Egymást verik le a régiós országok a beruházásokért folytatott harcban

2018. április 20. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon és Lengyelországban kicsit túltolták a vállalatokra kivetett adók csökkentését, és ebből mi megint rosszul jöhetünk ki.

Magyarország után a lengyelek is bevetik a nagyvállalatok odacsábítását célzó „csodafegyvert”, és 9 százalékosra csökkentik a társaságokra kivetett nyereségadót. A Ziarul Financiar elemzése szerint a 9%-os nyereségadó nem csak az Európai Unió, hanem a világ egyik legalacsonyabb ilyen adókulcsa is, ami még intenzívebbé teheti a külföldi befektetőkért folytatott versenyt a régió országai között. Ez pedig nekünk nem túl jó hír.

A Hankook gumiabroncsgyár, a szintetikus anyagokat gyártó Toray Indistries, a dél-koreai Shinheung akkumulátorgyártó vagy a japán GS Yuasa, illetve a Suzuki – csak néhány nagy név azon vállalatok közül, amelyek csak az elmúlt hónapokban jelentették be, hogy új gyárakba vagy, ami talán még jobb, kutatás-fejlesztési részlegekbe fektetnek jelentős összegeket Magyarországon. A külföldi vállalatok megnövekedett befektetési kedvét a Ziarul Financiar szerint nehéz nem összefüggésbe hozni azzal a lépéssel, amely részeként Magyarország az elmúlt évben az üzleti forgalom nagysága szerint meghatározott 10-19%-os társasági adókulcsot 9%-ra csökkentette.

S bár Lengyelország sem igazán panaszkodhat arra, hogy az elmúlt években a befektetők messze elkerülték volna, a varsói kormány úgy tűnik, ennél is többet akar. A lengyel PAP hírügynökség szerint a lengyel kormány szándéka az, hogy a jelenlegi 15%-ról 9%-ra csökkenti a kis- és közepes vállalatokra kivetett adókulcsot. (Magyarországon minden vállalat, nem csak a KKV-ra vonatkozik a 9%-os társasági adókulcs. Most viszont egyre több elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar adócsökkentés először szintén a közepes vállalatokra vonatkozott, később vezették be a nagyvállalatok esetében is, és nem lenne meglepő, ha ezt a példát a lengyelek is követnék.)

A lengyeleknél ugyanakkor a történet teljességéhez hozzátartozik, hogy az új kormány egy igencsak ambíciózus költekezési program részeként csökkentené a kis- és közepes vállalatok adóterhét. A Mateusz Marawiecki vezette lengyel kabinet intézkedéscsomagja a vállalatok mellett a nyugdíjasokat és a gyermekes családokat kívánja majd támogatni, de olyan további döntéseket is meghoznának, mint a kisvállalatok társadalmi hozzájárulásának csökkentése.

Nem csupán a vállalatok, hanem már a tőke is vándorol Közép-Kelet-Európa fele

Az elmúlt évben Lengyelországban rekordszámú, 355 közvetlen külföldi beruházással kapcsolatos projekt volt. Ilyen nagy beruházási kedvre a 2008-as gazdasági válságot megelőző években sem volt példa. Azonban nem csupán a nyugatinál olcsóbb munkaerő, valamint az alacsonyabb adók az egyetlen oka annak, hogy Magyarország, Lengyelország, vagy éppen Csehország ennyire a beruházni vágyó cégek kedvelt célpontjai lettek. A Ziarul Financiar szerzői szerint mindhárom ország viszonylag fejlett infrastruktúrával is rendelkezik, ami még inkább leegyszerűsíti a cégek döntési folyamatát az új beruházásaik helyszínéről.

Az „illiberális” politikai vezetők által irányított közép-kelet-európai országok egyre inkább kedvelt célpontjaivá váltak a feltörekvő pénzügyi piacokra specializálódott befektetőknek is – írja a Bloomberg . A gazdasági hírügynökség szerint erre az a fő magyarázat, hogy a világkereskedelemben bekövetkezett viharos állapotok, az országokra kiszabott szankciók és a mindenféle geopolitikai konfliktusok miatt egyre több befektető fúj visszavonulót az eddig közkedvelt Törökországból és Oroszországból, és fektetnek inkább magyar vagy lengyel kötvényekbe, amelyek egyébként is túlteljesítették a „versenytársaikat”.

Ennek pedig a beruházások mellett, ha közvetett módon is, de szintén az életszínvonal növekedésére van hatása. A kötvényekre (az országok államadósságára) megmutatkozó nagyobb kereslet következtében ugyanis olcsóbb újabb nemzetközi hitelekkel finanszírozni a lejáró adósságokat.

Az pedig, hogy úgy Lengyelország, mint Magyarország kormánya sem igazán tesz azért, hogy a demokráciáért és a jogállamiságért való félelmeket valamelyest csillapítsa, látszólag egyáltalán nem zavarja sem a befektetőket, sem a beruházókat. Lengyelországban a LS C&S egy jelentős beruházás részeként optikai kábelgyárat épít Lengyelországban, a Xylem olyan üzemet épít, amelynek 50 kis lengyel vállalat lesz a beszállítója. De ezek némiképp eltörpülnek ahhoz képest, hogy a dél-koreai Hankook abroncsgyártó a magyarországi Rácalmáson nagyságrendileg 290 millió eurós bővítést hajt végre, a repülőgép- és a járműipar piacvezető beszállítójának, az Arconicnak a székesfehérvári leányvállalata 137 millió dollár értékű beruházást jelentett be. És ez csak egy rövid márciusi áttekintő volt.

Nem biztos, hogy a kialakult versenyhelyzet Románia malmára hajtja majd a vizet

Az pedig egy nagyon jó kérdés, hogy ebből a folyamatból az infrastrukturális fejlesztésekkel nagyon nehezen boldoguló Románia miként fog kijönni. A vállalatokra kivetett adóteher tekintetében viszonylag bonyolult az összehasonlítás a többi regionális országhoz. Nálunk az 1 millió euró alatti forgalommal rendelkező vállalatok az árbevételtől és az alkalmazottak számától függően 1-3% közötti, üzleti forgalomra kivetett adókulcs alapján adóznak. A nagy, 1 millió eurós éves forgalmat meghaladó vállalatok pedig 16%-os nyereségadót fizetnek.

Így talán nem túlzó az a következtetés, hogy egy közép-kelet-európai beruházáson gondolkodó nagyvállalat – persze nagyon sok egyéb szempont vizsgálata mellett – úgy fogja találni, hogy inkább a 9%-os nyereségadót fizetné. Persze az egy másik jó kérdés, hogy Romániának részt kellene-e vennie ebben a versenyben, amikor Magyarország és Lengyelország lépését az Európai Bizottságnál, és a nyugat-európai tagállamoknál sem igazán nézik jó szemmel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!