Dragnea szerint összejátszik az ellenzék, a jegybank és a külföldi multik Románia ellen

2018. április 20. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen sajátos következtetéseket vont le a PSD elnöke, amikor az infláció okait kezdte magyarázni egy tévéműsorban.

Elképesztő indoklással állt elő Liviu Dragnea , a PSD elnöke tegnap este az Antena 3 hírtelevízió műsorában arra, hogy mi okozza Romániában az árnövekedéseket. Dragnea szerint az infláció növekedésének az a magyarázata, hogy „a Romániában jelen lévő külföldi vállalatok növelni kezdték az árakat azt követően, hogy a romániaiak jövedelmének növekedését tapasztalták”.

Mint arról korábban beszámoltunk, központi statisztikai hivatal által közölt legfrissebb adatok szerint márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 5%-ra nőtt az éves infláció: 4,01%-kal drágultak az élelmiszerek, 6,57%-kal a nem élelmiszer jellegű javak, 2,9%-kal pedig a szolgáltatások.

Dragnea szerint viszont „semmi esetre sem” a kormány bérnövelő intézkedéseiből eredeztethető az infláció növekedése, és újra megragadta az alkalmat arra, hogy a jegybank tevékenységét kritizálja. Szerinte ugyanis a Román Nemzeti Banknak az ország érdekeit kellene szem előtt tartania, az infláció csökkentésén kellene dolgoznia, és nem olyan BNR-alkalmazottakról kellene állandóan hallani, akik „mindenféle előrejelzéseket csinálnak, és kárt okoznak Romániának” – mondta.

Amikor a műsorban az infláció okait kicsit részletesebben sorolta, Dragnea azt mondta, az áremelkedések az energiapiac liberalizálásával – amelyet egyébként az IMF és az Európai Unió kért Romániától –, egyes kartellezési ügyekkel, amelyek miatt a külföldi tőkéjű vállalatok vonhatók felelősségre, a kőolaj árának emelkedésével, valamint a Románia által importált termékek árának növekedésével magyarázható.

A PSD elnöke azonban nem állt meg itt, egy nem mindennapi összeesküvés-elmélettel is előállt, szerinte ugyanis a jegybank, az ellenzék és az államelnök nyilatkozatai gyanúsan ugyanarról szólnak. „Próbálom megérteni, de lassan-lassan arra gondolok, hogy a Román Nemzeti Bank, az államelnök és az ellenzék néhány vezetőjének nyilatkozatai túlságosan is hasonlítanak” – mondta, majd hozzátette, hogy az említett nyilatkozatok a hamis hírek kategóriába tartoznak, mert „talán valakik, valahol dühösek amiatt, mert Románia azon az úton van, hogy a saját erőforrásait a romániaiak érdekében használja”.

Miért nincs igaza Dragneának abban, hogy nekik semmi közük az infláció emelkedéséhez?

Egy nyílt piacgazdaságban a fogyasztás növekedésének igenis hatása van az infláció alakulására. Bár azért azt meg kell jegyezni, hogy a mostani 5%-os inflációs adat egy atipikus infláció, amelyben olyan egyszeri jelentős emelkedések játszottak szerepet, mint például az üzemanyagár emelkedése (amelynek a növekedése az üzemanyagra éppen a korábbi PSD-ALDE-kormány által kivetett plusz jövedéki adóval magyarázható), az elektromos és termikus energia, a földgáz, valamint a gyümölcsök és zöldségek árának növekedése. Ha a havi szintű adatokat vizsgáljuk viszont, akkor azt látjuk, hogy az infláció lassul. Januárban 0,78%, februárban 0,30%, márciusban 0,29% volt a mértéke.

A fentebb említett tényezők mellett a bér és nyugdíjnövelő intézkedések által támogatott fogyasztás növekedése is hozzájárult az infláció mostani szintjéhez. A megnövekedett kereslet ugyanis kétségtelenül hozzájárul ahhoz, hogy a termelők és kereskedők emeljenek az árakon, és ez főként abban az esetben igaz, ha a belföldi vállalatok kapacitással kapcsolatos okok miatt képtelenek kielégíteni az igényeket, és megnövekedik a külföldről behozott termékek mennyisége.

És hogy ez mennyire igaz Románia esetében is, az támasztja alá, hogy az elmúlt évben az import (a termékek külföldről való behozatala) sokkal gyorsabban növekedett, mint az export (a külföldre eladott termékek). Az ország külkereskedelmi hiánya így csaknem 30 százalékkal növekedett tavaly. A külkereskedelmi mérleg hiánya eléri a 13 milliárd eurót, aminek az árfolyamra és az inflációra is negatív hatása van. Aki többet olvasna a témáról, annak Adrian Vasilescu , a jegybank stratégiai tanácsadójának két cikkét ajánljuk, itt és itt .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!