„Ebben a környezetben fejlődni nem, csak túlélni lehet”

2018. március 16. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mit gondolnak a vállalatvezetők a román gazdaságról? Erről kapunk tisztább képet egy tanulmányból, amely az érintetteket kérdezte.

Tízből kilenc romániai üzletember ellene van annak, hogy a gazdaság növekedési modellje elsősorban a fogyasztásra építkezzen. A hazai üzletemberek 45%-a számít a következő 12 hónapban arra, hogy romlani fog a hazai gazdaság teljesítménye – derül ki az EY Románia és a DoingBusiness.ro által jegyzett felmérésből.

A felmérés egyértelműen rámutat, hogy idén az előző évekhez viszonyítva jelentősen romlott a hazai vállalkozói szféra optimizmusa. A felmérésben megkérdezett vállalkozók elsősorban azon félelmüknek adtak hangot, hogy számos kockázatot hordoz magában a tény, hogy elsősorban a fogyasztás hajtja a román gazdaságot, de az inflációs nyomástól való félelem, valamint az adóügyi és szabályozási bizonytalanság is erős aggodalomra ad okot számukra.

A barométer egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezett vállalatvezetők a közpolitkákban látják a legnagyobb akadályát a hazai üzleti szféra és saját vállalataik fejlődésének. A megkérdezettek 80%-a jelentette ki, hogy a legnagyobb fejtörést az adóügyi bizonytalanság, és a jogszabályi környezet állandó változása okozza. A vállalatvezetők 69%-a mondta azt, hogy a politikai instabilitás és a közpolitikák tekintetében a vízió teljes hiánya a legnagyobb probléma, és talán nem meglepő módon a válaszadók 46%-a a bürokráciát jelölte meg megkerülhetetlen akadályként.

A megkérdezett üzletemberek döntő többsége, 85%-a mondta azt, hogy a kormány elmúlt évben hozott, őket érintő intézkedései jelentősen befolyásolták a fejlesztési terveiket, a beruházásokat, és nem közvetlen módon az alkalmazottak számának növekedését. Mindössze a megkérdezettek 13%-a mondta azt, hogy nem volt rájuk semmilyen hatással a kormányzat által okozott bizonytalanság, és mindössze 2%-uk ismerte be azt, hogy nem tudják felmérni a vállalatukra kifejtett hatást.

A hazai üzletemberek véleményét feldolgozó tanulmány emellett arra is kitér, hogy a globális üzleti hangulat változásához viszonyítva a romániai üzleti hangulat hangsúlyosabban mozdult el a negatív irányba.A szerzők szerint az optimizmus csökkenése elsősorban a piaci instabilitással és az állami beruházások elmaradásával magyarázható.

Szinte mindenik megkérdezett vállalatvezető arra mutatott rá, hogy egy fenntarthatóságra építő országstratégiára volna szüksége Romániának. Olyan közpolitikák kidolgozására hívták fel a figyelmet, amely figyelembe veszi a gazdaság strukturális jellemzőit annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megfelelő gazdasági fundamentumok nélküli iparágak esetleges túltámogatása. Azt is kritikus fontosságúnak nevezték, hogy a közszállítás szintjén az autópályák fejlesztését „végre valós prioritássá kellene tenni”. A tanulmány arra is rámutat, hogy a vállalatvezetők Románia demográfiai helyzetének romlása miatt is aggódnak, valós veszélynek tartják, hogy

a társadalom elöregedése a valódi felzárkózás egyik legfontosabb akadálya lehet.

A tanulmányból emellett az is kiderül, hogy mi foglalkoztatja leginkább a nagy, 10 millió eurónál magasabb árbevételt elérő vállalatokat. A megkérdezett vezérigazgatók szerint a gazdaság jelenlegi bővülése mellett az organikus növekedés, illetve a meglévő tevékenységekbe való beruházás, illetve azok fejlesztése képezik a legfontosabb stratégiai prioritást, de emellett a forgótőkemenedzsment javítását, illetve a digitális átalakulást is a legfontosabb területeknek nevezték.

A tanulmány készítői arra is rákérdeztek a vállalatok vezetőitől, hogy miként követik a technológiai újításokat, valamint az innovatív megoldásokkal előálló startupok tevékenységét a piacon. Bár ez a szempont a hazai vállalatok újító szemlélete, valamint az innováció szempontjából is rendkívül fontos, a megkérdezett vállalatvezetők majdnem kétharmada válaszolta azt, hogy mindössze a sajtóból informálódik ezekről a témákról, és még harmaduk sem jelentette ki azt, hogy saját dedikált csapattal rendelkeznek erre a célra.

Az EY 458 vállalkozót, illetve vállalatvezetőt kérdezett meg a román gazdaság számos szektorából. A megkérdezett vállalatvezetők 8%-a irányít 100 millió eurós árbevételnél nagyobb céget. A válaszadók 9%-a 50 és 100 millió euró közötti vállalatot igazgat, 34%-kuk 10 és 50 milliós üzleti forgalommal rendelkező céget, 44%-kuk 1 és 10 millió közötti, 5%-kuk 1 millió eurós forgalom alatti vállalatot vezet.

A teljes tanulmány itt olvasható .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!