelése, amelyet azért hajtott végre, hogy a tőzsdén kialakult lufi káros hatásait kezelje, viszont annál inkább betett a nagy növekedésnek, amely a 2000 márciusában a tőzsdei árfolyamok összeomlásával ért véget.

A most rekordöntés felé száguldó, 2009 márciusában kezdődő bikapiacnak is megvan a saját története. Például az európai adósságválság is rendkívül nagy hatással volt az alakulására, amikor rekord-alacsony kamatlábakkal és a gyakran pénznyomtatásnak nevezett mennyiségi enyhítéssel is megágyaztak a részvényárfolyamok növekedésének. És segítették például az úgynevezett ETF-eket, vagyis tőzsdén kereskedett befektetési alapokat is abban, hogy nagy sikereket érjenek el, és egyre több befektető figyelmét keltsék fel.

Szóval pár hónap múlva történelmi pillanatnak lehetünk tanúi a pénzügyek terén, augusztustól ugyanis nagy valószínűséggel a világ leghosszabb ideig tartó bikapiacának korában élünk. Amely ugyanakkor még messze áll attól, hogy az 1990-2000 közötti hozamokat tudja felmutatni. Ezt mutatja az alábbi ábra is, amely talán kevésbé látványos, de jobban mutatja a különböző időszakok növekedéseit:

Aki bővebben olvasna a leghosszabb ideig tartó bikapiacokról, annak érdemes a Visual Capitalist szép ábráit és az LPL Research elemzését elolvasnia.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!