A világ egyik legelismertebb közgazdásza kapott díszdoktori címet a BBTE-től

2018. március 9. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jeffrey D. Sachs elmondta, szerinte Kolozsvár fenntartható fejlődése jó irányt vett, és reméli, a Trump kormányzat az eddig okozott kárnál nem idéz elő nagyobb katasztrófát.

Kolozsvár fenntartható fejlődése jó irányt vett az elmúlt években, Románia gazdaságának fejlődését viszont jelentősen befolyásolja a német autóipar, ami azért is lehet nagy kihívás, mert a jövőben az elektromos autók térnyerésének leszünk tanúi – mutatott rá Jeffrey D. Sachs , a világ egyik legelismertebb közgazdászprofesszora pénteken, egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

Ahogy azt a Columbia Egyetem Föld Intézetének elnökeként, és az ENSZ főtitkárságának kiemelt tanácsadójaként is dolgozó Sachs elmondta, a kolozsvári látogatásának egyik célja az volt, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel is megállapodást kössenek arról, hogy az intézmény is része legyen annak az együttműködési hálózatnak, amely az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) által meghatározott, 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 globális fenntartható fejlődési cél (SDG, Sustainable Development Goals) eléréséért dolgozik.

Az amerikai közgazdászprofesszor arról is beszélt, hogy Kolozsvár jó példa arra, hogy a fenntartható fejlődés milyen irányokat vehet a jövőben. Kiemelte, a város egyre jelentősebb IT-központnak számít, ahol olyan startupok jönnek létre, amelyek a vállalatokat és az oktatási intézményeket az új technológiáknak köszönhetően összekötik, ami „az ország hosszú távú fejlődésének szempontjából rendkívül fontos, és kifejezetten ígéretes” – mondta Sachs, aki kiemelte a városban levő számos felsőoktatási intézmény jelentőségét is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Romániának milyen modell követése lenne javallott a fejlődési célok eléréséhez, Sachs a fenntartható fejlődés meghatározásához nyúlt vissza. Elmondta, hogy a fejlődést akkor nevezhetjük fenntarthatónak, ha a gazdaság növekedése a társadalmi, valamint a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével is tartható.„Az energiarendszereink hagyományosan a szén, a kőolaj, valamint a természetes gázok felhasználására alapulnak. Ez nem csak az önök, vagy az én országomra, hanem az egész világra igaz. A század közepére az energiánk nulla százalékának kell szénből származnia. Szélenergiára, napenergiára és vízenergiára építő energiaellátásra van szükség, valamint arra, hogy az autóink elektromosak legyenek. Szóval technológiai szempontból nagy munka áll előttünk” – mondta Sachs.

A közgazdász felhívta a figyelmet, hogy Románia gazdasága – akárcsak számos más régiós országé, mint Magyarország, Csehország vagy Lengyelország is – jelentősen függ a német autóipar által létrehozott ökoszisztémától, valamint a német autógyártók sikerétől. „Ez megint csak egy nagy kihívás, hiszen a német autóipar hagyományosan a belső égésű motorok tökéletesítésének köszönheti a sikerét. A jövőben viszont az elektromos autók lesznek a siker kulcsa, ami egy rendkívül jelentős technológiai átalakulást feltételez” – mondta Sachs, majd hozzátette, Románia jövőbeni versenyképessége szempontjából rendkívül fontos, hogy az ország elkötelezetten támogassa a hazai high-tech iparágak fejlődését, valamint fenntartsa a gazdaság nyitottságát, amely minél közelebb helyezkedik el a német-francia tengelyhez.

A globális kérdéseket boncolgatva arról is beszélt, hogy Kína nagyon sokáig téves irányt választott, és teljesen ignorálta a fejlődés fenntarthatóságának kérdését, saját országától, az Egyesült Államoktól pedig nem vár semmi jóra, legfennebb abban bízik, hogy a Trump kormányzat az eddig okozott kárnál nem okoz még nagyobb katasztrófát. „Ami a fenntartható fejlődést illeti, én már nem számítok sok jóra az Egyesült Államoktól. Nagy reményekkel tekintünk viszont Európára, ahol különösen a skandináv országok járnak élen ebben a tekintetben” – mondta Sachs, aki arra is kitért, hogy Emmanuel Macron francia elnök számos megnyilvánulása, valamint az új német kormánykoalíció tervei is bizalomra adnak okot számára.

Jeffrey D. Sachs a pénteken tartott sajtótájékoztató után a BBTE Földrajz Karának és a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának közös felterjesztésére díszdoktori címet vehetett át a világ kevésbé fejlett országaiban a mélyszegénység és az éhezés visszaszorítása terén tett erőfeszítéseiért. Az ünnepségen a közgazdászprofesszor munkásságát dr. Benedek József méltatta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!